Kipróbáltuk: Dontodent keretes fogselyem és fogpiszkáló – Tovatűnő lelkesedés

Amikor először találkoztunk a keretbe feszített fogselyem ötletével, kifejezetten lelkesek lettünk. Végre itt egy eszköz, amivel a gyerekek egyszerűbben megtanulhatják az alapos fogköztisztítást; na meg ott vannak a lusta felnőttek is – mennyivel gyorsabb végigszaladni vele a fogközökön, mint egy szál fogselyemmel. Aztán az embert néha megvicceli az ismeretlen, a fenti állítások a gyakorlatban ugyanis nem teljesen igazak a Dontodent keretes fogselymére, de ez nem csak a gyártó, hanem az egész elgondolás hibája, mert lehet egy ötlet bármilyen praktikus, ha hatékonyságát tekintve rossz.

HÁTTÉR

A német DM-Drogeriemarkt üzletlánc saját gyártású, Dontodent márkájával már foglalkoztunk az oldalon. Széles termékpalettája és szolid árai miatt mindenképp figyelemreméltó vállalatról van szó. Jó konkurenciának számítanak a világmárkák mellett, sőt, jóval több szájápolási terméket gyártanak, mint egy-két nemzetközi cég. A fogköztisztítás hazánkban még amúgy is gyerekcipőben jár, mégis ha bemegyünk a DM-be, azt látjuk, hogy legalább háromféle terméket kínálnak kifejezetten erre a célra: fogselyem, interdentális fogkefe és keretes fogselyem, fogpiszkálóval. Nekünk már csak választani kell, vagyis inkább próbálgatni, hogy megtudjuk, számunkra melyik a leghatékonyabb eszköz.

(X) hirdetés

KÜLLEM

A Dontodent keretes fogselyméből egy csomagban 32 db-ot kapunk. A zacskója visszazárható, így az utolsó pálcikát is tökéletesen higiénikus állapotban vehetjük a kezünkbe és tehetjük a szánkba. A termék fogása jó, könnyű műanyagból készült nyelére gumiborítás helyett néhány domború pötty került – ezzel segítve a vizes kézben tartott eszköz tapadását. Azt gondolom, egy eldobható, egyszer használatos terméktől ennél többet nem is várunk – minek a csicsa, ha pár perc után úgyis a szemetesben végzi? Extraként kapunk még egy műanyag tokot, amiben szintén tisztán tartva szállíthatjuk a keretes fogselymünket – ez a termék ugyanis pont arra lett kitalálva, hogy akkor se kelljen lemondanunk a fogköztisztítás dicséretes szokásáról, ha kimozdulunk otthonról.

MINŐSÉG

(X) hirdetés

A pálca nyelével nincs baj, a végén találunk egy fogpiszkálót, ami szintén elég jó minőségű és formájú – kipróbálása során nem okoztunk vele sérülést az ínyünknek. A műanyag fogpiszkáló legnagyobb előnye, hogy az anyag nem gyengül meg a nyálunktól, nem málik szét vagy lesz szálkás, szemben a fa fogpiszkálókkal. A rövidke fogselyem színvonalától egyértelműen jobban várnánk, a könnyebb alkalmazás érdekében lehetne vékonyabb vagy viaszos.

HASZNÁLHATÓSÁG

A termék első használata minden várakozásunkat alulmúlta. Annyira nehezen boldogultunk vele, hogy komolyan azt gondoltuk, ez a termék csak arra jó, hogy a front fogainkat megtisztogassuk egy üzleti vacsora közben, a többit meg majd otthon befejezzük egy közönséges fogselyemmel. Aztán tovább próbálkozva rájöttünk, hogy mindennek megvan a maga technikája, hát ennek is. Idővel belejön az ember és egész ügyesen lavírozik a fogközeiben.

Jó, ha tudatosul bennünk: nem ezzel fogjuk megmenteni bölcsességfogainkat a fogszuvasodástól – odáig ugyanis elég nehézkes beférni a keretes fogselyemmel. Hangsúlyozzuk, ez valószínűleg a többi hasonló terméknél ugyanígy van, egyszerűen könnyebben elférünk a szánkban az ujjunkkal és a rátekert fogselyemmel, mint ezzel a műanyagkerettel. Ugyanígy közös jellemző lehet az is, hogy az egy irányba megfeszített selyemmel nem tudunk olyan ügyesen tisztogatni: az íny alá nehézkes, a fog köré szinte lehetetlen eljutni.

Az viszont már egyéni jellemző, hogy nagyon nehezen pattan be a fogközökbe– sőt, a legnagyobb baj épp az, hogy pattan, nem pedig csúszik. Az érzékeny ínyűeknek nem ajánlanám a termék használatát, valószínűleg minden fogközüknél eleredne a vér.

BESZEREZHETŐSÉG

Ugyanúgy, mint bármelyik Dontodent terméknél, ezt sem egyszerű beszerezni, csak egy helyen, a DM-ben árulják. Aki amúgy is jár oda, annak ez nem okoz gondot, aki nem, annak muszáj csapnia még egy kört bevásárlás közben.

 

ÁR/ÉRTÉK ARÁNY

A Dontodent keretes fogselyem ára 300 Ft körül van, ami elég baráti, feltéve, hogy alkalmanként akarjuk csak használni. Szerintem egy hagyományos fogselyem jobban megéri, abban általában 50 méter található és ugyanezen márkából 400-500 Ft körül már hozzájuthatunk az egyébként kiváló minőségű termékhez. Ha úgy vesszük, hogy egy fogmosáshoz átlagosan kb. 50 cm-t használunk el, akkor, míg a hagyományos selyem 100 alkalomra elég, addig a keretes csak 32-re. Árban viszont mindössze 100-200 Ft a különbség.
Ettől eltekintve, más keretes fogköztisztítóhoz képest a termék ára kedvező.

 

ÖSSZEGZÉS

Nem nyűgözött le minket a keretes fogselyem ötlete, se nem túl egyszerű, se nem túl jó használni és hatékonysága is megkérdőjelezhető egy interdentális fogkeféhez vagy egy sima fogselyemhez képest. Utazásokon, napközben praktikus lehet, bár mi személy szerint inkább viszünk magunkkal egy mini fogselymet, ami jóval alaposabb munkát végez, és kevesebb helyet foglal.

Küllem: 5/4
Minőség: 5/4
Használhatóság:5/3
Beszerezhetőség: 5/3
Ár/érték arány: 5/3

ÖSSZESEN: 5/3 – KÖZEPES

Hogyan értékelünk?

Item added to cart.
0 items - Ft