A gyorsételek nem csak a fogaknak, a szívnek sem tesznek jót

A gyorsételekben található telített zsírsavakat nem csak az elhízással, a cukorbetegséggel vagy a vérzsír-szint emelkedésével hozzák összefüggésbe; a Cambridge Egyetem kutatói arra figyelmeztetnek minket, hogy ezek az ételek magas cukortartalmuk miatt könnyen eredményezhetnek fogászati problémákat is, melyek folyománya akár szívbetegség is lehet.

gyorsetel fogaszat

Ha már a gyorsételekről van szó, meg kell említenünk a melléjük fogyasztott, jellemzően cukros üdítőitalokat is, melyek tovább növelik az említett betegségek kialakulásának kockázatát. Természetesen nem a negyedévente elfogyasztott egyetlen hamburger fog megbetegíteni minket, de aki rendszeresen fogyaszt gyorsételeket, nagyobb eséllyel szembesülhet ilyen jellegű problémákkal.

A túlzott cukorbevitel elsőként fogszuvasodás formájában jelentkezik, melyet kezeletlenül hagyva hamar az íny gyulladása fog követni. Sajnos azonban a fogíny krónikus gyulladásának következtében, s azért, mert ezek a baktériumok a véráramba kerülnek, szervezetünk más területein is jelentkezhetnek bizonyos gyulladásos folyamatok – így például szív- és érrendszerünkben.

(X) hirdetés

Bár számos tanulmány bizonyítja, hogy a fogínygyulladás szoros összefüggésben áll a koraszüléssel vagy a stroke kialakulásának kockázatával, mégsem vagyunk vele tisztában, hogy a megfelelő táplálkozási és szájápolási szokásokkal érdemben is megelőzhetők lennének ezek a problémák.

Jól megválasztott étrend:

– kerüljük a túlságosan cukros, szénsavas üdítőitalokat,
– fogyasszunk mindennap zöldséget vagy gyümölcsöt,
– napi cukorbevitelünket csökkentsük minimálisra,
– kerüljük a gyorsételeket, a szénhidrátdús élelmiszereket.

(X) hirdetés

Megfelelő szájápolási rutin:

– napi kétszeri, legalább 2 perces fogmosás,
– mindennap tisztítsuk meg fogközeinket fogselyemmel vagy interdentális fogkefével,
– fogkefénket 2-3 havonta cseréljük újra,
– félévente keressük fel fogorvosunkat egy rutin ellenőrzés miatt.

Item added to cart.
0 items - Ft