Kipróbáltuk: Philips Sonicare Diamond Clean fogkefe – Drágakő

Folyamatosan bővül az elektromos fogkefék piaca, hiszen egyre többen ismerik fel: elektromos fogkefével kifinomult fogmosási technika nélkül is hatékony lepedékeltávolításra vagyunk képesek. 2012-ben szenzációként robbant be a Philips csúcskategóriás modellje, a Sonicare Diamond Clean, melynek népszerűsége azóta is töretlen. Most mi is használatba vettük a piac egyik legérdekesebb darabját.

sonicare-diamond-clean-szonikus-fogkefe

KÜLLEM

A szórakoztató elektronika világából ihletet nyerve a Philips nem titkolt párhuzamot állított az egyetlen gombbal működtethető iPod/iPhone és a Philips Sonicare Diamond Clean között. Jóllehet azt nem látták előre, hogy az iPod az évek során okafogyottá válik az okostelefonok miatt, de egy biztos: az „egygombos” működtetés azóta is népszerű, sőt mára számos elektromos fogkefén köszön vissza az ötlet.

Külsőre a Diamond Clean fogkefék debütálásuk óta verhetetlenek: a piac egyik legszebb fogkeféje továbbra is a Diamond Clean, amit nem csak a letisztult forma, a minőségi anyagok, az igényes kivitelezés, hanem a bőséges színválaszték is indokol, a gyártó ugyanis jelenleg négy kellemes árnyalatban kínálja a fogkefét: fehér, fekete, lila és rózsaszín. Aki tehát külső megjelenést, dizájnt keres a szájápolási eszközökben is, annak minden bizonnyal vonzó választás lehet a Diamond Clean.

(X) hirdetés

Mind a csomagolás, mind pedig a kiegészítők (USB-ről tölthető, a fogkefe színével megegyező tok, pohártöltő, stb.) megelőzik versenytársaikat, hiszen az, hogy laptopról is tölthetjük a fogkefénket, egyáltalán nem hétköznapi jelenség, négy évvel ezelőtt pedig végképp nem volt az.

(Mivel tesztünkhöz ún. trial/próba szettet kaptunk, sajnos elő képeken nem tudtuk megörökíteni az exkluzív kiegészítőket (pohártöltő, tok), melyek azonban minden kiskereskedelmi szettben megtalálhatóak.)

philips-sonicare

Kikapcsolt állapotban a fogkefe testén mindössze egyetlen kerek gombot látunk, azonban ha bekapcsoljuk a készüléket, fehér fénnyel felvillan, hogy az öt különböző üzemmód közül éppen melyiket használjuk. Az akkumulátor visszajelző lámpája szintén láthatatlan, egészen addig, amíg a fogkefe le nem merül, ekkor narancssárga akkumulátor jelzés villan fel a fogkefe alsó részén.

(X) hirdetés

A Diamond Clean fogkefét kétféle méretű fejjel használhatjuk: normál és mini (mindkettőt tartalmazza a csomagolás). A puha szálú sörték közé kék színű, ún. indikátor szálakat is vegyítettek, melyek a használat során folyamatosan fakulnak, ezzel jelezve számunkra, hogy mikor érkezett el a fej cseréjének ideje.

Az általunk tesztelt fogkefét alap töltőállomással kaptuk, nem pedig pohártöltővel, bár működését tekintve nincs különbség a kettő között. Mindkét töltő indukciós elven működik, tehát a fogkefét csak bele kell állítanunk a töltőállványba/pohárba, melyet ha csatlakoztattunk az áramforrásba, már tölt is a fogkefénk.

Bár a próba szettnek nem része az USB-ről tölthető tok, többször találkoztunk már vele élőben: kellemes tapintású, golflabdára emlékeztető, lyukacsos felszínű külső borítás mellett belül formatervezett mélyedések várják, hogy végre magunkkal vigyük valahová a fogkefénket (amit örömmel meg is fogunk tenni, annyira jól néz ki az utazó szett).

kiprobaltuk-philips-sonicare-diamond-clean-fogkefe

MINŐSÉG

Ha a minőségre gondolunk, valahol a Philips Sonicare Diamond Clean által képviselt színvonal az, amit mindenki szeretne viszontlátni a használati tárgyain. Külső jegyeiben maximálisan kielégíti az igényesség fogalmát, nincs olyan részlet, ami olcsó, elkapkodott vagy igénytelen lenne. Mivel a Diamond Clean a Philips kínálatának csúcsa, a „tökélyre fejlesztett” fogkeféje, így ezt a fajta igényességet titkon vagy nyíltan el is várja az ember, ráadásul eladási árát tekintve a ma kapható egyik legdrágább fogkeféről beszélünk.

A külsőségeken túl a minőség a használati értékekben is megmutatkozik: az akkumulátor például két ember napi kétszeri használata mellett is kibír nyolc-tíz napot, így akkor is nyugodtak lehetünk a nyaraláson, ha véletlenül otthon hagytuk a töltőt (bár ezt a tokot úgysem fogja otthon hagyni senki).

Funkcióiban is igen széles kínálattal várja használóját: összesen öt üzemmód közül választhatjuk ki, hogy épp hogyan szeretnénk fogat mosni, a fognegyedenkénti váltást pedig pillanatnyi szünet jelzi, így biztosan betartjuk a szakmai szervezetek által is javasolt kettő perces fogmosási időt.

sonicare-diamond-clean

HASZNÁLHATÓSÁG

A Philips Sonicare Diamond Clean fogkefe lehetővé teszi, hogy személyre szabottan tisztíthassuk meg a fogainkat. Használhatjuk általános tisztító módban (clean), fogfehérítő (whitening), ínyvédő (gum care), kímélő (sensitive) és polírozó (polish) üzemmódban is. Amennyiben váltunk az üzemmódok között, úgy nem csak a fogkefe rezgésszáma változik meg, hanem az előre beprogramozott fogmosási idő is. Így például ha kiválasztjuk a polírozó üzemmódot, a fogkefénk nem hagyja, hogy 2-3 percig ezzel az erős rezgésszámmal mossunk fogat és mindössze 1 perc után leáll, jelezve nekünk, hogy ez az üzemmód csak kiegészítő ápolásként ajánlott, nem pedig mindennapos használatra.

Kipróbálva mindkét fejet azt gondoljuk, hogy a kisméretű fej csak azoknak való, akik érzékenyek a nagyméretű fejekre (pl. hátsó fogaknál), egyébként a normál méret igazodik leginkább a maradófogak méretéhez és formájához. Tesztünk során leggyakrabban a tisztító (clean) üzemmódot használtuk, ami tökéletesen megtisztítja a fogakat, mind a külső, mind pedig a belső felszíneken.

kiprobaltuk-sonicare-diamond-clean-szonikus-fogkefe

A Diamond Clean fogkefék szónikus működési elven alapulnak, tehát a fogkefe feje nem forog vagy pulzál, hanem nagyon magas percenkénti rezgésszámot (31 000/perc) ad le, ami nem csak a fogfelszínre tapadt ételmaradékot és plakkot bontja meg, hanem apró buborékokat keltve a víz-nyál keverékében extra tisztítóhatást ér el, hatékonnyá téve a fogtisztítást még a fogközökben is.

Mivel nagyon intenzív tisztítóhatása van a fogkefének, ha valaki korábban manuális fogkefét használt, azt tapasztalhatja, hogy a fogai fehérebbé válnak, hiszen az el nem távolított plakk sárgás bevonatot képezhet a fogakon. A Diamond Clean – és általában a szónikus fogkefék – kifejezetten ajánlottak fogszabályzó mellé, de a koronákkal, implantátumokkal rendelkezők is bátran használhatják, hiszen a fogkefe által képviselt magas színvonalú szájhigiénia nagyban megnöveli a fogpótlások élettartamát is.

Évekkel ezelőtt bennünk még kérdésként merült fel, hogy az ilyen fokú tisztítóhatás és magas rezgésszám nincsen-e káros hatással a fogtömésekre, fogpótlásokra (pl. nem lazítja-e meg őket, stb.), de 3-4 évnyi szónikus fogkefe használat után bátran állíthatjuk: mi nem tapasztaltunk semmilyen roncsoló, koptató vagy lazító hatást.

philips-sonicare-diamond-clean-teszt

BESZEREZHETŐSÉG

A Philips Sonicare Diamond Clean fogkefe beszerezhetősége országszerte elég jó, sok elektronikai áruházban és szaküzletben találkozhatunk a termékkel. A boltokban az aktuális színválaszték időnként korlátozott lehet, de az online megrendelés általában lehetővé teszi a tetszőleges színválasztást.

philips-sonicare-diamond-clean-fogkefe-teszt

ÁR/ÉRTÉK ARÁNY

Mivel a Diamond Clean fogkefék eladási ára 54-60 ezer forint körül mozog, a szájápolási piac egyik legdrágább termékéről beszélhetünk. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy kidolgozottságában és színvonalában a fogkefe prémium minőséget képvisel, így jellemzői erősen indokolják az eladási árat.

sonicare-diamond-clean-fej

ÖSSZEGZÉS

Szerintünk igenis jó dolog, hogy a szájápolási piacon is vannak szórakoztató, prémium kategóriás termékek, hiszen ha valami, hát a szájápolás sokak számára jelent kötelező feladatot a mindennapokban, ahol elfér a plusz motiváció. Az, hogy egy fogkefe nem csak szép és kidolgozott, hanem tisztító funkcióiban is tökéletesen kielégít minden igényt, elegendő ahhoz, hogy egy életre megszeressük a fogmosást, amiben a Diamond Clean sok évig hűséges társunk maradhat.

Küllem: 5/5
Minőség: 5/5
Használhatóság: 5/5
Beszerezhetőség: 5/4
Ár/érték arány: 5/5

ÖSSZESEN: 5/5 – KIVÁLÓ

5Hogyan értékelünk?

Item added to cart.
0 items - Ft