Ijesztő szokás: A kés, mint fogpiszkáló?

Egy kiadós étkezés után elég zavaró lehet, ha egy kisebb vagy nagyobb ételmaradék szorul a fogaink közé. Ilyenkor általában megpróbáljuk a nyelvünkkel vagy más eszközzel kipiszkálni a beszorult darabkát. Jobb esetben fogpiszkálót használunk, de egy brit felmérés megállapította, hogy a többség nem ennyire óvatos, az emberek több mint 60 százaléka ugyanis bármilyen, épp a keze ügyébe akadó szerszámmal hajlandó a fogai közé nyúlni. A legnépszerűbb fogvájóknak a csavarhúzók, ollók, fülbevalók, tűk, sőt a kések bizonyultak. Megdöbbentő, ugye?

Kép: Daily Payne

Bár a fenti szokások egyike sem dicséretes, az még rosszabb, ha otthagyjuk a fogaink közé szorult ételmaradékokat, amik miután bomlásnak indultak, elősegítik a fogszuvasodás és rossz lehelet kialakulását. Márpedig a kutatás azt is megállapította, hogy a résztvevők 23 százaléka ilyen passzív módon viselkedik.

Az embereknek meg kell tanulniuk, hogy a fogselyem vagy az interdentális fogkefe használata ugyanúgy a fogtisztítás része, mint a fogmosás. A legjobb az lenne, ha napközben is tartanánk magunknál valamilyen fogköztisztító alkalmatosságot (pl. fogselyem vagy műanyag fogpiszkáló), így az ebéd utáni értekezleten nem azzal lennénk elfoglalva, hogy nyelvünkkel kipiszkáljuk a fogaink közé szorult ételmaradékot.

(X) hirdetés

Fa fogpiszkálót egyedül a sérülések miatt nem érdemes használni, rengeteg felmérés alátámasztotta már, hogy milyen gyakori a fogpiszkáló okozta ínysérülés, ami később akár komoly gyulladáshoz is vezethet. Ha tehát ragaszkodunk a piszkálós módszerhez, döntsünk inkább a modernebb, műanyag eszközök mellett, azok nem szálasodnak ki vagy törnek bele fogközeinkbe.

Item added to cart.
0 items - Ft