Kipróbáltuk: Elmex Erosion Protection fogkrém – Nesze semmi…?

Ha egy terméket nem kialakult problémák kezelésére, enyhítésére fejlesztenek ki, hanem esetleges jövőbeli tünetek megelőzésére, akkor nekünk fogyasztóknak igen nehéz dolgunk van az áru megítélésekor. Mert azt viszonylag könnyen eldönthetjük, hogy egy fogkrémtől fehérebb lett-e a fogunk vagy megszűnt-e a fogínyvérzésünk… de azt például hogyan deríthetjük ki, hogy kevésbé erodálódik-e a fogzománcunk, ha az Elmex legújabb, Erosion Protection termékcsaládját használjuk?

 

HÁTTÉR

Az Elmex Sensitive Plus fogkrém bemutatásakor részletesen foglalkoztunk a termék mögött álló Gaba International vállalattal, mely mára a Colgate-Palmolive cégcsoport tulajdonába került, s igazi világszínvonalú márkává nőtte ki magát. A beolvasztás ellenére az Elmex próbál megmaradni felsőkategóriás pozíciójában, melynek legfőbb jeleként az ötvenes évek óta folyamatosan igyekeznek új technológiákat, hatóanyagokat meghonosítani a szájhigiénés piacon. Eddigi legnagyobb dobásuk véleményünk szerint az aminfluorid kifejlesztése volt, mely azóta is csak az ő termékeikben található meg. Újításokra viszont mindig szükség van – legalábbis az üzletvezetés szerint-, ezért néhány éve előrukkoltak a Chito Active® technológiával, amit kizárólag az Elmex eróziógátlós termékeiben találhatunk meg.

(X) hirdetés

 

KÜLLEM

Nem sok lila-fehér dobozos fogkrém van a piacon, ezzel biztosan ki lehet tűnni a sorból. Az Elmex színkategóriái egyébként nagyon letisztultak és érthetőek (pl. zöld-fehér, piros-fehér, lila-fehér…), minden „színkódhoz” más és más problémára kifejlesztett termék társul, s természetesen a fogkrémek és szájvizek csomagolása is harmonikus, így tehát ha beleszerettünk valamelyik fogkrémbe, hamar megtaláljuk a roskadozó polcok előtt állva, hogy melyik szájvíz passzol hozzá. Akkor is jó szolgálatot tesznek a színkódok, ha patikustól vagy eladótól kell kérnünk a terméket, idősebbek vagy angolul nem tudók ugyanis nehezen fogják kiejteni az „Elmex Erosion Protection” márkanevet, ők nyugodtan szorítkozzanak a „lila Elmex-re”, míg a gyártó egy kicsit magyarosítja a termékeit.

Az Erosion Protection termékcsalád két tagja: fogkrém és szájvíz.

 

MINŐSÉG

(X) hirdetés

Az Elmex esetében a minőségre általában nem szoktunk panaszkodni. A csomagolás nívója kifogástalan, mind a felhasznált anyagokra, mind pedig a paciens tájékoztatására igen nagy figyelmet fordítanak (külön betegtájékoztató található a dobozban).
A többi Elmex fogkrémhez képest ezúttal a tubuson is változtattak: eddig a keskenyebb, fényesebb formához szoktunk, most viszont az Elmex Erosion Protection-t szélesebb és matt fényű tubusban kapjuk. Szerintünk ez kifejezetten jó ötlet volt, mert tapasztalataink szerint a merevebb falú tégelyre akkor is könnyű rátekerni a kupakot, ha a fogkrém már fogyóban van.

Az áru minősége egyrészt nagyszerű, hiszen összetevői közül hiányzik például a habzást segítő, sokat támadott nátrium-lauril szulfát, viszont megtaláljuk benne az aminfluoridot, ami a fluoridok családjának egyik legkiválóbb tagja. (Egyébként ez a fogkrém jobban habzik, mint az Elmex Sensitive Plus, ez valakinek szimpatikus, másoknak kevésbé.)

A termék összetevőinek tanulmányozása során ugyanakkor egy elég érdekes dologgal találtuk szembe magunkat: a gyártó a következőkre hívja fel a fogyasztó figyelmét: „Nyomokban kagylófehérjéket tartalmazhat. Ne használja, ha allergiás a kagylóra.”
Érdekes. Biztos nélkülözhetetlen volt, ha ennek ellenére is megérte beletenni.

 

HASZNÁLHATÓSÁG

Aki szereti az Elmex fogkrémek lágy ízét, az nem fog csalódni ebben a fogkrémben sem. Kicsit talán más az aromája, mint a Sensitive Plus-nak, de semmiképp sem mentolos. Jó használni, pont, mint az összes többi Elmex-et. A baj viszont pont ezzel van. Szerintünk semmivel nem tud többet nyújtani, mint mondjuk a Sensitive Plus. Hogy védi-e a fogzománcot? Most őszintén, ezt hogy állapíthatja meg egy átlag fogyasztó? A kialakult eróziót nem fogja visszafordítani, a fogzománcunkat nem „vastagítja” meg, ezt tapasztaltuk.

Kialakult probléma orvoslására tehát nem jó, azt viszont nem könnyű megállapítani, hogy jövőbeli tünetektől megkímél-e minket. Az Elmex Erosion Protection fogkrémhez kapott betegtájékoztatón egyébként felsorolásra került, hogy milyen életmódbeli változtatásokkal előzhető meg a zománc eróziója, ha viszont ezeket a jó tanácsokat betartja valaki, honnan tudhatjuk, hogy emiatt, nem pedig az 1500 forintos fogkrém miatt ért el eredményeket? Nos, ez viszont már inkább filozófia, a lényeg, hogy nekünk nem volt elég meggyőző a termék.

Elmex fogszuvasodást gátló gyerekfogkrém – Ötletes reklám.

 

BESZEREZHETŐSÉG

Egy-egy szerencsésebb napon találkozhatunk vele drogériákban, egyébként inkább a patikusunk dolga lesz, hogy beszerezze a terméket vagy vásárolhatunk online is.

 

ÁR-ÉRTÉK ARÁNY

1500 forint körüli árával inkább már a felsőkategóriát képviseli az Elmex Erosion Protection, ami indokolt lehet az összetevők megválasztásakor, de nem jogos, ha a termék képességeit vesszük alapul. Nem bólintanánk rá még egyszer, ha fogkrémet kellene vásárolnunk, s bár jól hangzik a fogzománc erősítésének ígérete, egy átgondolt kalcium és D-vitamin kúrával, helyes táplálkozással és megfelelő szájhigiénés szokásokkal valószínűleg többre megyünk, mint ezzel a drága, de vitatható termékkel.

 

ÖSSZEGZÉS

Az Elmex fogkrémek továbbra is piacvezető státuszban vannak a képzeletbeli ranglistánkon, de erről a legkevésbé sem az Erosion Protection tehet. Szerintünk nincs mindig szükség újabb és újabb technológiák és összetevők kifejlesztésére, ami jó, az had működjön, ami meg nem működik, azt minek erőltetni?

Küllem: 5/4
Minőség: 5/3
Használhatóság: 5/3
Beszerezhetőség: 5/2
Ár/érték arány: 5/3

Összesen: 5/3 – KÖZEPES

Hogyan értékelünk?

 

 

Összetevők:
Aqua, Glycerin, Sorbitol, Hydrated Silica, Hydroxy-ethylcellulose, Aroma, Cocamidopropyl Betaine, Titanium Dioxide, Olaflur, Sodium Gluconate, Stannous Chloride, Alumina, Chitosan, Sodium Saccharin, Sodium Fluoride, Potassium Hydroxide, Hydrochloric Acid.

Item added to cart.
0 items - Ft