A fogtömés a jövőben nem csak kitölti, de regenerálja is a fogakat

A Marylandi Egyetem Fogorvosi Iskolájában dolgozó kutatóknak nanotechnológia segítségével sikerült egy olyan fogtömés kifejlesztése, ami nem csak a fogban maradt ártalmas baktériumokat pusztítja el, de képes regenerálni a szuvasodás következtében sérült fog szerkezetét is.

A kísérletet vezető Huakun Xu, az egyetem professzora elmondta, az új anyag nem csak, hogy gátat szab a további szuvasodásnak, de remineralizálja is a fogat, azaz visszapótolja a fogszuvasodás következtében elvesztett ásványi anyagokat.

Eddig, amikor az orvos előkészített egy fogat a töméshez, néhány baktérium sajnos mindig ott marad az üregben, képtelenség volt teljesen baktériummentes környezetet létrehozni. A mostani kísérlet során a kutatók épp ezért antibakteriális anyagot juttattak ezüst nanorészecskékbe, s az ebből kikevert anyaggal töltötték fel az előkészített üreget.

(X) hirdetés

A Daily Mail-nek adott interjújában Xu professzor elmondta, az alapozó- és tömőanyagokba kevert antibakteriális összetevők bekerülnek a dentincsatornába, így tökéletesen átjárják a fog teljes szerkezetét.
A csapat következő feladata most az, hogy állatkísérleteken és emberi önkénteseken keresztül teszteljék az új anyagot – ehhez segítséget is kaptak, a brazil Ceara Állami Egyetem támogatja majd munkájukat.

Item added to cart.
0 items - Ft