A kókuszolaj segíthet a fogszuvasodás megelőzésében

A kókuszolaj bizonyítottan képes felvenni a harcot a fogszuvasodást okozó, Streptococcus mutans baktériummal szemben. Szakértők szerint a jövőben a fogászati termékek összetevői közé kerülhet ez az egyszerű, de felettébb hasznos növényi olaj.

Az írországi Athlone Technológiai Intézet természetes és enzimekkel mesterségesen módosított formában is tesztelte a kókuszolaj antibakteriális hatékonyságát. A tanulmány megállapította,az enzimmel módosított anyag képes felvenni a harcot a Streptococcus mutans baktériummal, megakadályozva annak elszaporodását a szájüregben. A cukorral táplálkozó, savakat termelő S.mutans a fogszuvasodás kialakulásának legfőbb okozója.

A vizsgálati eredményekből kiindulva a jövőben további megfigyelésekre lesz szükség, melyekkel kideríthető, molekuláris szinten hogyan lép kapcsolatba a kókuszolaj a már említett baktériummal és más fajokkal egyaránt. Az már valószínűsíthető, hogy a szájpenészt okozó Candida élesztőgombában ugyanígy képes kárt tenni a növényi olaj.

(X) hirdetés

Antimikrobásnak nevezzük azokat az anyagokat, melyek képesek elpusztítani a mikrobákat (gomba, baktérium). Nem csak a külsőleg használható antibakteriális szerek, de a belső hatást kifejtő antibiotikumok is ide tartoznak.

Az enzimekkel kezelt kókuszolaj ráadásul nagy eséllyel válhat antimikrobás szerré, amit a szájhigiéniai termékeket gyártó cégek kiválóan hasznosíthatnának fogkrémekben, szájvizekben is.
A kutatást vezető Dr. Damien Brady elmondta, a fogszuvasodás sajnos a felnőttek többségét és a gyermekek 60-90 százalékát érinti az iparosodott országokban.

Az alacsony koncentrációban is eredményes, enzimes kókuszolaj könnyen jelenthet alternatívát a mesterséges baktériumölő szerek helyett, melyekkel napjainkban látják el a szájápolási termékeket. Az ír csoport más élelmiszereket is próbál enzimekkel kezelni, hátha további, természet adta csodaszerekre bukkannak.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft