Halloweeen-i szájápolási tippek

Fokozódó népszerűségnek örvend hazánkban is a halloween-i ünnepség, évről évre egyre több városban, közösségben készülnek partikkal, gyermekprogramokkal október 31. estére. Az angolszász országokból eredő, eredetileg kelta hagyományokból táplálkozó ünnep központi eleme a félelmetes maskarák mellett az édességfogyasztás, ami hasonlóképpen a Mikulás ünnepséghez, jó időre ellátja a gyerekeket cukros nyalánkságokkal. De vajon ki gondol ilyenkor a szájápolás fontosságára? 

Miért rossz a fogaknak a cukor? 

Bár a legtöbben előszeretettel fogyasztunk édességeket, csokoládékat, sajnos ezek a finomságok a szájüreg baktériumállományában olyan változásokat idéznek elő, melyek hozzájárulnak a szájüregi betegségek kialakulásához.

A legtöbbet emlegetett ilyen baktérium a Streptococcus mutans nevű faj, ami kifejezetten cukorral táplálkozik, ám annak lebontása közben savakat termel, melyek megbontják a fogzománc szerkezetét, melynek mentén elindul a fogszuvasodás folyamata. 

(X) hirdetés

Kutatások szerint minél gyakrabban fogyasztunk cukros, finomított szénhidrátokban gazdag élelmiszereket, szájüregünk annál inkább alkalmazkodik ezekhez az ételekhez és súlyos mértékben elszaporodhatnak a káros bacilusok a szájüregben. 

Hogyan fogyasszunk édességet? 

Természetesen az, ha néhányszor egy héten vagy ünnepek alkalmával édességet fogyasztunk, még nem fogja egy életre elrontani fogazatunkat, feltéve, hogy okosan tesszük mindezt.

Édességeket soha ne főétkezésként fogyasszunk, jóllehet, egy éhes szervezetnek nincs vonzóbb egy tábla csokinál, hiszen az éhségérzetet gyorsan csökkentik, a vércukorszintet pedig hirtelen megemelik ezek a finomságok. A probléma viszont az, hogy az édességfogyasztást követően hamar leesik a vércukorszint, hiszen nagyon gyorsan lebontja a szervezet az ilyen üres szénhidrátokat. 

(X) hirdetés

Ha a napi háromszori főétkezés során törekszünk rostokban, vitaminokban gazdagon étkezni, akkor nem lesz probléma az ebéd utáni finomságok elfogyasztásával. 

Amennyiben gyermekünk halloween-i ünnepségre készül, gondoskodjunk róla, hogy ne üres gyomorral induljon el otthonról, így vélhetően kevesebb cukros finomság fog fogyni, mintha éhesen látna neki a csemegézésnek.

Hogyan tisztítsuk meg fogainkat?

Legyen szó egyetlen estéről vagy napokig tartó csemegézésről, minimum két alkalommal naponta mossuk meg fogainkat, lehetőleg fluoridos fogkrémmel. A legalább 2 percig tartó fogmosás során ügyeljünk a belső felszínek és a hátsó területek alapos megtisztítására is. 

Mivel az édességek könnyen beleragadnak fogaink mély barázdáiba és fogközeinkbe, mindenképp gondoskodjunk a mindennapos fogköztisztításról is, mely történhet fogselyemmel, interdentális kefével vagy szájzuhannyal. 

Ha úton vagyunk, legyen a kezünk ügyében cukormentes rágógumi, ami fokozza nyáltermelésünket, ezáltal segíti a fogak öntisztulását, így segít visszaállítani az édességek miatt elsavasodott szájüreg pH értékét normál szintre. 

A cukros finomságok után jellemzően fokozódik a szomjúságérzetünk, ezért mindenképp igyunk kellő mennyiségű tiszta vizet, ami szintén támogatja a szájüreg hidratáltságát, fokozza természetes védekezőképességét. 

 

Item added to cart.
0 items - Ft