Igazolható a fogínybetegség és a nyelőcsőrák közötti kapcsolat

A fogíny megbetegedéséért felelős egyes baktériumfajok jelenléte megnöveli a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát – derül ki az Amerikai Rákkutatási Egyesület legfrissebb tanulmányából.

A szájüregben több millió baktérium él, melyek egy része a szervezet számára nélkülözhetetlen az egészséges emésztés vagy a vírusok elleni védekezés során. Vannak azonban olyan baktériumfajok is, melyek szájüregi betegségek, így a fogszuvasodás vagy a fogágybetegség kialakulásáért felelősek.

Az elmúlt évtizedben egyre több olyan tanulmány látott napvilágot, ami a szájüregi baktériumfajok és bizonyos megbetegedések közötti kapcsolatot vizsgálta. Ma már tudjuk, hogy a szájüregi betegségekkel összefüggésbe hozható bacilusok túlszaporodása egyensúlytalanságot teremt a szervezetben és a véráramba kerülve a test számos területén okozhat problémákat.

(X) hirdetés

A nyelőcsőrák a nyolcadik leggyakoribb ráktípus világszerte és egyben a hatodik halálok a daganatos betegségek között, mondja az Amerikai Rákkutatási Központ munkatársa, Jiyoung Ahn PhD. Mivel a betegséget nagyon nehéz korai szakaszában diagnosztizálni, a megbetegedés előrehaladottságával romlanak a gyógyulási esélyek és az ötéves túlélési ráta mindössze 15-25 százalék világszerte.

„A nyelőcsőrák végzetes ráktípus, melynek megelőzésére, kockázati rétegződésének megállapítására és korai felismerésére égető szükség van” – mondja a szakértő.

Korábbi kutatásokkal már sikerült alátámasztani, hogy bizonyos szájüregi mikroorganizmusok összefüggésben állhatnak a szájüregi-, a fej-, illetve a nyakrákkal. Jelen tanulmány hasonló kontextusban a nyelőcsőrák két típusát vizsgálta: nyelőcső adenocarcinoma (EAC) illetve nyelőcső laphámrák (ESCC).

(X) hirdetés

Ahn és kollégái 122 ezer résztvevő szájüregi kenetét tanulmányozták, akik közül tíz éves utókövetésben összesen 106 főnél alakult ki nyelőcsőrák. Prospektív esettanulmány keretében a kutatók DNS mintát és újabb szájüregi keneteket gyűjtöttek, hogy összehasonlítsák, az egészséges résztvevőkéhez képest tapasztalható-e bármilyen eltérés a daganatos betegségtől szenvedők szájüregi baktériumállományában.

Az eredményekből kiderült, egyes baktériumfajok túlszaporodása megnövelheti a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát, így például a Tannerella forsythia bakétirum magasabb szintje 21 százalékkal növeli a nyelőcső adenocarcinoma kockázatát, míg a Porphyromonas gingivalis baktérium megnövekedett száma inkább a laphámrákos esetekre volt jellemző. Mindkét baktérium az ínygyulladással hozható összefüggésbe – teszi hozzá Ahn.

Ezzel szemben vannak olyan baktériumok is a szájüregünkben, melyek akár védelmünkre is szolgálhatnak a nyelőcsőrákkal szemben – a Neisseria baktérium jelenléte és a nyelőcső adenocarcinoma előfordulása között ugyanis fordított arányosságot tapasztaltak a szakértők.

„Tanulmányunk azt jelzi, hogy többet kell megtanulnunk a szájüregi mikrobióták szerepéről, olyan stratégiákat kidolgozva, melyekkel megelőzhető vagy legalábbis korai stádiumban diagnosztizálható a nyelőcsőrák. A következő lépés az, hogy igazoljuk, ezek a baktériumok valóban használhatók biomarkerekként” – foglalja össze gondolatait a szakértő.

A tanulmány még egy fontos dologra hívja fel a figyelmünket: igazolható, hogy a jó szájhigiénia, melybe beletartozik a mindennapos fogmosás és a rendszeres fogorvosi vizit, szintén fontos szerepet játszanak a fogágybetegségek és az abból kialakuló betegségek megelőzésében.

Item added to cart.
0 items - Ft