Kipróbáltuk: Colgate Max White One szájvíz – Eszesen szeszesen

A szájöblítők piaca évről évre egyre változatosabb képet mutat, a terápiás célra készített, gyakran csak patikákban értékesített öblögetők mellett megjlenetek a mindennap használható, preventív célú szájvizek, melyek egyre több ígérettel csábítják a vásárlókat. A Colgate Max White One szájvíz a márka népszerű fogfehérítő termékcsoportjának egyik tagja, s egyben jelen tesztünk alanya.

kiprobaltuk-colgate-max-one-szajviz

KÜLLEM

A Colgate Max White One szájvíz külső jegyein látszik, hogy gondos kezek dolgoztak, a termék több részletével is igyekszik kitűnni konkurensei közül.

Az első és legszembetűnőbb eltérés a szájvizekhez képest a fehér, átlátszatlan műanyag üveg. Kicsit már megszoktuk, hogy a szájvizeket átlátszó üvegben kínálják, így láthatjuk, hogy az adott öblítő színtelen vagy épp színes-e. Nem így a Colgate Max White One szájvízzel! Ennél a terméknél csak hazaérve derül ki, hogy milyen színű öblögetőt fogunk használni (SPOILER: kékes zöldet).

(X) hirdetés

A fehér üveg más szempontokból ügyes húzás, hiszen szimbolizálhatja a termék rendeltetését, a fehérítő hatást. Külsőjével egyébként mély benyomást nem tett ránk a szájvíz. Az mindenesetre látszik, hogy a piros címke szépen illeszkedik a Max White One termékek imázsához, így egységes képet kap a termékcsoport.

Egy kis színpszichológiát is belekeverve a dologba, amúgy is érdekes a szájápolási szegmensben a piros szín használata, hiszen egyébként a fehér, a zöld és a kék árnyalatok dominálnak ebben a piaci szegmensben. Ilyen szempontból ítélhetjük ügyes húzásnak is a piros szín használatát, ami egész könnyen kitűnik a többi kék-zöld-fehér árnyalatú termék közül.

MINŐSÉG

A csomagolás minősége számunkra nem túl meggyőző – a szájvíz üvegének műanyagja nem kelt minőségi benyomást és ezt csak fokozza a fehér szín, ami köztudottan sokkal jobban kiemeli egy tárgy formáját, anyagát (gondoljunk csak az autóipar fehér mániájára). A magas fényű, metálosan csillogó piros címke már sokkal szebb, sokat javít a termék összképén.

(X) hirdetés

A Colgate Max White One szájvíz tartalmi értékeinek vizsgálatakor az első dolog, ami szemet szúrt, az alkoholtartalom kérdése volt. A szájvíz elülső címkéjén és kupakján is  külön fel van tüntetve, hogy alkoholmentes a szájöblítő, míg az összetevők listáját átfutva hamar megakad a szemünk a benzil-alkoholon, ami bár tényleg nem etil-alkohol, mégis alkohol.

Ha tehát alkoholmentesnek kommunikálja a gyártó a terméket, akkor nem értjük, miért szükséges az egyébként parfümgyártásban használatos benzil-alkoholt mégis belekeverni a szájvízbe. (Elég sok alkoholmentes szájvíz van a piacon, amik jól megvannak bármilyen típusú alkohol nélkül, tehát egyáltalán nem szükségszerű kiváltani valamivel az etil-alkoholt.)

A Colgate Max White One szájvíz egyéb összetevői teljesen megszokottak, semmi flancos újítás, középszerű és főként mesterséges alapanyagok egymás hegyén-hátán. Az édesítéshez használt szacharin helyett például sok szájápolási termékben xilitet használnak az ízesítéshez, ami nem csak természetes összetevő, de egyes kutatások szerint fogszuvasodás-megelőző hatással is bír.

colgate-max-white-one-szajviz

HASZNÁLHATÓSÁG

A Colgate szájvíz íze számunkra művi, erősen és természetellenesen mentolos (az ízesítéshez nem is illóolajokat csak aromákat használnak). Használata után szájüregünk enyhén kiszáradhat.

Mivel kémiai fehérítő anyagot nem tartalmaz, fehérítő hatása a fogfelszínre tapadt pigmentált plakk feloldásán alapul, azaz a nap során elfogyasztott ételek és italok nyomait oldja fel, megszabadítva minket ezektől az elszíneződésektől. Tapasztalataink szerint fogmosás nélkül meglehetősen nehéz fehérebé tenni a fogakat, azt tehát ne remélje senki, hogy a napi kétszeri fogmosást hatékonyan kiválthatja szájvíz használatával. (Ezt támasztja alá a gyártó is, a címkén ugyanis az áll, hogy ha szeretnénk heti akár 1 árnyalattal is fehérebbé tenni fogainkat, akkor a szájvíz mellett használjuk a Colgate Max White One fogkrémet is.)

Kiegészítő módszerként persze nyugodtan használhatunk szájvizeket, a nehezen elérhető helyeken például különösen jól jöhet egy kis plusz fertőtlenítés, de nyelvünk felülete is sokat profitálhat belőle, amin szintén megtapadnak az ételmaradékok, baktériumok.

colgate-max-white-one-szajviz-teszt

BESZEREZHETŐSÉG

A Colgate Max White One szájvíz egyik legnagyobb előnye a hozzáférhetőség, hiszen a márka országszerte jó lefedettséggel dolgozik. A legtöbb drogériában és szupermarketben elérhető a termék, az online vásárlás lehetőségéről nem is beszélve.

ÁR/ÉRTÉK ARÁNY

Az 500 ml-es Colgate Max White One szájvíz ára 1600-1900 Ft körül változik, ami tekintve a termék által képviselt minőséget… mondjuk úgy, indokolt. A jobb minőségű szájvizek 2000-4000 Ft-ba is kerülhetnek, de jelen termék összetevőinek színvonala ennél több pénzt nem érne meg – nekünk.

max-white-one-szajviz

ÖSSZEGZÉS

Összességében elmondható, hogy a Colgate Max White One szájvíz mindennapos használatával legalább annyit kedvezhetünk a szájüregünknek, mint bármilyen egyéb szájvízzel. Önálló használat mellett fehérítő hatásra szerintünk nem kell számítani, erre elég kevés szájvíznek van esélye. Az összetevők középszerűek, a fluoridtartalom támogathatja a fogak erősítését, azonban a „mégisalkoholos”, mentolos aroma nekünk a mindennapi használat során nem tetszett annyira.

KÜLLEM: 5/3
MINŐSÉG: 5/3
HASZNÁLHATÓSÁG: 5/2
BESZEREZHETŐSÉG: 5/5
ÁR/ÉRTÉK ARÁNY: 5/4

ÖSSZESEN: 5/3 – KÖZEPES

Hogyan értékelünk?3

 

 

Összetevők:
Aqua, Glycerin, Propylene Glycol, Sorbitol, Tetrapotassium Pyrophosphate, Polysorbate 20, Tetrasodium Pyrophosphate, Zinc Citrate, PVM/MA Copolymer, Aroma, Benzyl Alcohol, Sodium Fluoride, Sodium Saccharin, CI 42051.

Item added to cart.
0 items - Ft