Kiütött fog – Ilyenkor mi a teendő?

Bárkivel előfordulhat, hogy valamilyen balszerencsés helyzet következtében, például sportolás közben vagy baleset miatt nem csak letörik, hanem teljesen kiesik a foga a helyéről. Ha ilyenkor tisztában vagyunk a sürgősségi teendőkkel, egyszerűen megmenthetjük a fogunkat.

/Fotó: Etsy/
/Fotó: Etsy/

1. VÉRZÉSCSILLAPÍTÁS

Nem kell pánikba esnünk, ha a fog kiesése miatt elkezd erősen vérezni az ínyünk. Vegyünk a kezünkbe egy tiszta papír zsebkendőt, hajtogassuk össze, majd tegyük a fog után keletkezett sebre és harapjunk rá. Fontos, hogy nyomást fejtsünk ki az érintett területre, ez ugyanis segít elállítani a vérzést. Ha érzünk is fájdalmat, nem érdemes gyógyszert bevennünk, ez ugyanis felerősítheti a vérzést.

(X) hirdetés

2. ÉP MARADT A FOG?

Ha a teljes fog kiesett a helyéről, azonban tökéletesen ép maradt, akkor 30-60 percen belül a legideálisabb visszahelyezni az eredeti helyére. Ehhez próbáljuk meg minél kevesebbszer megfogni a fogat, ha mégis koszos lesz, öblítsük le tejjel vagy csapvízzel. Nem kell megtörölgetni, csak hagyjuk magától megszáradni.

3. HELYEZZÜK VISSZA A FOGAT A HELYÉRE!

(X) hirdetés

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy a fog tiszta és száraz, fogjuk meg a koronánál és helyezzük vissza a sebbe szépen, óvatosan. Ha úgy látjuk, hogy újból eredeti pozíciójában áll a fogunk, harapjunk rá egy tiszta papír zsebkendőre és tartsuk ott 15-20 percig.

kiutott fog visszahelyezese
Így helyezzük vissza a kiütött fogat. /Kép: Dear Doctor/

3. IRÁNY A FOGORVOS!

Ha nem sikerül visszatenni a fogunkat a helyére, vagy jobban szeretnénk, ha szakorvos látna el minket, mielőbb induljunk el a fogorvoshoz! Keressünk sürgősségi ellátást, ahol időpont foglalás nélkül is fogadnak minket. Amíg eljutunk az orvosig, próbáljuk a fogat minél jobban óvni a szennyeződésektől – ideális esetben tegyünk egy kis üveg tejbe és így szállítsuk.

 

Item added to cart.
0 items - Ft