Helybentartó készülék tisztítása – Mire kell odafigyelni?

Retenciós vagy helybentartó készülékre általában fogszabályozás után van szükség, hogy a fogszabályzó által korrigált változások biztosan tartósak maradjanak. A retenciós készüléken az egész napos viselet miatt baktériumok és lepedék halmozódhat fel, melyet szájüregi egészségünk érdekében érdemes rendszeresen eltávolítani.

A helybentartó készülékek tisztításának vizsgálatakor meg kell különböztetnünk a rögzített illetve a kivehető típust. Míg a kivehető készüléket lehetőségünk van napjában többször is eltávolítani a fogakról, addig a rögzített készüléket csak fogorvosunk képes leválasztani a fogívről – ez pedig általában akkor történik meg, ha vége a retenciós időszaknak.

Legyen szó rögzített vagy kivehető típusról, a retenciós készülékek a baktériumok melegágyai. A szájüregben minden „idegen” anyag (fém, műanyag, stb.) magához vonzza a baktériumokból álló plakkot, ami a szájüregben természetes módon képződik.

(X) hirdetés

Az el nem távolított plakk azonban kellemetlen szájüregi panaszokat okozhat, például kellemetlen leheletet, fogkő képződést, ínygyulladást vagy fogszuvasodást. A plakk felhalmozódását tovább fokozhatja a cukros vagy szénhidrátokban gazdag ételek és italok fogyasztása, az alkoholfogyasztás vagy a dohányzás.

Fordítsunk kellő figyelmet szájüregünk hidratáltságára is! Megfelelő mennyiségű folyadékpótlással gondoskodhatunk az optimális nyáltermelődésről. A folyadékpótlást mindig tiszta vízzel oldjuk meg, ne gyümölcslével vagy szénsavas üdítővel.

Mielőtt otthon nekilátnánk a helybentartó készülék tisztításához, mindenképp érdemes konzultálni fogszabályzó szakorvosunkkal, aki megfelelő információval láthat el minket a retenciós készülék ajánlott tisztítási formájáról. (Nem minden helybentartó készülék ugyanolyan!)

(X) hirdetés

 

RÖGZÍTETT HELYBENTARTÓ KÉSZÜLÉK TISZTÍTÁSA

A rögzített retenciós készülék tisztán tartása kicsit körülményesebb, mint a kivehető készüléké, hiszen fixen van rögzítve a fogsorra, így a szájüregen belül kell megoldanunk a tisztítást.

– FOGMOSÁS: fogmosáshoz használjunk normál fluoridtartalmú fogkrémet és lehetőség szerint elektromos fogkefét. Mivel a rögzített helybentartó készülék általában a fogív belső oldalára van felragasztva, fogmosás közben fontos odafigyelnünk a belső fogfelszín tisztítására.

– EGYCSOMÓS FOGKEFE: ha több éven keresztül viseltünk fogszabályzót, vélhetően nem ismeretlen számunkra az egycsomós fogkefe fogalma. Ezzel a speciális kialakítású, egyetlen sörtecsomóval rendelkező fogkefével fogmosás után kell megtisztítanunk a retenciós készülék területét.

– FOGKÖZTISZTÍTÓ KEFE: interdentális vagy fogköztisztító kefével szintén fogmosás után érdemes megtisztítani a retenciós készülék fém íve alatti területeket. Fontos az interdentális fogkefe átmérőjének helyes kiválasztása, éppen ezért ajánlott kikérni fogorvosunk véleményét a helyes méretről vagy olyan kezdőcsomagot vásárolni a fogközkeféből, melyben a legszűkebbtől a legszélesebb átmérőig minden méretet megtalálunk.

– SZÁJVÍZ: a napi szájápolási rutin kiegészítéseként használhatunk baktériumölő hatású szájvizet. Jóllehet a szájvizek valóban eljutnak a legeldugottabb területekre is, soha ne használjuk a szájvizet fogmosás helyett, mindig csak kiegészítő eszközként!

 

KIVEHETŐ RETENCIÓS KÉSZÜLÉK TISZTÍTÁSA

A kivehető helybentartó készülék tisztán tartásához egészen más eszközök állnak rendelkezésünkre. Fontos, hogy ne hanyagoljuk el a kivehető készülék viseletét – ez garantálja ugyanis a fogszabályozás eredményének tartósságát.

– FOGKEFE: a kivehető retenciós készülék tisztításához használhatunk puha sörtéjű fogkefét, ami megóvja a műanyag részeket a kopástól. Átsúrolhatjuk a készüléket tiszta vízzel vagy használhatunk fogkrémet is a művelethez, de ez esetben kerüljük az apró dörzsszemcséket tartalmazó, fogfehérítő hatású fogkrémeket.

– ÁZTATÁS: amennyiben fogorvosunk engedélyezte, a retenciós készülék tisztításához használhatunk műfogsortisztító tablettát vagy folyadékot. Ezekbe a vízzel vegyített oldatokba általában 20-30 percre kell beáztatni a retenciós készüléket, majd öblítés után hagyjuk megszáradni, esetleg töröljük át tiszta papírtörlővel. Fontos, hogy mindig kövessük a gyártó utasításait!

– SZÓDABIKARBÓNA:  bár szemcsés anyagról van szó, a szódabikarbóna biztonságos fertőtlenítőszer. Természetes, vegyszerek nélküli tisztítást eredményez, miközben nem borítja fel szájüregünk pH egyensúlyát. Fele mennyiségű szódabikarbónához keverjünk fele mennyiségű vizet, majd a pasztát vigyük fel a retenciós készülékre egy puha sörtéjű fogkefe segítségével. Óvatosan dörzsöljük át, majd alaposan öblítsük le.

– SZÁJÖBLÍTŐ: a retenciós készülék tisztításához használhatunk alkoholmentes szájöblítőket is. Áztassuk be a helybentartó készüléket 2-3 percre a szájvízbe, majd dörzsöljük át puha sörtéjű fogkefével és alaposan öblítsük le. Fontos, hogy alkoholmentes típust válasszunk, ami kíméletes a szájüreghez és a helybentartó készülékhez egyaránt.

 

A RETENCIÓS KÉSZÜLÉK TISZTÍTÁSÁNAK GYAKORISÁGA

Személyes higiéniánktól és igényeinktől is függ, hogy milyen gyakran tisztítjuk meg helybentartó készülékünket. A rögzített készülékeknél mindez a hagyományos fogmosás része, a kivehető készülék megtisztításáról azonban könnyebb megfeledkezni.

Fogkrémmel és fogkefével akár minden nap átsúrolhatjuk és elöblíthetjük a készüléket, míg a speciális folyadékkal, tablettával történő tisztítás elegendő néhány naponta vagy hetente (mindig tájékozódjunk az adott termék tájékoztatóján feltüntetett, ajánlott gyakoriságról).

Az alábbi esetekben mindenképp szükség van a retenciós készülék megtisztítására:

– a helybentartó készülék kellemetlen szagú vagy ízű,
– vékony filmréteg képződött a készüléken, amitől opálos hatást kelt,
– fehér területek, lerakódások jöttek létre a készüléken,
– felülete érdes (nyelvünkkel érzékelhető),
– a helybentartó készülék anyaga meggyengült, eltört, berepedt (ajánlott fogorvoshoz fordulni a problémával),
– több mint egy hete nem tisztítottuk meg.

A legtöbb retenciós készülék a fenti módszerekkel hatékonyan tisztán tartható, mégis fontos kikérni fogorvosunk véleményét is, hogy az általunk viselt helybentartó készüléket mely módszerekkel tarthatjuk tisztán.

Item added to cart.
0 items - Ft