Hollywoodi szakma – Fogorvost alakító sztárok, híres jelenetek

Észrevettük-e vagy sem, Hollywoodban gyakran szövik bele a történetekbe a fogászatot. Vannak elrettentő és kimondottan szórakoztató szakik is; az elmúlt ötven évben jobbnál jobb színészek játszottak fogorvost vagy épp pácienst a mozivásznon.  A filmekben találunk néhány valóban emlékezetes jelenet is, ami egy-egy fájó foghoz vagy fogászati kezeléshez kapcsolódik. 

A leghíresebb történetek, jelenetek időrendben:

1 .) A kaktusz virága – 1969

(X) hirdetés

Walter Matthau kitűnően alakítja az agglegény életet élő, Julian Winston fogorvost. A szerelmi történetet tökéletesen kiegészíti két partnernője, Ingrid Bergman és Goldie Hawn .

Walter Matthau – A kaktusz virága

2.) Maraton életre halálra – 1976

A Dr. Christian Zell-t játszó Sir Laurence Olivier Golden-Globe díjat kapott a nem épp szívélyes egykori náci fogorvos valósághű alakításáért.

(X) hirdetés
Sir Laurence Olivier – Maraton életre halálra

3.) Betörő – 1987

Ebben a filmben kivételesen a fogorvos (Lesley Ann Warren) az áldozat, őt rabolja ki ugyanis a vérbeli tolvaj (Whoopi Goldberg). Persze a fogorvosi széket ennek ellenére sem ússza meg a rabló.

Lesley Ann Warren és betege, Whoopi Goldberg – Betörő

4.) Mr. Bean a fogorvosnál – 1992

Ma már szinte klasszikussá vált az a rövidfilm, melyben a suta Mr. Bean-t alakító Rowan Atkinson ellátogat a fogászatra. Mint sehol máshol, itt sem viselkedik természetesen vagy megszokottan főhősünk, így szerezve néhány vidám percet a nézőknek.

Rowan Atkinson – Mr. Bean a fogászaton

5.) Titkos gyilkos mama – 1994

Kathleen Turner és Sam Waterston idilli házaspárt alakítanak a filmben, de csak egy ideig. Míg a fogorvosként dolgozó apa (Waterston) megszállottként végzi munkáját, addig a gyermekeit nevelő asszony egy napon váratlanul besokall és dühöngő őrültté válik.

Sam Waterston – Titkos gyilkos mama

6.) Számkivetett – 2000

Bár klasszikus értelemben véve nem fogorvost játszik a filmben Tom Hanks, mégis azt gondolom, sokak emlékezetében örökre ott marad a híres foghúzós (vagy inkább ütős) jelenet. A korcsolya élével végrehajtott beavatkozásért na meg az alakításért Hanks Golden Globe-díjat kapott.

Tom Hanks – Számkivetett

7.) Bérgyilkos a szomszédom – 2000

Kicsit mókásabb fogorvost tisztelhetünk Matthew Perry személyében, mint általában a többi filmben. Szétszórt, poénos jellemével dr. Nicholas Oseransky kitűnően ellensúlyozza filmbéli szomszédja, Jimmy Tudeski (Bruce Willis)  személyiségét. 2004-ben folytatták a történetet (Már megint bérgyilkos a szomszédom), nem kisebb sikerrel.

Matthew Perry – Bérgyilkos a szomszédom

8.) Novocaine – 2001

Izgalmas és romantikus vígjáték kerekedik a Steve Martin által alakított, egyébként komoly és pedáns Dr. Frank Sangster és Helena Bonham Carter (Susan Ivey) között.

Steve Martin – Novocaine

9.) Némó nyomában – 2003

Bár nem hús-vér szereplőkkel, hanem animált hősökkel találkozunk a mesében, ettől még ugyanannyira, vagy talán még jobban szerethetők a karakterek. Ez vonatkozik a módfelett tájékozott halakat gondozó fogorvosra (hangja: Bill Hunter) is, aki még a legproblémásabb betegekkel is jól elboldogul.

Bill Hunter – Némó nyomában

10.) Charlie és a csokigyár – 2005

Willie Wonka (Johnny Depp) fogorvos édesapját Christopher Lee játssza (Dr. Wilbur Wonka).

Christopher Lee – Charlie és a csokigyár

11.) Ujj-függő – 2005

Nálunk nem annyira ismert a Justin Cobb (Lou Taylor Pucci) életéről szóló filmdráma, melyben Keanu Reeves fogorvost alakít. A film az ujjszopásról leszokni képtelen fiú életét és környezetének viszontagságait mutatja be. Lou Taylor Pucci játékával 2005-ben kiérdemelte a Berlini Filmfesztivál Legjobb Férfi Alakításáért járó díjat.

Keanu Reeves – Ujj-függő

12.) Üres város – 2007

Adam Sandler és Don Cheadle mindketten fogorvost játszanak az Üres város c. filmdrámában. Charlie Fineman (Adam Sandler) miután a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban elveszíti a családját, nem találja helyét az életben, épp ezért főiskolai barátjától, Alan Johnson-tól (Don Cheadle) kér segítséget.

Don Cheadle – Üres város

13.) A kabalapasi – 2007

Furcsa babona lengi körül a fogorvos Charlie (Dane Cook) életét. Állítólag, miután valaki Charlie-val jár, megtalálja az igaz szerelmet, ezért a nők csak kihasználják a pasit. Képtelen megtalálni az igaz szerelmet, míg fel nem bukkan életében Cam Wexler (Jessica Alba).

Dane Cook – A kabalapasi

14.) Faterok motoron – 2007

A film egy középkorú családapákból álló baráti társaságról szól, akik elhatározzák, hogy kiszakadva mindennapjaik egyhangúságából motorral keresztülrobognak Amerikán. A banda egyik tagja a Doug Madsen fogorvost megformáló Tim Allen.

Tim Allen – Faterok motoron

15.) Kísértetváros – 2008

Ricky Gervais alakítja azt a klinikai halál állapotából visszatért Bertram Pincus nevű fogorvost, aki nem mindennapi élményét követően hallja és látja a holtak szellemét, akik egyébként készségesen segítenek neki a hétköznapi munkájában is.

Ricky Gervais – Kísértetváros

16.) Másnaposok – 2009

Minden idők egyik legszórakoztatóbb „csakfogorvosa” kétség kívül Stu Price. Ed Helms ragyogóan játssza a kicsit pipogya szakembert, akit menyasszonya az orránál fogva vezet. A jól sikerült legénybúcsú után aztán Stu elkezdhet aggódni a saját fogsora miatt is…

Ed Helms – Másnaposok

17.) Förtelmes főnökök – 2011

Listánk második fogorvosnője a kissé nimfomán Dr. Julia Harris (Jennifer Aniston). Kollégáját folyamatosan zaklatja, megpróbálja kivívni a férfi vonzódását, akit ez inkább taszít. Barátaival összefogva Dale Arbus (Charlie Day) megpróbálja eltenni láb alól a vonzó munkaadót.

Jennifer Aniston – Förtelmes főnökök
Item added to cart.
0 items - Ft