A HPV fertőzés elősegíti a szájüregi rák kialakulását

Az angol Derby Egyetem legújabb kutatása szerint a HPV vírus okozta, fej- és nyak területén kialakuló daganatos betegségekben komoly szerephez juthatnak egyes életmódbeli sajátosságaink is. A 120 felnőtt részvételével készített elemzésben 18-24 éves alanyok életmódbeli szokásait vizsgálva kiderült, a dohányzás jelentősen megnöveli a daganatok kialakulásának esélyét.

szajuregi-rak

Ez az első olyan tanulmány az Egyesült Királyságban, ami fiatal felnőttek körében vizsgálta a szájüregben kialakuló HPV fertőzést és az azzal összefüggésbe hozható életmódbeli sajátosságokat.

Kiderült, hogy 25-ből 1 esetben egyértelműen diagnosztizálható a szájüregi HPV, s ezen alanyok legtöbbször dohányoznak is.

(X) hirdetés

A szexuális úton terjedő HPV vírus a szervezet számos területén okozhat daganatos megbetegedéseket, így például nők esetében a méh területén illetve férfiak és nők esetében a fej- és nyak területén.

Csak az Egyesült Királyságban évente 2500 személy leli halálát valamilyen fej- és nyak területén kialakuló daganatos megbetegedésben.

Az erre specializálódott szakrendelőkben évről évre egyre többen jelentkeznek HPV okozta rákos betegségek miatt, ami a 40 éves kor alatti fehér férfiakra a legjellemzőbb.

(X) hirdetés

„A HPV nagyon gyakori fertőzés, a húszas éveik közepén járó felnőttek 80 százaléka ki van téve a szexuális fertőzés kockázatának” – mondja Dr. Gillian Knight, a Derby Egyetem munkatársa.

„Azzal már most tisztában vagyunk, hogy a HPV fertőzés elősegítheti a méhnyakrák kialakulását, de azt még nem tudjuk, hogy hány olyan ember van, akinél a szájüregi HPV fertőzés okozza a fej- és nyak területén kialakuló rákos megbetegedést.”

A szakértők most azt tervezik, hogy a Royal Derby Kórházzal együttműködve nagyobb életkori szórásban vizsgálják a HPV fertőzéses betegeket.

„Az Egyesült Királyságban kizárólag a 12-13 éves lányokat oltjuk HPV elleni védőoltással, hogy megakadályozzuk a fertőzés kialakulását még mielőtt a lányok szexuálisan aktívvá válnának, ami remélhetőleg megelőzi a HPV-okozta rákos betegségek kialakulását, így a méhnyakrákot is.”

„Ugyanakkor a fiúk nem kapnak védőoltást, pedig ugyanakkora esélyük van elkapni a HPV fertőzést, mint a lányoknak, ráadásul úgy tűnik, a fej és nyak területén kialakuló daganatokra a fiúk hajlamosabbak, mint a lányok” – foglalja össze Knight a kutatás eredményeit.

Magyarországon is elérhető a HPV elleni védőoltás, általános iskolai oltás keretében ingyenesen, később térítéses formában bárki élhet a vakcina nyújtotta védettséggel. Az ÁNTSZ honlapján az alábbi tájékoztatót olvashatjuk a védőoltás hozzáférhetőségéről:

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ajánlása szerint a 9-15 éves korú lányok tartoznak a HPV vakcináció elsődleges célcsoportjába, a vakcina ugyanis a szexuálisan még nem aktív korosztályban a leghatékonyabb.

A 2014-ben bevezetett HPV elleni önkéntes védőoltást azok a lányok kaphatják meg iskolai kampányoltás keretében, akik betöltötték a 12. életévüket és az általános iskola 7. osztályát a végzik.

A vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség 6 hónap különbséggel. A védettség kialakulásához mindkét adag beadására szükség van. A védőoltás beadása előtt HPV szűrővizsgálat nem szükséges.

Item added to cart.
0 items - Ft