Kiemelt figyelem illeti a cukorbeteg gyerekeket a fogászatban

Diabéteszes gyerekek esetében sokkal hamarabb jelentkezik ínykárosodás, mint azt idáig gondoltuk – állítja a Columbia Egyetem egy kutatócsoportja. Habár eddig is nyilvánvaló volt az összefüggés a cukorbetegség és az ínygyulladás között, mindenki úgy tudta, hogy problémát ez csak felnőttkorban jelenthet a pácienseknek. Tévedtünk.

Az érintett tanulmányban 182 diabéteszes gyermeket vizsgáltak 6 és 18 éves kor között, a kontrollcsoportba pedig 160, teljesen egészséges gyermek került. Egyértelmű megállapítást nyert a tény, hogy a cukorbeteg pácienseknél jóval több plakk észlelhető, továbbá az ínygyulladás is sokkal jellemzőbb rájuk, mint kortársaikra. Ha pedig az ártatlannak tűnő ínybetegség kezeletlen marad, igen hamar kialakul az ínysorvadás, aminek idővel sajnos egyenes következménye lesz a fogak elvesztése.

Nagyon fontos tehát, hogy ne csak a fogorvos, de a belgyógyász is felhívja a páciens figyelmét a szájhigiénia kiemelt fontosságára, a szülő pedig minden esetben közölje a fogorvossal, hogy a gyermek diabéteszes. A legoptimálisabb persze az lenne, ha az ínybetegség kezelése szerves része lenne a diabétesz terápiának, így lehetne a leghatékonyabban megelőzni a fiatal betegek későbbi, akár komolyra forduló fogászati problémáit.

(X) hirdetés

Item added to cart.
0 items - Ft