Hogyan kerülnek szájüregünkbe a fogszuvasodást okozó baktériumok?

Korábban azt feltételeztük, hogy a gyermekek a szájüregükbe kerülő kariogén baktériumokat, például a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans-t főként édesanyjuktól szerzik, például közös evőeszközök, cumi vagy a szájra adott puszik által. Egy friss kutatási anyag szerint az S. mutans átadása nem kizárólag az anyák felelőssége, hanem más külső- és belső környzeti tényezők is közrejátszhatnak a bacilusok átadásában. 

gyermekek-fogszuvasodas

Azt már jó ideje tudjuk, hogy a fogszuvasodás legfőbb okozójaként számon tartott Streptococcus mutans baktérium emberek között könnyen átadható. A gyermekek általában több patogén baktériumtörzzsel rendelkeznek, melyek közül legalább egy megtalálható édesanyjuk vagy valamely családtagjuk szervezetében.

Az Alabama Egyetem által végzett kutatásban a gyermekek 72 százaléka egy vagy több olyan S. mutans baktériumtörzzsel rendelkezett, melyet nem találtak meg szüleik vagy a környezetükben élők szájüregében. Mindebből arra következtethetünk, hogy a gyermekek a közvetlen környezetükön kívülről, vélhetően más gyerekektől fertőződnek meg ezekkel a baktériumokat.

(X) hirdetés

Bár a legtöbb elfogadott nézet szerint a gyermekek édesanyjuktól kapják meg az S.mutans baktériumot, ebben a tanulmányban a gyermekek 40 százaléka olyan baktériumtörzzsel rendelkezett, mellyel az édesanyja nem– mondja az Alabama Egyetem munkatársa, a tanulmány szerzője, Stephanie Momeni.

Érdekes továbbá, hogy a gyermekek 22,8 százaléka 37 olyan baktériumtörzzsel is rendelkezett, mellyel a vele egy háztartásban élő gyermekek (testvérek, unokatestvérek) szintén. Mindez jól mutatja, hogy családon belül nem csak a szülő-gyermek kapcsolattal adhatók át a baktériumok.

A tanulmányhoz összesen 119 afro-amerikai gyermektől és legalább egy, velük egy háztartásban élő felnőttől vettek mintát (nem minden családtag vett részt a vizsgálatban). A gyermekek 76 százalékánál több családtagtól is sikerült mintát venni, átlagosan 3,24 főtől gyermekeknként. A családtagok mellett a kutatásban vizsgálták a gyermekekkel gyakran érintkező gyermekek mintáit is.

(X) hirdetés

“Bár az adatok alátámasztják, hogy az S. mutans baktériumot gyakran az édesanyák adják át a germekeknek, a jelenlegi tanulmány fényt derít a gyermekek közötti kapcsolatra illetve arra, hogy ezeket a kapcsolatokat szintén vizsgálni kell a fogszuvasodás kockázati értékelésénél, megelőzésénél és a kezelési stratégiáknál” – hangsúlyozza Momeni.

A szakértők szerint további klinikai vizsgálatokra van szükség az eredmények pontos igazolásához. Az Alabama Egyetem tanulmánya az Amerikai Mikrobiológiai Társaság 2016. június 17-i találkozóján került nyilvánosságra.

Item added to cart.
0 items - Ft