A koffeinbevitel növelheti a cukoréhséget

A koffein az alvásért és pihenésért felelős adenozin receptorokat stimulálja, így a koffeint fogyasztó személy sokkal éberebbé válik. Ezért a mechanizmusért fogyasztják olyan sokan a kávékat, teákat, koffeintartalmú italokat, egy új kutatás szerint azonban a koffein befolyásolja ízérzékelésünket, ami fokozza a cukor utáni éhségünket.

A Journal of Food Science szakfolyóiratban publikált tanulmány szerint koffein fogyasztásakor kevésbé érezzük édesnek az ízeket, így sokkal jobban és többször vágyunk édességekre, mintha nem fogyasztanánk koffeint.

Az amerikai Cornell Egyetem munkatársai által végzett tanulmány az ízérzékelést és annak megváltozását vizsgálta. A kutatók megállapították, hogy ha koffeines kávét iszunk, az megváltoztatja az ízérzékelésünket, jóllehet ez a hatás viszonylag rövid ideig tart. Ha kávézás után egyből eszünk valamit, azt nagy valószínűséggel más ízűnek fogjuk érezni, mint amilyen valójában.

(X) hirdetés

A vak tesztelés során az egyik csoport olyan, eredetileg koffeinmentes kávét fogyasztott, amibe a kutatók 200 mg koffeint kevertek (ez megfelel egy erős presszókávé koffeintartalmának), míg a másik csoport olyan koffeinmentes kávét fogyasztott, amihez a kutatók ugyanolyan keserű koncentrációjú kinint kevertek.

Mindkét csoport cukorral ízesítette kávéját. Egy másik napon végzett tesztelés során a két csoportot megfordították és mindkét alkalommal megkérték a résztvevőket, hogy próbálják meghatározni, milyen ízeket érzékelnek.

Az adatok elemzését követően kiderült, hogy a koffeines italt a résztvevők kevésbé érezték édesnek, ugyanakkor a keserű, a sós, a savanyú és az umami ízek kapcsán nem jegyeztek fel eltéréseket.

(X) hirdetés

A tanulmány második részében a résztvevők éberségi állaputukról számoltak be és meg kellett becsülniük az általuk fogyasztott kávé koffeintartalmát. Érdekes módon a tesztalanyok ugyanolyan éberség-növekedésről számoltak be a koffeines és koffeinmentes kávék kapcsán, jóllehet azt nem tudták meghatározni, hogy sima vagy mentes kávét ittak.

Dr. Robin Dando, a kutatást vezető szakértő elmondása szerint a kávéfogyasztás puszta ténye elég lehet ahhoz, hogy placebo hatás révén éberebbé váljunk. Pavlov kutyájához hasonlóan ha egyszer megszokjuk, hogy a kávé illata és íze növeli éberségünket, a hatás akkor is életbe lép, ha egyébként nincs koffein az elfogyasztott italban.

Item added to cart.
0 items - Ft