Kipróbáltuk: Oral-B Pro-Expert Pulsar rezgő fogkefe – Nincs kegyelem

Eddig, ha fogkefékkel volt dolgunk, akkor vagy hagyományos kézi fogkefét vagy elektromos, újabban pedig szónikus elven működő fogkeféket vásároltunk. Nemrégiben azonban felkeltette az érdeklődésünket a kézi és elektromos fogkefék szerelméből született ún. rezgő vagy pulzáló fogkefe, egészen pontosan az Oral-B Pulsar névre keresztelt fogtisztító, melynek hatékonyságát úgy éreztük, nekünk is le kell tesztelni.

kiprobaltuk oral-b pulsar

KÜLLEM

Az Oral-B termékek kinézetéről általánosságban jó véleménnyel vagyunk, odafigyeléssel tervezett, jól kitalált fogkeféik vannak, legyenek azok elektromosak vagy hagyományos kézi fogkefék (sőt, még az alsó kategóriás termékeik is jól néznek ki).

Az Oral-B Pulsar fogkefe külseje tovább erősíteti iménti véleményünket – harmonikus, a vásárlók számára vonzó tulajdonságokkal megspékelt fogkefe, ami első ránézésre minőségi termék benyomását kelti az emberben.

(X) hirdetés

A világoszöld-sötétzöld, gazdagon redőzött fogkefe test mellett jól mutat a fogkefe fehér nyaka és a sörték színgazdagsága: látunk kéket, zöldet, fehéret, sőt még citromsárga műanyag lamellákat is.

A fogkefe fejét hosszában határozott hullámos bevágás szeli ketté, amit elvileg azért találtak ki, hogy a fogkefe a fogsoron szétnyílva egyszerre mindkét oldalt megtisztítsa, így egyszerűsítve le a fogmosást. (Ennek a funkciónak a gyakorlati oldalára a használhatóság résznél térünk ki bővebben…)

oral-b pro expert pulsar medium

MINŐSÉG

Az Oral-B Pulsar fogkefe kidolgozottságára, a gyártás során felhasznált anyagokra, illesztésekre első ránézésre nem lehet panaszunk, erős középkategóriás termék.

(X) hirdetés

A ki- és bekapcsoló gombbal ellátott fogkefe rezgése hasonlít az elektromos fogkefék rezgésére, viszont ez esetben a fej nem mozog, csak egy helyben rezeg.

Arra vonatkozóan nem találtunk semmilyen adatot a gyártó hivatalos honlapján sem, hogy percenként hány pulzálást ad le a fogkefe, éppen ezért nem tudjuk összehasonlítani az elektromos vagy szónikus fogkefék átlagos teljesítményével.

A sörték elég kemények, ami egyrészt várható is volt, hiszen „medium” sörtéjű fogkeféről van szó, másrészt azonban ezek a sörték még a „medium” fogkefékhez mérten is túlságosan kemények.

Az Oral-B Pulsar fogkefét egy vékony 3A elem látja el energiával, amit a gyártó elképzelése szerint otthoni körülmények között is bármikor kicserélhetünk. A valóság azonban az, hogy az elemet megtartó igen vékony és könnyen deformálható fém lapocska az első szétszedést és elem kivételt követően annyira elvesztette a formáját, hogy a fogkefe többet nem kapcsolt be (az elem még nem volt lemerülve, ugyanazt helyeztük vissza a fogkefébe, amivel előtte 1 perccel még működött).

Az Oral-B Pulsar fogkefe elemcseréjét követően ekkora rés tátongott az elem és az érzékelő között, így a fogkefe már nem kapcsolt be többet.
Az Oral-B Pulsar fogkefe elemcseréjét követően ekkora rés tátongott az elem és az érzékelő között, így a fogkefe már nem kapcsolt be többet.

Magát a koncepciót sem értettük, hogy miért csak úgy lehet kicserélni a fogkefe elemét, hogy mindenképp el kell valahogy hajlítani ezt a fém lapocskát, miért nem a fogkefe tetejébe és aljába vannak beépítve az érzékelők, hogy nekünk csak magát az elemet kelljen megmozgatni? (Erre a furcsaságra nem csak mi lettünk figyelmesek, egy külföldi oldalon részletesen bemutatják a fogkefe elemcseréjét – ott be volt ragasztva a fogkefe alja, ezért fogót is kellett használni – de a fém lapocska ez esetben is deformálódott és mindenféle trükkel és alábéleléssel kellett ellensúlyozni a dolgot, hogy a fogkefe ismét működjön…)

HASZNÁLHATÓSÁG

Amikor először a szánkba helyeztük a fogkefét, annyira keménynek ítéltük a fogkefe sörtéit, hogy azt gondoltuk, ezt a fogkefét biztosan nem kell még körkörösen is mozgatni a fogainkon, hanem a szónikus/elektromos fogkefékhez hasonlóan csak rajta kell tartani a fogfelszíneken, a rezgés pedig majd végzi a dolgát.

A fogkefe tesztelése során aztán eltaláltunk a gyártó angol honlapjára, ahol azt az instrukciót olvastuk, hogy úgy használjuk az Oral-B Pulsar-t, mint egy hagyományos kézi fogkefét.

Tehát akkor körkörös mozdulatok, 45°-os szög és a többi? Nem sok lelki erőnk volt hozzá, hogy ezt a keménységű sörtét elkezdjük finoman vagy nem finoman a fogzománcunk és az ínyünk dörzsölésére (koptatására, csiszolására?)használni, ennél ugyanis jobban szeretjük a fogainkat

A küllem résznél említettük a fej kettészeltségét, ami elvileg segíti a lepedékeltávolítást a fogak mindkét oldalán. Erről egy derűs képet is találtunk a neten, mely szerint a fogkefe így működik fogmosás közben:

pulsar fej

A mi tapasztalataink szerint ahhoz, hogy a fogkefe ezt a képen látható mutatványt valóban elvégezze, olyan erővel kell nyomni a fogkefét, amire fogmosás közben biztosan nem leszünk képesek. Próbálja csak meg bárki otthon, egy keskeny tárgyon (pl. egy toll vagy ceruza szárán), hogy mekkora nyomást kell kifejteni ahhoz, hogy a fogkefe így kettéváljon…

Hasonlóképp, a sárga műanyag lamellák fogköztisztító képessége is nagyban függ attól, hogy milyen erővel szeretünk fogat mosni. Ha ezt a medium fogkefét akkora erővel nyomjuk a fogunkhoz, hogy a műanyag lamella behatoljon a fogközökbe, akkor nem a fogközeink tisztasága lesz a legnagyobb problémánk, hanem az, hogy maradt-e még ép fogfelszínünk.

Lepedékeltávolításra egyébiránt még az egy helyben tartott fogkefe is alkalmas volt, persze nem így találták ki, éppen ezért a valódi tisztítóereje vélhetően nagyobb annál, mint amit mi tapasztaltunk.

Létezik az Oral-B Pulsar fogkeféből „soft” változat is, mi a drogériában csak medium-mal találkoztunk, de akinek felkeltette a kíváncsiságát a fogkefe, nyugodtan kereshet belőle „soft” kivitelt, az biztosan gyengédebb a fogzománchoz és a fogínyhez.

oral-b pro expert pulsar
Az Oral-B Pulsar fogkefe külseje vonzó, jól megtervezett.

 

BESZEREZHETŐSÉG

Az Oral-B termékek mind a kézi, mind az elektromos fogkefékkel igen nagy lefedettségben megtalálhatók országszerte, ez a „kézi-elektromos” fogkefe pedig még olyan üzletekben is, ahol esetleg elektromos fogkeféket nem tartanak. Főleg drogériákban, nagyobb szupermarketekben keressük a terméket.

ÁR/ÉRTÉK ARÁNY

Az Oral-B Pro-Expert Pulsar fogkefét általában 1700-2000 Ft közötti áron vásárolhatjuk meg, ami szerintünk nincs arányban a fogkefe által nyújtott előnyökkel. Ennyi pénzből igen magas kategóriájú kézi fogkefét vásárolhatunk, de néhány ezer forinttal többért már alsó kategóriás (akár Oral-B márkájú) elektromos fogkefét is vehetünk, ami legalább tényleg jól tisztít és még a fogainkhoz is kíméletes.

oral-b pro expert pulsar teszt

ÖSSZEGZÉS

Mindenképp érdekes és jó szándéktól vezérelt ötlet volt egyesíteni a kézi és az elektromos fogkefe technológiáját, hiszen így azok is alaposabb lepedékeltávolításra képesek, akik még ragaszkodnak a kézi fogkefék használatához. Az Oral-B Pulsar a gyakorlatban mégsem tudott helytállni és bebizonyosodott, hogy az egyébként kiváló elektromos és kézi fogkeféket gyártó Oral-B is mellé tud fogni

Küllem: 5/4
Minőség: 5/2
Használhatóság: 5/2
Beszerezhetőség: 5/4
Ár/érték arány: 5/2

ÖSSZESEN: 5/3 – KÖZEPES

3Hogyan értékelünk?

Item added to cart.
0 items - Ft