A kávéfogyasztás felére csökkentheti a szájüregi rák és torokrák kockázatát

Bár a kávéfogyasztás kicsit sem kedvez a fogaink fehérségének, úgy tűnik, más szempontból mégiscsak hasznos lehet elfogyasztani egy-két csészével naponta. Egy idén készült amerikai felmérés szerint ugyanis azok, akik naponta négy, vagy ennél is több kávét fogyasztanak, fele akkora eséllyel betegednek meg szájüregi- vagy torokrákban, mint azok, akik alkalomszerűen, vagy soha nem isznak egy-egy csésze forró feketét.

Az American Journal of Epidemiology c. államokbeli szaklap decemberi számában publikálták az említett tanulmányt, melyet az Atlantában dolgozó Janet Hildebrand és kollégái végeztek.
Több korábbi megfigyelés engedett már arra következtetni, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a szájüregi rák előfordulásának esélyét, melyet azonban nem a koffeinnek, hanem az antioxidánsoknak, polifenoloknak és más olyan összetevőknek köszönhetünk, melyek megelőzik a rák lassú kifejlődését.

A mostani megfigyeléshez Hildebrand és kollégái egy 1982-ben indított kutatás adatait használták. Ez a tanulmány összesen 968 432 nő és férfi egészségügyi adatait és életmódját vizsgálta, ami magában foglalta a kávé- és teafogyasztási szokásaikat is.

(X) hirdetés

A statisztika 26 évvel ezelőtti indításakor egyik alanynak sem volt rákja, ám mostanra 868 szájüregi vagy torokrákos halálozást jegyeztek fel.
Amikor az elhalálozott egyének kávé- és teafogyasztási szokásait vették górcső alá, kiderült, hogy azok, akik naponta több mint 4 csésze kávét fogyasztanak, 49 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg szájüregi- vagy torokrákban, mint azok, akik soha, vagy csak alkalomszerűen isznak meg egy-egy csészével. A felfedezett összefüggésre nincs hatással a nem kérdése vagy a dohányzás és az alkoholfogyasztás sem.

A kutatást végző orvosok azonban kiemelik, hogy senkit sem szeretnének koffeinfüggővé tenni, ez mindössze jó hírt jelenthet azoknak, akik szeretnek kávézni – az összefüggés alaposabb megértéséhez pedig további kutatásokra van szükség.

 

A szájüregi rákról…

(X) hirdetés

Sajnos a szájüregi- és a torokrákot ritkán diagnosztizálják időben, hiszen korai stádiumában a tünetek könnyen összetéveszthetők egy szimpla fogfájással is. A legtöbb esetet háziorvosok és fogorvosok diagnosztizálják, sőt, egyes szakemberek azt javasolják, havonta legalább egyszer nézzük meg a szájüregünket, hogy mi magunk nem látunk-e valamilyen elváltozást.
A szájüreget érintő rákos megbetegedések leggyakoribb tünete a gyógyulni nem akaró afta vagy az ismeretlen eredetű fájdalom, ami nem szűnik gyógyszerek hatására sem.
A dohányzás és az alkoholfogyasztás növeli a kialakulásának esélyét, a legtöbb szájüregi rákos beteg ugyanis dohányzik.
További rizikófaktort jelenthet a HPV vírus általi fertőzöttség – az elmúlt harminc évben látványosan megemelkedett a HPV-s, szájüregi rákos betegek száma.

Item added to cart.
0 items - Ft