A kiálló szemfog az új divat a japán lányok körében

Míg a nyugati országokban sokan súlyos összegeket költenek arra, hogy fogsoruk tökéletesen nézzen ki, addig Japánban jelenleg éppen a „vámpírfog” a divat a fiatal lányok körében: elálló szemfogakat csináltatnak maguknak, amelyek sok japán férfi szemében „kislányosan aranyos” megjelenést kölcsönöznek nekik.

Fiatal japán lány divatosan átalakított szemfoggal. /Kép: Shoryuken.com/
Fiatal japán lány divatosan átalakított szemfoggal. /Kép: Shoryuken.com/

A cuka-jaeba (elálló műfogak) néven illetett divatőrület egyik fő oka, hogy az elsöprő népszerűségnek örvendő AKB48 popcsapat egyik énekesnője – de számos más japán híresség, köztük Maszako hercegnő és egy közismert tévébemondó is – hasonló fogsorral büszkélkedik, a fiatal lányok pedig utánozni akarják idoljaik általuk vonzónak tartott kinézetét.

A „vámpírfogak” iránti kereslet megnövekedésével számos tokiói fogorvosi klinika az interneten 30-50 ezer jenes (mintegy 75-125 ezer forintos) áron kezdte el hirdetni az egészséges fogsor ilyetén „korrigálását”, amely során porcelánból vagy műanyagból készült toldást erősítenek a szemfoghoz. Sőt egy klinika odáig ment, hogy TYB48 (cuke-jaeba 48) néven vámpírfogú lányokból álló popegyüttest indított a beavatkozás népszerűsítése céljából. Első kislemezük a Megharaphatlak? címet viseli.

(X) hirdetés

„A jaeba pajkosan aranyos megjelenést kölcsönöz a lányoknak, és olyasféle szépség, amely egyedien japán…” – mondta az Excite magazinnak a TYB48-at menedzselő klinika vezetője, Maszuoka Taró.

Klinikája középiskolásoknak diákigazolványuk felmutatása esetén 50 százalékos kedvezményt kínál, és levehető szemfogtoldást is árusít azok számára, akik attól tartanak, hogy hamar kimegy a divatból a vámpírfog.

Abban a legtöbben egyetértenek, hogy a japán divat és popkultúra egyes, korábban Kelet-Ázsiát és a nyugati országokat meghódító újdonságaitól eltérően a módosított szemfogak iránti őrület vélhetően nem fog túlgyűrűzni a szigetország partjain.

(X) hirdetés

Forrás: MTI

Item added to cart.
0 items - Ft