Károsak lehetnek a fogorvosok által felírt antibiotikumok

Bizonyos szájüregi gyulladások esetén bevett szokás az antibiotikumok elrendelése hazánkban és világszerte egyaránt. Sajnos azonban az antibiotikumok adagolása egyre nagyobb egészségügyi veszélyt rejt magában, így a szakértők megpróbálják felhívni a figyelmet a feleslegesen vállalt, akár halálos kimenetelű kockázatokra.

A Fertőző Betegségek Amerikai Társaságának közleménye szerint a sok esetben feleslegesen elrendelt antibiotikum kúrák súlyosan károsíthatják a bélflórát, melynek eredményeképp egyre gyakoribb a Clostridium difficile (C.diff.) baktérium elszaporodása és az általa okozott, akár halálos kimenetelű álhártyás vastagbélgyulladás.

A szakértők hatéves megfigyelési időszak alatt az Egyesült Államok öt tagállamából gyűjtöttek adatokat C.diff. fertőzéses betegekről, majd megállapították, hogy az esetek 15 százalékában a páciensek valamilyen fogászati beavatkozás miatt kaptak antibiotikum kúrát, melynek következtében kialakulhatott a fertőzés.

(X) hirdetés

Egy korábbi tanulmány szerint ennél is gyakrabban, az esetek 36 százalékában írtak fel antibiotikumot a fogorvosok olyan esetekben is, amikor az Amerikai Fogászati Egyesület (ADA) egyébként nem ajánlja azt. Az antibiotikumok elrendelésének tekintetében egyelőre nincsenek egyértelmű előírások az Egyesült Államok területén és más országokban sem.

Stacy Holzbauer epidemiológiai tisztviselő, a tanulmány szerzője szerint az orvosoknak egy-egy betegség kivizsgálásánál gyakran eszükbe sem jut, hogy a páciens a fogorvostól is kaphatott antibiotikumot. A szakértő szerint a fogorvosokat fel kellene világosítani az antibiotikumokról és azok mellékhatásairól, például a C.diff. baktérium által okozott betegségekről.

Az Egyesült Államokban  a fogorvosok több mint 24,5 millió receptet írnak fel évente antibiotikumokra, ami mindenképp indokolja a szakemberek megfelelő tájékoztatását.

(X) hirdetés

Természetesen az antibiotikumok használata bizonyos esetekben indokolt lehet, például erős gyulladás, tályog esetében. Előfordul azonban, hogy a fogorvosok megelőző jelleggel, egy-egy beavatkozás előtt írnak fel antibiotikumokat, például csontpótlás esetén vagy szívbetegek pácienseknél.

Az ADA az esetek többségében nem támogatja a porfilaxis antibiotikum-kúrákat. Sajnos ugyanis az antibiotikumok több kárt tehetnek – például C.diff. fertőzés kialakulása – mint amekkora esélye van a megelőzésre szánt betegség kialakulásának. Ráadásul a nem megfelelő antibiotikumhasználat olyan gyógyszereknek ellenálló baktériumok elszaporodását eredményezheti, melyeket nagyon nehéz kezelni.

Az antibiotikumok a jó és kártékony baktériumokat egyaránt elpusztítják  a bélrendszerben. A fontos védőszerepet betöltő baktériumok elpusztítása kedvez a fent említett C.diff. baktérium elszaporodásának, ami súlyos, sőt akár halálos kimenetelű hasmenést is okozhat.

A C.diff. baktérium akár már egyetlen adag antibiotikum hatására is elszaporodhat, ami a szakértők becslései szerint évente félmillió vastagbélgyulladásos esetet okoz az Államokban.

„A korábbi intézkedések hatására a járóbetegeknek felírt antibiotikumkúrák számának 10 százalékos csökkentésével a C.diff. által okozott megbetegedések 17 százalékkal csökkentek– mondja Dr. Holzbauer. „A fogászatban használt szükségtelen antibiotikumkúrák csökkentése szintén kedvező hatással lehetne a  betegség előfordulására.”  

Jóllehet az ADA közleményben állt ki a feleslegesen felírt antibiotikumok ellen, egy 2015-ös felmérés szerint a fogorvosok kevesebb, mint fele továbbra sem aggódik a gyógyszerek negatív mellékhatásai, így például az antibiotikum-rezisztens C.diff. miatt. A szakértők szerint ennek oka az is lehet, hogy az általános orvosi ellátás és a fogászat között nincsen megfelelő kommunikáció, így a fogorvos nem is tud róla, hogy a páciense az antibiotikumok miatt betegszik meg.

Item added to cart.
0 items - Ft