Kipróbáltuk: Dontodent szájvíz – Megfizethető vegyi konyha

Bár a szájvíz nem napi használatra van kitalálva, mégis nagyszerű ötlet, hiszen olykor elengedhetetlen egy-egy nagyobb fertőtlenítés a szájüregünkben. Lehet, hogy valamilyen seb keletkezett a nyelvünkön, ínyünkön, vagy pusztán úgy érezzük, szükségünk van egy alapos, mindent átható öblítésre. Ilyenkor jó, ha van mi után nyúlni a fürdőszobában, de azért figyeljünk oda, hogy mit választunk!

dontodent szajviz

GYÁRTÓ: DM – Drogeriemarkt

KÜLLEM

(X) hirdetés

A Dontodent szájvizek formája nem mozgatja meg az embert, ez az első és legáltalánosabb alak, ami az ember eszébe juthat, ha megkérdezik tőle, milyen formájú legyen egy szájvíz. Széles, lapos üveg, öblös nyak, ami főleg a kupak miatt szükséges, hiszen a legtöbben azt használják pohár helyett.
Viszont azzal, hogy ilyen egyszerű külsőt álmodtak a Dontodent szájöblögetőnek, a termék tervezőinek maradt egy rakás felesleges ideje, amit szerencsére arra használtak, hogy a flakon oldalára redőzést álmodjanak vagy, hogy az üveg nyakánál legyen egy finom mélyedés, ami használat után felfogja a visszatekert kupakból kifolyó szájvizet, hogy ne csorogjon-csöpögjön mindenhová. Szép munka!

dm dontodent szajoblito teszt

MINŐSÉG

A szájvíz üvegének, kupakjának minősége megfelelő, elég strapabíró, az öblögető összetevőinek nívója ellenben annál megkérdőjelezhetőbb. Bár vegyészetben teljesen laikusnak számítunk, azt azért látjuk, hogy míg más gyártók megoldják kilenc, tíz, durvább esetben tizenöt összetevőből a szájvíz kikeverését, addig a DM vegyészei egészen huszonnégyig elszámoltak, mire minden hatóanyagot sikerült belecsempészni a termékbe. Noha nem hiszünk benne, hogy modern korunk táplálkozási szokásai mellett a csapvíz maximálisan helyettesíteni tudja a szájvizet, a szódabikarbóna pedig a fogkrémet, azért (a víztől eltekintve) huszonhárom olyan anyaggal öblögetni, melyeket nagyrészt laboratóriumi körülmények között állítottak elő… még nekünk is egy kicsit meredeken hangzik.

(X) hirdetés

Ráadásul a vegyész urak a fluoriddal is elég bőkezűen bántak, hiszen 450 ppm került bele (azaz 450 fluoridrészecske található egy millió részecskében), míg az óvatosabb gyártók 100-200 ppm-mel is megelégszenek a szájvizek esetében, hiszen tudják, hogy a legtöbben a fogmosáshoz is fluoridos fogkrémet használnak, ezért meg szeretnék óvni a fogyasztókat a túl magas fluoridbeviteltől.

dm dontodent szajoblito_

HASZNÁLHATÓSÁG

A Dontodent mentás ízű szájöblögetője használat közben nem okozott különösebb csalódást. Közepes erősségűnek mondanánk – vannak a nagyon enyhe és a borzalmasan erős szájvizek, ez valahol a kettő között található. Frissít, de mégsem akarjuk öt másodperc után kiköpni, ugyanakkor megkapjuk tőle azt a frissességet, ami miatt az ember végső soron szájvizet vesz a kezébe.
Jó tulajdonsága, hogy nem szárítja ki túlságosan a szájüreget, ez részben az alkoholmentességnek köszönhető. A magyar tájékoztató címke, amit ráragasztottak az eredetire, nem árulja el, hogy hány éves kortól használható a termék, mindössze annyit ír, hogy „gyermekek számára nem alkalmas”. Ezek után minden szülő döntse el maga, ő hány éves kortól tekinti a gyermekét felnőttnek, illetve szájvíz-használatra alkalmasnak.

BESZEREZHETŐSÉG

Mivel a DM saját márkájáról van szó, Dontodent öblögetőt csak DM drogériában fogunk vásárolni, ami bár országszerte számos helyen elérhető, a kis települések, falvak lakói nincsenek könnyű helyzetben.

ÁR/ÉRTÉK ARÁNY

A termék árának meghatározásakor legalább nem tévedtek: 539 forintot fizettünk érte, ami ehhez a minőséghez tökéletesen illeszkedik. 500 millilitert egy jobb minőségű szájvízből kb. 1500 forint környékén vásárolhatunk, így ebben az esetben az ár és az érték teljes harmóniában áll egymással.

dontodent szajviz teszt

ÖSSZEGZÉS

Az eddig kipróbált Dontodent termékek nem voltak rosszak. Sokszor megközelítik, van, hogy túlszárnyalják márkás társaik minőségét, az áruk viszont mindig megfizethetőbb, mint a „nagyoké”. Úgy tűnik azonban, hogy vannak esetek, amikor fontolóra kell vennünk, mennyit áldozunk a pénztárcánk oltárán. Ráadásul biztosak vagyunk benne, hogy a vállalat rendelkezik olyan szakemberekkel, akik nem túl nehéz munka árán sokkal színvonalasabb terméket tudnának összeállítani… Mi türelmesek leszünk.

Küllem: 5/3
Minőség: 5/2
Használhatóság: 5/4
Beszerezhetőség: 5/3
Ár/érték arány: 5/5

Összesen: 5/3 – KÖZEPES

3Hogyan értékelünk?

 

 

Összetevők:
Aqua, Glycerin, Sodium Lauriminodipropionate, Sodium Benzoate, Xylitol, Disodium Phosphate, Potassium Acesulfame, Sodium Fluoride, Aroma, Chomomilla Recutita Flower Water, Salvia Officinalis Leaf Water, Mentha Piperita Leaf Water, Citric Acid, Propylene Glycol, Butylene Glycol, Pentylene Glycol, Capryl Glycol, 1,2-Hexanediol, Methylparaben, Cetylpyridinium Chloride, Sodium Chloride, Sodium Sulfate, Cl 42090, Cl 47005. Nátrium-fluoridot tartalmaz. (450 ppm F-).

Item added to cart.
0 items - Ft