Ki befolyásolja szájhigiéniánk minőségét?

Nem kizárólag a fogorvosok befolyásolják szájüregi egészségünk alakulását, a családunk és a barátaink ugyanilyen fontos szerepet játszanak szájhigiéniánk minőségében, állítja Brenda Heaton, a Boston Egyetem adjunktusa, legújabb, 2017-es kutatási anyagában. A szakértő munkája során arra kereste a választ, végső soron vajon ki alakítja ki bennünk a szájhigiénia iránti igényt?

Brenda Heaton szakterülete a közösségi epidemiológia (járványtan), melynek célja a közösség egészségi állapotát befolyásoló tényezők felderítése. Kollégáival közösen 2008-ban egy olyan új kutatási vonalat indítottak, melynek középpontjában az önkormányzati lakásokban élők szájüregi egészsége és betegsége áll.

Megfigyeléseik révén arra keresték a választ, vajon a „motivációs beszélgetések” befolyásolják-e a gyermekek étkeztetését illetve szájhigiéniáját, ami különösen hangsúlyos azoknál a gyermekeknél, akik már kialakult fogszuvasodással rendelkeznek.

(X) hirdetés

Sajnos egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az ilyen személyes közbelépések, motivációs beszélgetések mindössze rövidtávon hatásosak és a szülő által életbe léptetett változtatások nem tartanak sokáig.

„Kezdtük megérteni, hogy az egyén mellett más befolyásoló tényezők is lehetnek, melyeket meg kell vizsgálnunk” – mondja Heaton. Kollégáival sikerült kideríteniük, hogy a közösségi kapcsolatok vannak igazán jelentős hatással a szájüregi egészségünkre (nem a virtuális, pl. Facebook, Twitter, hanem a személyes közösségi kapcsolatok, például barátok, család, ismerősök).

Néhány Heaton által megkérdezett nő elmondta, hogy ugyanabban a házban születtek és nevelkedtek fel, melyben ők is nevelik a saját gyermekeiket, így aztán több generáció (gyermek, szülő, nagyszülő) él egy fedél alatt. Ezek a közeli kapcsolatok erős befolyással vannak viselkedésünkre és az egyes betegségekhez való hozzáállásunkra – állapította meg Heaton.

(X) hirdetés

„Ez nem egyszerű, de nagyon jelentős összefüggés” – mondja Thomas Valente a Dél-Kaliforniai Egyetem preventív gyógyászati professzora, a közösségi kapcsolatok egészségügyre gyakorolt hatásának szakértője.

Az emberek jobban hisznek azokban az információkban, melyek olyan embertől érkeznek, akit ismernek vagy tisztelnek. Bizonyítható, hogy az emberek hajlamosabbak megbízni olyanokban, akiket kedvelnek.

Sajnos azonban túl gyakran érkeznek az egészségügyi információk egy közösségen kívül álló személytől, ami aztán kisebb hatással van az egyének életére – teszi hozzá a szakértő.

Heaton célja a megfelelő szájüregi egészség elérése, ami nem csak a fogszuvasodás visszaszorítása miatt fontos, hanem mert a szájüregi betegségek más egészségügyi panaszokkal is összefüggésben lehetnek.

„Sokat foglalkoztat minket a cukrozott üdítőitalok fogyasztásának kérdése, nem csak a szájüregi betegségek magas kockázati tényezői miatt, hanem mert túlsúlyhoz és ahhoz kapcsolódó másodlagos betegségek kialakulásához vezetnek.”

Ahhoz, hogy átlássák a közösségi kapcsolatok jelentőségét, Heaton munkatársaival ún. közösségi térképeket rajzolt. 2008 óta csapatával közel 200, önkormányzati lakásban élő nőt kérdeztek ki, az interjúk által pedig közel 1000 olyan személyt azonosítottak, akik befolyással bírnak az egyének életére. Heaton a térképek segítségével olyan hasonlóságokat keresett, melyek felfedik a közösségen belüli információ áramlásának mintázatát.

A szakértők végső célja az, hogy a térkép segítségével úgy vezessék be az egészségügyi információkat a közösségbe, hogy az hosszú távon is befolyásolja a közösség viselkedését.

„Nem tervezhetjük meg ezeket az intézkedéseket anélkül, hogy valóban át ne látnánk a közösség struktúráját – mondja Heaton. Például ha valóban változást szeretnénk hozni, vajon olyan valakit keresünk a közösségben, aki a legtöbb személyes kapcsolattal rendelkezik vagy olyat aki kevesebb személyes kapcsolat révén jóval erősebb hatással bír a többiekre? A meglévő kapcsolatokból építkezünk vagy újakat alakítsunk ki?

A megközelítés lényege és ereje abban rejlik, hogy a kezelés helyett a megelőzésre fókuszálnak, hiszen megfelelő életmódbeli és szájhigiénés szokások bevezetésével a fogszuvasodás egy hatékonyan megelőzhető betegség.

Item added to cart.
0 items - Ft