A haj keratin szintje hatással van a fogak egészségére

A keratint legtöbbször a haj, a bőr vagy a körmök kapcsán emlegetik, hiszen egy olyan szaruanyag, ami részt vesz bőrünk és testszőrzetünk felépítésében. Most azonban egészen újszerű összefüggésre bukkantak a kutatók: a keratinnak szerepe lehet a fogszuvasodás kialakulásában is.

 

A fogszuvasodás napjaink 6. legelterjedtebb betegsége világszerte. Hátterében az elfogyasztott cukros ételek és italok állnak, a fogszuvasodást okozó S.mutans baktérium ugyanis cukorral táplálkozik.

A szájüregbe került cukor lebontása közben a baktérium savakat termel, ami megbontva a fogzománc szerkezetét, fogszuvasodást eredményez.

(X) hirdetés

Genetikai tényezőket ez idáig nem sikerült bizonyítottan összefüggésbe hozni a fogszuvasodás kialakulásával, a Journal of Clinical Investigation szaklapban publikált tanulmány azonban egészen újszerű kapcsolatra hívja fel a figyelmünket.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet által készített kutatási anyag a keratin nevű fibrális fehérje szintje – ami egyébként az egészség haj felépítéséhez elengedhetetlen – különös kapcsolatot mutat a fogzománc épségével.

Maria Morasso és munkatársai felfedezték, hogy azok az egyének, akiknél a haj keratin génjeiben valamilyen mutáció fedezhető fel, sokkal hajlamosabbak a fogszuvasodás kialakulására.

(X) hirdetés

A hajban lévő keratin mutációja a haj szerkezetének abnormalitását, végső soron a haj gyengeségét okozza.

Ha tehát a kutatócsoport munkája hosszú távon is bizonyítható, akkor kijelenthetjük, hogy a haj szerkezetéből és tulajdonságaiból következtethetünk a fogak állapotára, azok lehetséges betegségeire.

Item added to cart.
0 items - Ft