A koffein ösztönöz minket a cukros üdítőitalok fogyasztására

Az már régóta köztudomású, hogy a cukros üdítőitalok elősegítik a fogszuvasodást vagy az elhízást, ausztrál kutatók most azonban arra világítottak rá, hogy függőség is kialakulhat bennünk az üdítőitalok iránt, méghozzá a koffeintartalmuk miatt. A szakemberek szerint éppen ezért komolyabb szabályozásra lenne szükség a koffein adalékanyagként való alkalmazása tekintetében.

uditoital

Az ausztrál Deakin Egyetem munkatársai összesen 99, 18 és 30 év közötti önkéntest vizsgáltak, akiket két csoportra osztottak: az egyik csapat koffeines, míg a másik koffeinmentes üdítőitalt fogyasztott, természetesen a résztvevők nem tudták, hogy melyik csoporthoz tartoznak.

A kísérlethez használt koffeines üdítőital koffeintartalma a ma forgalomban lévő kóla-ízesítésű italokkal volt azonos. A 28 napos tesztidőszak során a résztvevők saját igényeiknek megfelelő mennyiségben fogyaszthattak az üdítőitalokból, nem sejtve hogy koffeines vagy koffeinmentes italt isznak.

(X) hirdetés

Miután a tesztidőszak leteltével az adatokat összesítették, kiderült, hogy a koffeines üdítőt fogyasztók jelentősen többet ittak, mint azok, akik koffeinmentes italt kaptak. Míg az előbbi csoport 419 ml-t ivott naponta, addig az utóbbi csoporthoz tartozók csak 273 ml-t.

Dr. Lynn Riddel, a tanulmány szerzője szerint megállapításaik egyértelműen alátámasztják, hogy az üdítőitalokhoz adagolt koffein függőséget okoz, ami jelentősen megnövelve a napi cukorbevitelt egészségügyi kockázatot jelent, nem csak az elhízás, hanem a fogászati panaszok kialakulása miatt is.

A koffein nem csak az üdítőitalokban, hanem a teákban és a kávéban is megtalálható, melyeket napi szinten fogyasztunk. Az Adelaide Egyetem tavalyi felmérésében a vizsgált 16 508 ausztrál gyermek több mint a fele minden nap fogyasztott cukros üdítőitalokat, aminek komoly egészségügyi következményei lehetnek.

(X) hirdetés

Próbálnunk kell tehát mérsékelni az üdítőitalok fogyasztását, ha mégis a cukros, esetleg szénsavas üdítőitalok, energiaitalok mellett döntünk, akkor fontos, hogy csak 1-2 órával utána mossunk fogat, a savak ugyanis felpuhítják a fogzománcot, a cukrok pedig elősegítik a fogszuvasodás kialakulását.

Item added to cart.
0 items - Ft