A gyümölcslevek és gyümölcspépek túl sok cukrot tartalmaznak

Noha a gyümölcsleveket és gyümölcspépeket (smoothie) előszeretettel fogyasztjuk a bennük található vitaminok és ásványi anyagok miatt, egy új kutatási anyag szerint azonban a boltban kapható késztermékek olyan sok cukrot tartalmaznak (100 ml termékben 2,5 tk. cukornak megfelelő mennyiség), hogy rendszeres fogyasztásukat érdemes felülbírálnunk.

gyumolcsturmix-cukortartalom

A BMJ Open online folyóiratban publikált tanulmány keretében a gyümölcsitalok, természetes gyümölcslevek és gyümölcspépek (smoothie) cukortartalmát vizsgálták.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a napi cukorbevitelt 6 tk. cukornak megfelelő mennyiségben kellene maximalizálnunk, míg az Amerikai Szívgyógyászati Társaság (American Heart Association – AHA) szerint a gyermekeknek 3-4 tk. cukrot, a tinédzsereknek maximum 5 tk. cukrot kellene fogyasztaniuk.

(X) hirdetés

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató (NHS) ajánlása szerint a 4-6 éves korú gyermekeknek maximum 4 tk. cukrot, a 7-10 éveseknek pedig legfeljebb 5 tk. cukrot kellene elfogyasztaniuk.

Mivel egyre több tanulmány születik a cukros, szénsavas üdítők egészségre gyakorolt káros hatásáról (elhízás, cukorbetegség, fogszuvasodás), sokan automatikusan a gyümölcslevekre, gyümölcspépekre szoktatják gyermekeiket.

Sajnos azonban még a 100%-os tisztaságú gyümölcslevek sem olyan ártatlanok, mint amilyennek elsőre tűnnek. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) ajánlása szerint 6 hónapnál fiatalabb gyermekeknek egyáltalán nem érdemes gyümölcslevet adni, 1-6 éves kor között pedig 1,5 dl-nél többet nem ajánlott fogyasztaniuk naponta. A 7-18 éves korosztály ajánlása naponta maximum 1-2 csésze (3-6 dl).

(X) hirdetés

A Liverpool Egyetem és a Londoni Egyetem munkatársai összesen 203 db 2 dl-es, áruházban kapható gyümölcslé és gyümölcspép cukortartalmát vizsgálták. A vizsgált cukorfajták között volt a gyártók által hozzáadott glukóz, fruktóz, szukróz és kristálycukor valamint a termékben természetesen előforduló cukorfélék is.

Jóllehet, a fruktóz természetes formában van jelen a gyümölcsökben, mégis, ha feldolgozzák, ugyanúgy képes fogszuvasodást okozni, mint bármilyen más típusú cukor. Vannak más, természetesen előforduló cukrok is a zöldségekben és a gyümölcsökben, melyeket a szervezet másképp dolgoz fel, ezeket a kutatók nem vizsgálták.

1 dl gyümölcslére vonatkoztatva az átlagos cukortartalom 0-16 gramm volt, az átlagérték 7g/100 ml, ami kb. 1,5 tk. cukornak felel meg. A 100%-os gyümölcsleveknek és a gyümölcspépeknek kimagaslóan magas a cukortartalma.

21 db 100%-os gyümölcslevet vizsgálva az átlag cukortartalom 10,7g/100 ml volt, ami több mint 2 tk. cukornak felel meg. A bemért 24 féle gyümölcspép (smoothie) cukortartalma még magasabb, átlagosan 13g/100 ml, ami már több mint 2,5 tk. cukor.

A vizsgálatba bevont termékek 40 százalékánál a cukortartalom elérte a 19 grammot 100 milliliterenként, ami 4 tk. cukornak felel meg – ez a mennyiség a WHO és az NHS ajánlása szerint is a gyermekek napi cukorbeviteli értékének maximuma.

78 termék kalóriamentes édesítőszereket, például aszpartámot tartalmazott, ami bár biztonságosnak titulált, az egészségügyi szakemberek szerint egyáltalán nem segítenek a gyermekek ízlelőbimbóinak, hogy kevésbé kívánják az édes táplálékokat.

A vizsgálatok alapján a brit szakértők az alábbi pontokban foglalták össze ajánlásukat:

– A magas cukortartalmú gyümölcsleveket, gyümölcspépeket ne számítsuk bele a gyermekek természetes zöldség- és gyümölcsfogyasztásába (ajánlások szerint a gyermekeknek naponta 5 alkalommal kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztaniuk);

– A gyümölcsöket nyersen fogyasszuk, ne turmixolva vagy centrifugálva;

– Váltsunk teljesen cukormentes gyümölcslevekre vagy hígítsuk fel a magas cukortartalmúakat és ezeket csak étkezések alkalmával engedjük fogyasztani;

– A napi gyümölcslé bevitelt maximalizáljuk 150 ml-ben;

– Inspiráljuk a gyártókat, hogy minél kevesebb hozzáadott cukrot vegyítsenek termékeikbe.

Ne gondoljuk azonban, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket száműzni kellene táplálkozásunkból! A nyers zöldségekben és gyümölcsökben található vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészségünk megőrzéséhez és a gyermekek normál fejlődéséhez.

A nyers gyümölcsök magasabb rosttartalommal rendelkeznek, mint a gyümölcslevek, tovább tart elfogyasztani őket, hosszabb ideig telítenek és a szervezet is másképp dolgozza fel, sokkal jobban hasznosítható energiát állít elő belőlük, mint a gyümölcslevekből.

Item added to cart.
0 items - Ft