Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás gyermekeinknél?

2014-12-26T18:35:31+00:00 2012. május 17.|Fogászati panaszok, Fogszuvasodás|

Az Amerikai Gyermekfogászati Akadémia (AAPD) szerint, ha gyermekeink fogainak épségéről van szó, akkor a két legfontosabb tényező, amire oda kell figyelnünk, az a fogtisztítás gyakorisága és az elfogyasztott ételek ütemezése illetve minősége.

Dr. Phil Hunke szavaival élve, a legtöbb szülő tisztában van vele, hogy figyelnie kell rá, mit eszik a gyerek, és hogy milyen rendszerességgel mos fogat, sokan mégsem elég elővigyázatosak ahhoz, hogy felmérjék, milyen óriási veszélyt rejtenek magukban a cukros üdítők vagy a lefekvés előtt, esetleg éjszaka elfogyasztott tej. Pedig pont ilyenkor érintkezik hosszabb időn keresztül a fog a cukorral, megnövelve a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát.

 

Hogyan érhetjük el, hogy a gyerekünk minél ritkábban és akkor is minél kevesebb ideig tegye ki veszélynek a fogait? Mindenképp megszívlelendők az AAPD gyakorlati tanácsai, melyekkel sokat tehetünk gyermekünk fogainak hosszú távú épségéért:

1. Csak vizet éri meg itatni a gyerekkel! A cukros üdítők és édesítőszeres ételek mind ártanak a fogaknak!

hirdetés (X)

2. Ne bújtassuk a gyereket ágyba egy cumisüveg tejjel a kezében, a tej ugyanis erjedése miatt hamar gyorsan terjedő fogszuvasodáshoz vezethet.

3. A fogaknak nincs szükségük édességekre! A legkevesebb, amit tehetünk, hogy megmossuk gyermekünk fogait minden egyes alkalommal, ha cukorkát vagy csokoládét evett.

4. Próbáljuk meg rászoktatni a gyermeket, hogy minden étkezés után, de legalább reggel és este mosson fogat! A fogközök tisztítása pedig ugyanúgy legyen a napi rutin része lefekvés előtt, mint a fésülködés vagy mosakodás!

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!