Kipróbáltuk: Waterpik Ultra Professional szájzuhany – A víz erejével

Sokszor megesik az emberrel, hogy amíg ki nem próbál valamit, addig nem is tudja, hogy valójában szüksége van rá. Modern világunk hónapról hónapra lenyűgöz minket valamilyen újdonsággal és ez nem csak a mobiltelefonok vagy a számítástechnika piacán érezhető. Szájápolás terén bár a szájzuhany ötlete korán sem újszerű, hiszen a tengerentúlon már több évtizedes múltja van, hazánkban a használata szinte egyáltalán nem ismert. Pedig ha egyszer kipróbáljuk, van miért emlékeznünk rá.

waterpik w660
Az új Waterpik Ultra Professional formája modern és karcsú a régi típushoz képest.

GYÁRTÓ

Az amerikai központú Waterpik International vállalatot 1962-ben egy hidraulikai szakember és egy fogorvos alapította, hogy közösen egy olyan magas víznyomáson alapuló szájápolási terméket alkossanak, ami hatékonyan képes megtisztítani a nehezen elérhető és gyulladásra hajlamos fogközök területét.

(X) hirdetés

Munkájuk gyümölcseként a 146. próbálkozás után megszületett az első, házi körülmények között is könnyen használható szájzuhany. A 80-as, 90-es években a termék sikere egyre nőtt, 2004-ben pedig már az első vezeték nélküli szájzuhany is megszületett. A vállalat folyamatos innovációval biztosítja az egyre bővülő termékkínálatot.

A Waterpik Ultra Professional feje vékony, könnyen manőverezhetünk vele a szájüregben.
A Waterpik Ultra Professional feje vékony, könnyen manőverezhetünk vele a szájüregben.

KÜLLEM

A Waterpik Ultra Professional vagy Aquarius néven is futó WP-660-as termék külseje a régi Ultra szájzuhanyéhoz képest sokat fejlődött. A múltbeli szögletes formát ívesebb, kellemesebb vonalvezetésre, a gombokat modernebb formára cserélték, így az egész szájzuhany külseje esztétikusabb látványt nyújt, noha nem beszélhetünk túldíszítettségről.

(X) hirdetés

A Waterpik termékekre egyébként nagyon jellemző fehér-kék színösszeállítást fehér-szürkére cserélték, ami egy kicsit unalmasabb külsőt kölcsönöz a terméknek, összességében azonban kimunkáltabb, elegánsabb formát köszönthetünk.

A Waterpik Ultra Professional letisztultsága az egyszerű használhatóságot támogatja, nincsenek túlbonyolított részletek, a szájzuhany testén mindössze két gombot és egy erősséget állító potmétert találunk, míg a nyélen az egyébként újdonságnak számító ki- és bekapcsoló gombot és a fejek cseréjéhez szükséges kart kell megszoknunk.

Az 1-10-ig állítható, erősséget szabályozó gomb feltűnően nagy a termék többi részletéhez képest, mivel azonban a szájzuhany használata közben garantáltan vizes lesz a kezünk, ezt az óriási gombot ilyenkor is könnyedén átállíthatjuk.

A vízpumpától a fejig vezető műanyag cső számára egy mélyebb üreg készült, így a vezeték nem lóg ki a szájzuhany síkjából.

A szájzuhany vízsugarát szabályozó gomb nagy és könnyen állítható.
A szájzuhany vízsugarát szabályozó gomb nagy és könnyen állítható.

MINŐSÉG

Mivel a Waterpik ház, tartály és fej mind műanyagból készül, marad némi hiányérzetünk az anyagok minőségét illetően. Bár itt-ott gumírozott felületekkel bolondították meg a külsőt, maga a műanyag könnyű és hétköznapi, persze nem biztos, hogy ennél többet kell elvárnunk egy szájzuhanytól.

A fejek kidolgozottsága ugyanakkor nagyon kellemes, ehhez a típushoz ötfélét is kapunk (hagyományos-, fogkefés-, plakk eltávolításhoz, fogszabályzóhoz és ínytisztításhoz használható fej). Az általános fejből 3 db-ot is mellékelnek a csomagban, így egymás mellett többen is használhatjuk a szájzuhanyt . A víztartály űrtartalma a Waterpik Ultra Professional méreteihez képest nagy, 6 dl folyadék befogadására képes, ami kb. 1,5 percnyi folyamatos használatot tesz lehetővé.

Közel félévnyi használat alatt (igen, az elektromos készülékeket szeretjük hosszan tartó tesztelésnek alávetni) egyszer sem volt gondunk a vízpumpával, a fokozatokkal vagy a fejekkel, hibát egyáltalán nem észleltünk. Az egyetlen részlet, amiben változás történt ez idő alatt az a nyél feliratozása volt, az OFF szó „O” betűje ugyanis egy kicsit megkopott.

Az elektromos fogkeféktől már megszoktuk, szájzuhanyt azonban még nem láttunk időmérő funkcióval; a Waterpik Ultra Professional félpercenként egy pillanatnyi szünettel jelzi, hogy váltsunk át a következő fognegyedre, ezzel segíti az alapos tisztítást.

Összesen ötféle fejet kapunk a szájzuhanyhoz: ínytasak tisztításhoz, általános használathoz, plakk eltávolításhoz, fogszabályzóhoz és fogmosáshoz használhatót (balról jobbra).
Összesen ötféle fejet kapunk a szájzuhanyhoz: ínytasak tisztításhoz, általános használathoz, plakk eltávolításhoz, fogszabályzóhoz és fogmosáshoz használhatót (balról jobbra).

HASZNÁLHATÓSÁG

Mivel korábban még soha nem használtunk szájzuhanyt, az első benyomás inkább vicces volt, mint komolyan értékelhető, hiszen az egész fürdőszoba úszott a vízben. Ha ugyanis az ember megszokta, hogy a tükörbe nézve, széles mosollyal mos fogat, akkor érhetik meglepetések a szájzuhany első használatakor.

Amit saját bőrünkön is sikerült megtapasztalni az, hogy lehetőleg zárt szájjal és mindig a mosdókagyló fölé hajolva próbáljuk ki a készüléket és lehetőleg utána is így használjuk, a víznyomás ugyanis még az alacsony fokozatokban is akkora, hogy amíg a fejet egyik fogközünkből átvezetjük a másikba, addig rengeteg vizet csapunk ki.

Először alacsony fokozaton (3-4) próbálkoztunk, majd néhány hét elteltével már bátran használtuk a 8-as erősséget is. A vízsugár erejéhez hozzászoktunk, egyáltalán nem kellemetlen, kivéve, ha gyulladt valahol a fogínyünk, azt ugyanis biztosan észre fogjuk venni érzékenység vagy ínyvérzés formájában. A Waterpik termékeket nem csak azért hozták létre, hogy a fogközeinket tisztán tartsuk, hanem azért is, hogy az esetleges ínygyulladást, ínytasakokat megszüntessük.

A Waterpik Ultra Professional szájzuhany testén kétféle nyomógombot találunk, a felsővel az általános, az alsóval a masszázs üzemmódot indíthatjuk el.
A Waterpik Ultra Professional szájzuhany testén kétféle nyomógombot találunk, a felsővel az általános, az alsóval a masszázs üzemmódot indíthatjuk el.

Természetesen, ha fogköves a fogazatunk vagy már régóta elhúzódó, krónikus ínygyulladástól szenvedünk, mindenképp szükségünk van a fogorvosi tisztításra, de az egészséges fogíny védelmére vagy kisebb gyulladások enyhítésére tapasztalataink szerint is alkalmas a szájzuhany.

Ha valaki ilyen terápiás céllal használja a terméket, nyugodtan önthet a csapvízhez egy kis szájvizet is (kb. 1 kupaknyit a 6 dl vízhez) ami extra baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatással bír.

Ami a Waterpik Ultra Professional hatékonyságát illeti, többféleképpen is kipróbáltuk a terméket. Először simán fogmosás után fogköztisztító gyanánt, ekkor a szánkból kicsurgó vízben szépen lehetett látni az apró ételmaradékokat, melyek a fogmosás után még a fogközökben maradtak. Ami azonban ennél is meglepőbb volt, hogy fogmosás majd fogközkefe használata után többször is megesett velünk, hogy a szájzuhany még képes volt egy-egy makacsan beragadt lerakódást eltávolítani a fogközeinkből.

A szájzuhany nyelén ki-/bekapcsoló gombbal indíthatjuk el vagy állíthatjuk meg a vízsugarat.
A szájzuhany nyelén ki-/bekapcsoló gombbal indíthatjuk el vagy állíthatjuk meg a vízsugarat.

A termék rendelkezik egy ún. masszázs funkcióval is, ami a gyakorlatban szaggatott víznyomást jelent, ez kiválóan stimulálja a fogíny szöveteit, élénkítve a vérkeringést, támogatva az egészséges szövetek fennmaradását.

Mindennapokban az általános fejet használtuk, de természetesen tettünk próbát a többi fejjel is. Az ínytasakok tisztításához használatos, műanyag szűkítővel ellátott fej a víz precízebb irányítását teszi lehetővé, a plakk eltávolításhoz használható fejet kifejezetten koronákhoz, hidakhoz, implantátumokhoz fejlesztették ki, a hosszan elnyúló vékony sörtecsomókkal szépen körbetisztíthatjuk a fogpótlások környékét.

Az elektromos fogkefékre emlékeztető fej bár általános használatra szánt, szerintünk nem alkalmas a fogkefe helyettesítésére, bár kiegészítő megoldásnak megteszi. A fogszabályzó tisztításához kifejlesztett fej egyetlen nagyon sűrű sörtecsomóból áll, ami az egycsomós fogkefék funkcióját az erős vízsugárral tökéletesíti.

A szájzuhany nyelének oldalán egy apró kar feltolásával pattinthatjuk ki a fejet.
A nyél oldalán elhelyezett apró kar feltolásával pattinthatjuk ki a fejet.

BESZEREZHETŐSÉG

Egyelőre a Waterpik termékeket csak szaküzletekben vagy internetes áruházakban vásárolhatjuk meg, multikban vagy szupermarketekben nem érhető el a márka, így némi utánajárásra lesz szükségünk, mielőtt vásárolunk.

Trükkös megoldás: a fedelet felhajtva a víztartály mellett két fej tárolására alkalmas rekeszt találunk.
Trükkös megoldás: a fedelet felhajtva a víztartály mellett két fej tárolására alkalmas rekeszt találunk.

ÁR/ÉRTÉK ARÁNY

A Waterpik Ultra Professional ára 45-50 ezer forint között mozog, ami magasabb, mint a régi Ultra ára, jóllehet ebben az új típusban több funkcióval találkozhatunk (pl. masszázs, időmérés, ki-/bekapcsolás a fejen). Egy kicsit szerintünk mégis magas az ár, ahhoz, hogy a szájzuhanyok használata szélesebb körben is elterjedjen, lehetne faragni az árakból.

Persze azt is hozzá kell tennünk, hogy mivel a fejek könnyedén cserélhetők és külön is megvásárolhatók, egyetlen készüléket akár az egész család is használhat, így az ár már nem tűnik olyan vészesnek.

Ha ínygyulladás kezelésére használjuk a terméket, nyugodtan önthetünk egy kupaknyi szájvizet is a tartályba.
Ha ínygyulladás kezelésére használjuk a terméket, nyugodtan önthetünk egy kupaknyi szájvizet is a tartályba.

ÖSSZEGZÉS

A több hónapos használatot követően nagyon elégedettek vagyunk a Waterpik Ultra Professional szájzuhannyal, ami a szájápolás és fogköztisztítás egészen új formáját ismertette meg velünk. Aki a körülményesség miatt hajlamos a fogselymezést vagy a fogközkefe használatot rendszeresen mellőzni, az biztosan hamar hozzászokik a szájzuhanyok nyújtotta egyszerűséghez és higiéniához, arról nem is beszélve, hogy a fogíny egészségének védelme kulcsfontosságú fogaink hosszú távú megőrzésében.

Küllem: 5/5
Minőség: 5/5
Használhatóság: 5/5
Beszerezhetőség: 5/3
Ár/érték arány: 5/4

ÖSSZESEN: 5/4 – JÓ

Hogyan értékelünk?

Item added to cart.
0 items - Ft