Kipróbáltuk: BlanX White Shock fogkrém

A BlanX kizárólag fogfehérítésre használható termékeket kínál, főleg fogkrémeket, melyek egy része mindennaposan, másik része kúraszerűen alkalmazható. A BlanX White Shock fogkrém viszonylag új eleme a termékcsaládnak – elérhető LED lámpával és nélküle is. Terméktesztünkhöz a lámpás verziót választottuk, kipróbálva mit is tud a BlanX sokkoló fogfehérítő fogkrémje.

kiprobaltuk blanx white shock fogkrem

KÜLLEM

A BlanX termékek általában modern, vonzó külsővel rendelkeznek. Nekünk valamiért a régebbi BlanX és BlanX Intensive Stain Removal fogkrémek jobban bejöttek külsőre, azok kicsit különlegesebb dizájnnal rendelkeztek, mint a BlanX White Shock fogkrémek.

Ennek ellenére a White Shock fogkrémek formatervezése nem lett összecsapva, az apró részletek, mint a LED lámpa kék fénye vagy a hidroxi-apatit részecskék apró szemcséi mind visszaköszönnek a csomagoláson.

(X) hirdetés

A doboz és a tubus anyaga hétköznapi, ugyanakkor nagyon ötletesen oldották meg a LED lámpa rögzítését és ki-, bekapcsolását. A fogkrémes dobozban ugyanis egy kis tubusos (50 ml-es) BlanX White Shock fogkrémet és egy külön papírdobozba csomagolt, LED lámpával ellátott tubusfejet találunk, ami tökéletesen ráilleszthető az 50 ml-es fogkrém tubusának nyakára.

Amint összeillesztettük a két részt, máris kapunk egy hétköznapi méretű fogkrémes tubust, amiben ugyan kevesebb fogkrémet találunk (általában 75 ml-esek a felnőtt fogkrémek), de cserébe kapunk egy gyönyörűen világító LED lámpát.

A lámpa ki- és bekapcsolása tényleg nagyon praktikus – ahogy lecsavarjuk a kupakot a fogkrémről, úgy a lámpa világítani kezd, ha pedig visszatekerjük, a lámpa elalszik.

(X) hirdetés

Ezzel a módszerrel kiküszöbölhető, hogy a lámpa éjjel-nappal világítson, de nem kell azzal sem időt tölteni, hogy valami külön szerkezetet hozzunk működésbe, ha használni szeretnénk a LED lámpa fényét.

kiprobaltuk-blanx-white-shock-fogkrem

MINŐSÉG

A fogkrém külső elemeinek minőségére nincs panaszunk, bár a LED lámpa kicsit megnehezíti az ember dolgát a fürdőszobában.

Az 50 ml-es kis tubus szűk szája és a külön rögzíthető lámpás tubusfej együttesen nagyon nehézzé teszi a fogkrém átpasszírozását a tubuson, ráadásul, ahogy fogy a fogkrém, úgy válik még körülményesebbé a paszta kinyomása.

A BlanX White Shock fogkrém összetevőit furcsa ízléssel állították össze, hiszen a termék tartalmaz például hidroxi-apatitot, ami jelenleg az egyik legnépszerűbb fogkrém-összetevő a piacon (a fogzománcban is megtalálható természetes anyag, ami bizonyos formában segít helyreállítani a fogzománc szerkezetét), azonban nem hagyták ki az alapanyagok közül a szacharint, ami egy sokat támadott mesterséges édesítőszer vagy a silica-t, aminek megítélése szintén erősen vitatott.

A fogkrém színezéséhez használt adalékanyagot (Cl 42090) pedig egyes források szerint a ’70-es évek óta tiltólistán van az Egyesült Államokban.

Összességében a fluoridon és az izlandi zuzmó kivonaton kívül egyedül a hidroxi-apatit jelenlétének örülhetünk igazán a BlanX White Shock fogkrémben.

blanx white shock

HASZNÁLHATÓSÁG

Amikor azon gondolkoztunk, hogy a LED lámpás vagy a lámpa nélküli BlanX White Shock fogkrémet vásároljuk meg, úgy voltunk vele, ha a lámpa által lesz még hatékonyabb a tesztelésünk, akkor rajta, tegyünk egy próbát!

Először át sem gondoltuk igazán, hogy vajon milyen pluszt adhat egy LED lámpa egy fehérítő hatásúnak mondott fogkrém hatékonyságához. Aztán tovább gondolkoztunk. És még tovább… magyarázatunk sajnos azóta sincs a kérdésre.

A kék színű LED lámpát ugyanis akárhogy próbáltuk összefüggésbe hozni a fogkrém bármely összetevőjével, nem sikerült. Ez ugyanis nem UV fény, pusztán három apró kék LED csinos kis fénye, amivel világíthatjuk a fogkrémet, világíthatjuk a fogainkat, világíthatunk a padlóra a macskánknak…igazán egyik sem fog abban segíteni, hogy fehérebbek legyenek a fogaink.

Ha jobban megnézzük, az összetevők listáján a csodaszerként aposztrofált ActiLux formula valójában a hidroxi-apatit, a hidroxi-apatit viszont semmiféle (általunk olvasott) tudományos cikkben vagy szakirodalomban nincs összefüggésbe hozva a LED fénnyel, annak hatékonyságát egyáltalán nem befolyásolja.

A hidroxi-apatit nem hidrogén-peroxid, tehát nem teszi kémiai úton fehérebbé a fogainkat, pusztán képes arra, hogy megerősítse a fogaink szerkezetét, ezáltal (ha szerencsénk van) korrigálja a kopás vagy saverózió miatti fizikai egyenetlenségeket – mikroszkopikus szinten.

Nem tudtuk tehát igazán megérteni a BlanX White Shock fogkrém és a LED lámpa közötti összefüggést – már ha van. De várjuk a tudományos magyarázatot, hátha egy nap számunkra is fény derül a titkos összefüggésre.

blanx-white-shock-fogkrem-teszt

Emellett a fogkrém dobozán érdekes plusz információra bukkanhatunk:

 „A BlanX White Shock formula azonnal hat, a fogak felszínéhez kötődve egész napon át aktív marad, természetes módon fehérítve azokat. Minden alkalommal, amikor mosolyog, az ActiluX reakcióba lép a fénnyel, természetes módon távolítva el a fogkövet és a fogszuvasodást okozó baktériumokat, valamint az elszíneződéseket, nem csak a fogakról, hanem az implantátumokról és fogtömésekről is.”

Tehát reggel fogat mosok valamivel, ami után nap közben eszek, iszom és egyébként folyamatos nyáltermelésem van, de ennek ellenére az ActiluX (magyarán: hidroxi-apatit) reakcióba lép a fénnyel (!!!) és fehérebbé teszi a fogaimat (ha fogpótlásom van, azt is!), de ha mindez nem elég, még a baktériumokat is pusztítja, megállás nélkül.

Igen, ezt nyugodtan újraolvashatjuk, értelmezhetjük, oda-vissza, sokszor, kevésszer, jókedvűen, rosszkedvűen, éhesen vagy teli gyomorral, mégsem találunk benne sok igazságot.

Az nem baj, amikor egy termék bemutatásakor a gyártó/forgalmazó megpróbál a pozitívumokra fókuszálni, de az probléma, amikor a hozzá nem értőket téves információkkal látja el.

Baktériumölő hatása ugyanis legalább annyira nincs a hidroxi-apatitnak, mint fényre működő, automatizált nap közbeni fogfehérítő hatása. És nem, a koronákat, implantátumra épített fogpótlásokat és fogtöméseket sem fogjuk vele kifehéríteni, arra még a hidrogén-peroxid sem képes! (Éppen ezért kell pl. fogtömést cserélnünk a rendelői fehérítés után.)

Ha a gyártó annyit írt volna, hogy srácok, itt egy fogkrém, amiben van hidroxi-apaitit és fluorid, amitől erősebb lesz a fogatok, plusz van a termékben egy kis dörzsszemcse (hydrated silica), amivel az elszíneződések is eltávolíthatók a fogzománc mikrorepedéseiből, mely által a fogak visszanyerhetik eredeti fehérségüket, akkor azt mondanánk, hogy igen, ilyesmire valóban képes lehet a BlanX White Shock fogkrém. De ennél többre semmiképp!

blanx white shock teszt

BESZEREZHETŐSÉG

A termék megvásárlásával nem lesz gondunk, hiszen a márka kiváló lefedettséggel dolgozik: drogériákban, szupermarketekben is megvehetjük, vidéken vagy kisvárosokban marad az online rendelés.

ÁR/ÉRTÉK ARÁNY

A BlanX White Shock fogkrém LED lámpával kiegészülve nem olcsó mulatság, eladási ára ugyanis elérheti a 3 000 Ft-ot is. Mivel ezért 50 ml fogkrémet kapunk meg egy vidám kiegészítőt, azt gondoljuk, ez a felállás nem éri meg annyira. Ha a LED lámpa nélküli verziót nézzük, 75 ml fogkrém 2 000 Ft körüli áron már inkább megéri.

blanx-white-shock-fogfeherito-fogkrem

ÖSSZEGZÉS

Mivel nyitottak vagyunk az újításokra és tényleg értékeljük, ha egy gyártó valami újdonsággal próbálkozik, nem bántuk meg, hogy kipróbáltuk a BlanX White Shock fogkrémet. A sokkhatás pedig nem maradt el, csak épp nem a fogaink fehérségétől, hanem a körmönfont marketingszövegtől kaptunk sokkot.

Ha fognánk és elhajítanánk messzire ezt a sok hókuszpókuszt a fogkrémről, kihagyva a LED lámpát és a varázslatnak feltüntetett hétköznapi összetevőket, akkor egy teljesen szerethető termékről lenne szó, ami ha csodákra nem is képes, alaposan megtisztítja a fogainkat és kellemes, tiszta érzetet hagy maga után.

Küllem: 5/4
Minőség: 5/3
Használhatóság: 5/2
Beszerezhetőség: 5/4
Ár/érték arány: 5/2

ÖSSZESEN: 5/3 – KÖZEPES

3Hogyan értékelünk?

 

 

Összetevők:

Aqua, Sorbitol, Hydrated silica, Glycerin, Silica, Isopropyl alcohol, Cellulose gum, Aroma, Hydroxyapatite*, Xylitol, Cetraria islandica extract, Sodium monofluorophosphate, Sodium fluoride, Sodium saccharin, Sodium myristoyl sarcosinate, Sodium methyl cocoyl taurate, Sodium benzoate, Phenoxyethanol, Benzyl alcohol, CI 77891, CI 42090, Nátrium monofluorofoszfátot 0,4% (528 ppm F) és nátrium fluoridot 0,08% (362 ppm F) tartalmaz., *ActiluxⓇ

Item added to cart.
0 items - Ft