Kipróbáltuk: Elmex Sensitive Gentle Whitening fogkrém

A GABA által forgalmazott, a Colgate-Palmolive csoporthoz tartozó Elmex termékek igyekeznek magasabb színvonalat képviselni a szájápolási termékek tömegkínálatában. A márka legfőbb cégére a fogérzékenység csökkentésének ígérete, melyet folyamatos kutatások, újítások révén kívánnak megvalósítani. Terméktesztünkhöz a legújabb termékcsalád egy darabját, az Elmex Sensitive Professional Gentle Whitening fogkrémet választottuk.


kiprobaltuk-elmex-gentle-whitening-fogkrem

KÜLLEM

Csomagolásában az Elmex termékek kellemes, minőségi benyomást keltenek a vásárlókban. A letisztult, matt felülethez társított domború betűk, a csillogó ezüsttel ellátott felületek hívogatóak, a lágy pasztell színek nyugalmat árasztanak.
Az Elmex Sensitive Professional Gentle Whitening fogkrém tubusa hasonlóan igényes, a matt felület modern, professzionális hatást kelt. A széles, masszív kupak nem csak a tárolást könnyíti meg, hanem a fogkrém tubusának mindennapos visszazárását is.

Külön dícséretet érdemel az általunk eddig csak Elmex termékeken visszaköszönő speciális tubusnyitó rendszer. Amikor először csavarjuk le a fogkrém kupakját, a tubus szája nem ezüstszínű műanyag fóliával van leragasztva, hanem egy hatágú műanyag zárókupakkal, melynek nyitásához a fogkrémes tubus kupakját kell használnunk.

(X) hirdetés

A hatágú zárókupak tökéletesen illeszkedik a nagy kupak közepén kialakított hatágú mélyedésbe. A két formát összeillesztve egyetlen tekerés és már nyitva is van a fogkrémünk. Mindez nem csak a találékonyság miatt érdemel szót, hanem mert ezzel a módszerrel minimalizálható a gyártás, csomagolás és szállítás során felmerülő sérülések, szennyeződések kockázata, ráadásul a fogkrém biztosan nem érintkezik oxigénnel, így a minőségromlás veszélye is csökken.

elmex-fogkrem-teszt

elmex-sensitive-professional-fogkrem-teszt

MINŐSÉG

Az Elmex Sensitive Professional Gentle Whitening fogkrém gyártása során használt csomagoló anyagok minősége megfelelő, nem érzünk olcsó megoldásokat vagy kidolgozatlanságot a termék kézbevételekor.

Minőségének vizsgálatakor először is szemügyre kell vennünk a termék aktív összetevőit, melyek a gyártó által ígért hatást biztosítják. Kezdjük is a fogérzékenység csökkentésének kérdésével, hiszen az Elmex fogkrém elsődleges célközönsége a fogérzékenységtől szenvedők tábora.

(X) hirdetés

Mielőtt fogérkezékenységet enyhítő terméket vásárolunk, mindenképp érdemes megbizonyosodnunk róla, hogy esetünkben a fogérzékenység kiváltója valóban a fogíny visszahúzódása vagy az erózió miatt szabaddá váló dentincsatornák jelensége, nem pedig fogszuvasodás vagy fogágybetegség. Ehhez mindenképp szakember segítségére lesz szükségünk.

Azért fontos tisztázni a fogérzékenység eredetének okát, mert ha nem a dentincsatornák nyitottsága okozza fogérzékenységünket, akkor első körben fogorvosi kezelésre van szükségünk, majd a primer probléma megoldása után következhet kiegészítő terápiaként a megfelelő szájápolási szerek kiválasztása.

Visszakanyarodva az Elmex fogkrémre, aktív, fogérzékenységet enyhítő összetevője az arginin nevű aminosav és a kalcium-karbonát. Ezen anyagok együttes használata egyes klinikai kutatások szerint hatékonyan járul hozzá a dentincsatornák lezárásához, ami a fogérzékenység tüneti kezelésében valóban segítséget nyújthat.

Meg kell jegyeznünk, hogy a legtöbb szájápolási termékhez hasonlóan a hatás átmeneti maradhat, főként akkor, ha valamilyen rejtett fogászati probléma (pl. fogszuvasodás, ínysorvadás, fogerózió) okozza a panaszainkat.

elmex-sensitive-gentle-whitening-fogkrem

Az arginin-kalcium-karbonát együttesén túl találunk a fogkrémben fluoridot, ami bizonyítottan megerősíti a fogzománcot, ellenállóbbá téve azt az élelmiszerek és baktériumok okozta savas támadásokkal szemben. Furcsa azonban, hogy a  termékbe nem az Elmex saját fejlesztésű, aminfluorid névre keresztelt fluoridja került, hanem hagyományos nátrium-monofluorofoszfát.

A „Gentle Whitening”, azaz „gyengéd fehérítés” elnevezés vélhetően a fogkrém összetevői között megbújó szódabikarbónának tulajdonítható, ami egyrészt polírozó hatása, másrészt oxidációs tulajdonsága révén valóban hatékonyan szabadítja meg fogainkat a felületi elszíneződésektől.

Sajnos a megannyi hasznos alapanyag mellett találunk olyanokat is, melyekről nyugodtan megfeledkezhetne a gyártó; ilyen a nátrium-lauril-szulfát (SLS) nevű habosító anyag vagy a szacharin nevű szintetikus édesítőszer. Míg előbbit gyakran kihagyják a fogkrémekből, addig utóbbit egyre többször természetes alapú édesítőszerekkel, pl. xilittel helyettesítik.

 

HASZNÁLHATÓSÁG

Az Elmex Sensitive Professional Gentle Whitening fogkrém használata kellemes. Az Elmex fogkrémekre általánosságban igaz, hogy ízesítésük enyhe, habzásuk pedig mérsékelt, ami sokaknak, akár fiatal gyermekeknek is jóval szerethetőbbé teszi a termék használatát.

A fogkrém állaga sűrű és sima, íze enyhén mentolos, frissítő. Használat után a szájüreget enyhén száríthatja, de vannak jóval erősebb szárító hatással rendelkező fogkrémek is a piacon.

Ahhoz, hogy a dentincsatornák érzékenységét csökkentsük, mindenképp javasolt a legalább napi kétszeri (reggeli és esti) használat. Az esti fogmosás után ha lehet, már ne fogyasszunk ételt vagy italt – minél tovább marad fogfelszínünkön a hatóanyag, annál eredményesebb lehet a terápia.

Ahogyan arra fentebb utaltunk, amennyiben fogérzékenységünk más szájüregi betegség (pl. fogszuvasodás, ínygyulladás, ínysorvadás, stb.) következménye, mindenképp vegyünk igénybe fogorvosi ellátást a panaszok enyhítéséhez.

elmex-sensitive-professional-teszt

BESZEREZHETŐSÉG

Szerencsére az Elmex fogkrémek könnyen hozzáférhetőek – nagyobb drogériákban, patikákban, szupermarketekben és élelmiszerboltokban is találkozhatunk a termékekkel. Bár új típusról van szó, nagy eséllyel találni fogunk belőle a fentebb felsorolt helyek valamelyikén vagy online is vásárolhatunk.

 

ÁR/ÉRTÉK ARÁNY

Az Elmex Professional Gentle Whitening ára 1 600-2 000 Ft között mozog, ami jóllehet nem a legolcsóbb termék a piacon, az aktív összetevők részben indokolják az eladási árat. Ugyanakkor jobban örülnénk, ha néhány alapanyaot mellőznének, melyek egyébként sem voltak jellemzőek az Elmex termékekre.

elmex-sensitive-professional-gentle-whitening

ÖSSZEGZÉS

Összességében nagyon örülünk, hogy az Elmex tartja a lépést az újításokkal és folyamatosan továbbfejleszti termékeit, hiszen az, ami tíz éve korszerű volt, ma már régimódi és esetenként több tucat új hatóanyag várakozik, hogy a kutatólaboratóriumokból átkerüljön a fogyasztói termékekbe. Mindenképp értékelendő tehát az Elmex Professional termékcsalád új hatóanyag kombinációja, az SLS miatt azonban csalódottak vagyunk, az aminfluorid elhagyása előtt pedig értetlenül állunk.

Küllem: 5/4
Minőség: 5/4
Használhatóság: 5/4
Beszerezhetőség: 5/5
Ár/érték arány: 5/4

Összesen: 5/4 – JÓ

4Hogyan értékelünk?

Item added to cart.
0 items - Ft