Kipróbáltuk: Colgate Max White One fogkrém – Röpke csillogás

Vajon hosszú távon mitől lesz igazán népszerű egy szájápolási termék? Lehet, hogy elég a jól csengő név, a nagy múltú márka, esetleg ügyes reklámtevékenység kell a maradandó sikerhez? Vagy elegendő a becsületes munka, s vele együtt egy jó és hatékony termék? Míg előbbiek a rövid távú eredményeket támogatják, addig utóbbiak a hosszú távú sikereket… Ha most fogadnunk kellene, a Colgate Max White One fogkrém évtizedes diadalára aligha tennénk sokat.

 colgate max white one teszt

GYÁRTÓ: Colgate-Palmolive

KÜLLEM

(X) hirdetés

Külső jegyeit illetően a Colgate formatervezői megtették a magukét: szembetűnő, magas fényű, piros színű csomagolás, ami az üzletek hivalkodó fényfürdőjében álldogálva szó szerint elkápráztatja az embert. Csillogó fényjáték, ami egy időre bármelyik kisgyermekes anyukát felmentheti szülői feladatai alól, hiszen alig akadhat olyan gyerkőc, aki nem akar legalább egy kis időt eltölteni a fényes doboz vizsgálatával. (A gyártónak meg feltételezhetően mindegy, hogy miért kerül a kosárba a termék – ha gyerekjáték lesz belőle, ha fogkrém, egyre megy.)

A papírdobozon túljutva a műanyag tubus is megpróbál felidézni valamit ebből a metálos csillogásból, ami egyébként nem jellemző a gyártókra, általában a külső réteg kialakítására helyezik a nagyobb hangsúlyt. A széles kupak megfelelő stabilitást ad a fogkrémnek, még akkor is, ha már csak kevés paszta van a tubusban.

Magyar nyelvű leírást távollátók ne kezdjenek el már a helyszínen keresni, inkább otthon, nyugodt környezetben, amikor van idő a szemüveg vagy a nagyító felkutatására. A dobozon igen, a tubuson már nem tüntették fel az összetevőket, kapunk viszont helyette magyar nyelvű tájékoztatót, már ha sikerül ráakadni a horvát, az észt, a bolgár, a lengyel, az angol és még néhány európai nyelv apró betűs áradatában. Persze, a lényeg hogy ott van, aminek tényleg örülünk.

(X) hirdetés

Colgate Max White One

MINŐSÉG

A csomagolás minősége – leszámítva a külső doboz csillogását – aligha előzi meg a piacon tapasztalható átlagszínvonalat. Ugyanazok a megszokott anyagok, a tubus például teljesen megegyezik a korábban tesztelt Colgate Total Pro-Interdental formájával, csak a minta lett rajta más. Ebben mégsem érzünk akkora kivetnivalót, mint a fogkrém összetevőiben.

Nem tudjuk, hogy tízből öt fogkrémbe (köztük a Colgate Max White One-ba) miért kell még mindig belekeverni a nátrium-lauril-szulfátot, holott az anyag ellentábora egyre csak nő vagy, hogy miért kell feleslegesen színezékekkel ellátni egy-egy fogkrémet, holott nem valószínű, hogy bárkinek is panaszkodott volna a foga, hogy nem illik hozzá ez a kék vagy az a rózsaszín árnyalat. Szerintünk mindegy, hogy egy fogkrém milyen színű, illatú vagy ízű – igen, ezen a téren is lehet kompromisszumokat kötni –, a lényeg, hogy segítsen megelőzni a fogszuvasodást vagy kezelni egy adott szájüregi problémát (fogínyvérzés, fogak elszíneződése, kellemetlen lehelet, stb.).

 Colgate Max White One teszt

HASZNÁLHATÓSÁG

Ebben a pontban részben azt vizsgáljuk, hogy mennyire váltja be a termék a gyártó által tett ígéreteket és az általunk remélt eredményeket, részben pedig azt, hogy mennyire kellemes és könnyű használni a terméket.

Nos, ígéreteknek nem vagyunk híján, a dobozon és a fogkrém tubusán ugyanis büszkén hirdeti a Colgate, hogy már egy hét alatt egy árnyalattal fehérebb lesz a fogunk (legalábbis a „Colgate klinikai kutatásai alapján”, olvashatjuk az apró betűs részt). Sajnos mi nem számítanánk jó munkaerőnek ezen a klinikán, szerintünk ugyanis nem igazán fehéríti a fogakat, se egy, se két hét alatt. Bár egy sima állagú fogkrémhez képest a Colgate Max White One apró dörzsszemcséi hatékonyabban képesek eltávolítani a fogzománc apró repedéseiben felgyülemlett lerakódásokat, ami elég lehet fogaink árnyalatának szinten tartásához, esetleg egy korábban elhanyagolt fogazat enyhe fehérítéséhez. Ha azonban valaki amúgy is odafigyel a szájhigiéniájára, nem valószínű, hogy ezzel a fogkrémmel fog látványos eredményt elérni.

A használata egyébként kellemes, bár egy kicsit erős a habzása, úgyhogy nem kell belőle sokat nyomni a fogkefére, ha ez valakit zavar. Aromája átlagos, a leheletünket kellemesen frissíti.

BESZEREZHETŐSÉG

Colgate termékeket beszerezni általában nem nagy kihívás, sok helyen belebotlik az ember – drogériában, szupermarketben, kisebb üzletekben. Vidéken és a fővárosban ugyanannyira hozzáférhető, a webáruházakról nem is beszélve.

ÁR/ÉRTÉK ARÁNY

Ezért a tubus fogkrémért egy drogériában 849 forintot fizettünk, amennyit szerintünk nem ér a termék. Általános célokra 800-900 forintért kellemesebb összetevőjű fogpasztát is kaphatunk, igazán jó fehérítő fogkrémet viszont nem – sajnos azonban a Colgate Max White One sem sorolható az utóbbi kategóriába.

Colgate Max White One fogkrem

ÖSSZEGZÉS

Úgy érezzük, ismét sikerült kipróbálnunk egy kellemes megjelenéssel és vonzó marketingtevékenységgel felturbózott átlagos fogkrémet. Sem összetevőivel, sem hatékonyságával nem kápráztatott el minket; ha valami igazán tetszett a fogkrémben, az a külseje volt, s hasonlóképpen a boltban elámuló kisgyerek képéhez, a mi figyelmünket is csak néhány percre tudta magával ragadni a termék.

Küllem: 5/5
Minőség: 5/3
Használhatóság: 5/2
Beszerezhetőség: 5/4
Ár/érték arány: 5/3

ÖSSZESEN: 5/3 – KÖZEPES

Hogyan értékelünk?

 

 

Összetevők:
Aqua, Hydrated Silica, Glycerin, Sorbitol, PEG-12, Pentasodium Triphosphate, Tetrapotassium Pyrophosphate, Sodium Lauryl Sulfate, Aroma, Cellulose Gum, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Fluoride, Sodium Saccharin, Xanthan Gum, Polyethylene, Sodium Hydroxide, Limonene, Cl 42090, Cl 74160. Nátrium fluoridot tartalmaz (1450 ppm).

Item added to cart.
0 items - Ft