Implantálás – Fogbeültetés

A fogbeültetés szerepe

mdc klinika logoA fogbeültetés vagy implantáció a foghiány pótlását szolgáló eljárás, amely már 40 éves múltra tekint vissza.

A fogbeültetés ma már a legbiztonságosabb, leghatékonyabb, legkorszerűbb megoldás a foghiányok pótlására. Ez köszönhető a különböző implantációs rendszerek és technikák elmúlt években végbement jelentős fejlődésének.

Bátran kijelenthetjük, hogy ezek a rendszerek és a felhasznált anyagok abszolút az űrtechnika szintjével egyenlők. A fogászati implantátumokat ötvözetlen titánból készítik, amely tökéletesen szövetbarát, kilökődési vagy allergiás reakciót nem okoznak.

(X) hirdetés

A fogászati implantátum egy mesterséges foggyökér, amelyet az erre szakosodott fogorvosunk az állcsontba ültet be, majd ezekre kerülnek rá a fogak pótlását szolgáló különböző felépítmények, koronák, hidak, körhidak.  A fogpótlási eljárás befejeztével az új fogmű teljes mértékben átveszi az eredeti rágási funkciókat.

Azáltal, hogy az implantációs fogpótlások tökéletesen helyettesítik a természetes fogakat, bátran állíthatjuk, hogy minden funkciójában ugyanúgy működik, mint előtte a saját fogaink, páratlan esztétikával párosítva.

Az implantációs fogpótlás a funkcióját és esztétikáját tekintve évtizedekig tökéletes élményt nyújt.

(X) hirdetés

Az implantációs fogpótlás jelentősége:

helyreállítja a hiányos fogazatot,

– az állkapocs anatómiájának megőrzése,

– visszaállítja, optimalizálja a rágófunkciót, ezzel javítva a rágást,

– a rágás visszaállításával elősegíti az emésztést így csökkentve a gyomorpanaszokat,

javítja a hangképzést, ezáltal megkönnyíti a beszédet,

– az arc esztétikájának előnyös változásával javítja az életminőséget,

önbizalmat, komfortérzetet biztosít.

Az implantációs fogpótlási eljárás előnyei:

– a fogbeültetések több mint 98%-a sikeres,

– egy vagy két fog hiánya esetén, nincs szükség arra, hogy a szomszédos ép fogak lecsiszolásával készítsünk hidat,

– a rágófog hiánya esetén, a részleges műfogsor helyett rögzített pótlás, híd készíthető,

– fogatlanság esetén már kisszámú implantátum beültetésével is olyan fogpótlást készíthetünk, amely nem mozdul el rágás vagy beszéd közben, így biztosítva a komfortérzetet,

– nem vált ki műfogsor érzetet, beszéd és rágás közben,

– elkerülhető a kivehető pótlás viselése,

– a rágás visszaállításával újra élvezni tudja az ételek ízét,

– megkönnyíti a társas kapcsolatok fenntartását,

– fogbeültetési eljárás szinte bármely életkorban alkalmazható (kivéve a csontnövekedés időszak lezárulása előtt).

Klinikánkon, az MDC Dental & Implant Centerben több implantációs rendszer alkalmazása mellett, Dr. Székely Zsuzsanna vezető fogszakorvosunk irányításával, professzionális csapattal végezzük az implantációs fogpótlásokat. Dr. Székely Zsuzsanna 15 éves tapasztalattal rendelkezik az implantálás, fogbeültetés területén. A jellemzően maximalista, és nagy precizitású munkája mellett, kiemelkedő a páciensekhez történő empatikus hozzáállása.

Klinikánk, Újpest szívében, egy különálló történelmi épületben helyezkedik el. A gépjárművel érkező páciensek részére a 30 férőhelyes parkolónk nyújt kényelmet. A klinika metróval és autóbusszal könnyen megközelíthető.

További információk: MDC Dental Klinik
Bejelentkezés/konzultáció: +36 (30) 519 8679 | +36 (1) 231 0138

 

A fogbeültetés (implantálás) menete
Fogbeültetés előtt
Fogbeültetés után
Általános tanácsok fogbeültetés utáni időszakra
Életmód tanácsok fogbeültetés után
Étkezési tanácsok fogbeültetés utáni időszakra

 

A fogbeültetés (implantálás) menete

A műtét megkezdését megelőzően megtervezzük és meghatározzuk azt a műtéti területet, ahova az implantátumot fogjuk beültetni. Ez egy komoly számítás, amelyet az előzetes CT felvétel alapján végzünk el. Ebből már kiderül az állkapocs csontállományának a sűrűsége, minősége, formája. Ez határozza meg a beültetendő implantátum méretét is.

A tervezésnek egy fontos fázisa a fogászati rehabilitációs tervezet, amely azt a célt szolgálja, hogy figyelembe véve a környező fogaktól való távolságot, valamint azoknak az elhelyezkedését megtervezzük az implantátumra kerülő fogakat pótló koronákat vagy híd elhelyezkedését.

A műtétet a nyálkahártya bemetszésével kezdjük, amely után a nyálkahártyalebenyt leválasztjuk a csontról így szabaddá téve a csontot. Az előzetes műtéti tervezés alapján egy pici fúróval kijelöljük az implantátumot beültetésének helyét.

Ezt követően speciális eszközökkel kialakítjuk a beültetendő implantátum „fészkét” az előre megtervezett méretre.

Az így előkészített fészekbe, lyukba csavarjuk bele az implantátumot, majd ezt követően visszafektetjük a nyálkahártyalebenyt a csontra és a sebet csomós öltésekkel lezárjuk.

A műtétet követően 7-8 nap múlva szedjük ki a varratokat.

Fogbeültetés előtt

– A fogbeültetés előtt minden esetben egy alapos tervezés történik, panoráma röntgen, CT felvétel, a teljes szájüreg vizsgálat, a csontsűrűség megállapítása, majd a szükséges előzetes kezelések megbeszélése.

– A fogbeültetés előtti tervezési fázisban a páciensnek jeleznie kell a kezelő orvosa felé minden létező betegségét, allergiáját, gyógyszerfogyasztását, hiszen ezek mind befolyásolhatják a műtét sikerességét, valamint az implantátum tartósságát.

– Amennyiben a vizsgálat folytán megállapításra kerül, hogy az Ön csont mennyisége, sűrűsége nem megfelelő a műtéthez, akkor fogbeültetés előtt csontpótlás szükséges, amely szintén egy rutin-beavatkozás.

– A fogbeültetés előtt minden esetben szükség van egy alapos szájhigiénés kezelésre, mely magában foglalja a fogkő eltávolítást, valamint egy alapos rendelői fogtisztítást. Ezzel a fertőzés veszélyét minimálisra csökkentjük.

– A fogbeültetés előtti napon javasolt a páciens számára fertőtlenítő szájöblítő gyakori használata, ez megemeli a védelmi fokozatot a fertőzés veszélyével szemben.

– Általában a fogbeültetés előtti este megkezdődik az antibiotikumos megelőző kezelés, mely szintén hatással van a műtét sikerére, ez a páciens felelőssége, hogy ne mulassza el az antibiotikum beszedését.

– A műtétre nem szabad éhgyomorral érkezni, mert egyrészről az érzéstelenítő is másként fejti ki hatását, másrészről a vércukorszintje nagyon is lecsökkenhet. Minden esetben be kell kalkulálni, hogy a fogbeültetés után még pár órán keresztül nem lesz képes étkezni, illetve nem is javasolt.

– Nagyon fontos kiemelni, hogy minden felmerülő kérdést, vagy ha a műtéttel kapcsolatban bármilyen kétségei támadnak, azt azonnal jelezze orvosának, beszéljék át újra a folyamatot, hiszen befolyással lehet a fogbeültetés menetére, sikerességére, valamint az Ön egészségére.

Fogbeültetés után

– A fogbeültetés utáni teendők ugyanolyan fontosak a sikeresség és a páciens egészsége szempontjából, mint a műtét előttiek. A szakorvos mindenről részletesen tájékoztatja a pácienst, ám az ő felelőssége ezeknek a betartása.

– Nagyon fontos, hogy a fogbeültetés után a páciens ne egyen addig, amíg az érzéstelenítő hatása teljesen el nem múlik. Ez főként azért nagyon fontos, hogy a páciens nehogy elharapja az ajkát, nyelvét, nyálkahártyáját, hiszen ezeket nem érzi, amíg az érzéstelenítő hatása tart. Azt is érdemes tudni, hogy az érzéstelenítő hatására előfordul a nyelésért felelős izmok funkciócsökkenése, ezek működését a fogbeültetés után, két-három óra elteltével óvatosan víz ivásával érdemes tesztelni, mielőtt étkezni kezdene valaki.

– Egy fájdalomcsillapítót érdemes még azelőtt bevenni, mielőtt teljesen elmúlna az érzéstelenítő hatása, mivel az részben felszívódik addigra, mire az érzéstelenítő hatása teljesen elmúlik, így nem kell felesleges fájdalmat elviselni.

– Fogbeültetés után olykor előfordul az arc felduzzadása, ezt jegeléssel lehet orvosolni. A jegeléshez legjobb a fagyasztózselé vagy jégakku használata, ám ezt puha ruhába kell csavarni, úgy kell a fogbeültetés helyén az arcbőrhöz érinteni. Hozzávetőlegesen negyed órás jegelés elegendő egyszerre, utána érdemes ugyanannyi szünetet tartani.

– Ha a fogbeültetés után fájdalom jelentkezik, akkor érdemes fájdalomcsillapítót szedni. A tapasztalat azt mutatja, hogy a rendben lefolyt műtétek után a fájdalomcsillapítóra már másnap nincs szükség.

– Az antibiotikumos védelem nagyon fontos a fertőzés elkerülésére, ezért azt folyamatosan kell szedni öt napon keresztül. Amennyiben ezzel kapcsolatban problémák merülnek fel a fogbeültetés után, akkor a kezelést egyeztetni kell a szakorvossal.

Általános tanácsok fogbeültetés utáni időszakra

– A fogbeültetés területét nem szabad tapogatni nyelvvel vagy ujjal, mert az lassítja a gyógyulási folyamatot és fertőzés előidézője is lehet.

– A szakorvos által felírt gyógyszereket pontosan be kell szedni, ezáltal meg lehet előzni a műtét utáni komplikációkat.

– Előfordul, hogy egyes varratok kilazulnak a műtét utáni pár napban, nem szükséges túl nagy jelentőséget tulajdonítani ennek, amennyiben nincs ezzel kapcsolatban panasz, ám a varratokat húzogatni nem szabad.

– A  varratoknak minimum öt napig bent kell maradni a fogbeültetés után, a varratszedés általában az ötödik-hetedik napon történik. A varratszedésen mindenképpen időben meg kell jelenni.

Életmód tanácsok fogbeültetés után

– Fontos tanács, hogy a fogbeültetés utáni napokban az állkapocs mozgását a minimálisra kell csökkenteni, beleértve a beszédet is, mivel ez megterhelő a szájüregre nézve.

– A fogbeültetés utáni napokban nem javasolt semmilyen megerőltető fizikai megterhelés, munka vagy testedzést, mert utóvérzés léphet fel.

Túl meleg vagy hideg környezet nem javasolt a fogbeültetés utáni néhány napban, ezért nem ajánlatos szaunázni, szoláriumba vagy uszodába menni.

– Fogbeültetés után javasolt három napon át kerülni az alkohol és a kávé fogyasztását, valamint a dohányzást. Erős dohányosoknak ebben segíthet az elektromos cigaretta, illetve a nikotin tapaszok.

Étkezési tanácsok fogbeültetés utáni időszakra

– Fogbeültetés után tilos a fogbeültetés helyén rágni, illetve érdemes kerülni a kemény ételek fogyasztását.

– A tejtermékek minden formájának fogyasztása ellenjavallt a fogbeültetés utáni néhány napban.

– A fűszeres, csípős ételek vérbőséget okoznak, ezért nem tesznek jót fogbeültetés után, ezért érdemes ezeket néhány napig mellőzni.

További információk: MDC Dental Klinik
Bejelentkezés/konzultáció: +36 (30) 519 8679 | +36 (1) 231 0138

(X)

Item added to cart.
0 items - Ft