Gyökérhártyagyulladás (periodontitis) tünetei, kezelése

A gyökérhártyagyulladás vagy periodontitis egy igen kellemetlen, bár gyakran tünetmentes állapot, ami veszélyezteti a fog megtartását. Amennyiben a fog szuvasodás vagy valamilyen környezeti erőhatás miatt sérül, a foggyökér területénél gyulladás alakulhat ki, ami kezeletlenül további panaszok, pl. ciszta kialakulását eredményezheti.

periodontitis-gyokerhartyagyulladas

A gyökérhártyagyulladást a tünetek előrehaladottsága alapján két típusba soroljuk, az egyik az akut, a másik a krónikus periodontitis. Míg az akut gyökérhártyagyulladás (periodontitis acuta) gyors lefolyású, addig a krónikus gyökérhártyagyulladás (periodontitis chronica) lassú lefolyású, hosszan tartó és sokáig akár tünetmentes is lehet.

A gyökérhártyagyulladás vagy periodontitis az életkor előre haladtával egyre gyakrabban jelentkezik:

(X) hirdetés

– 20-30 év: 33%
– 30-40 év: 40%
– 40-50 év: 48%
– 50-60 év: 57%
– 60 év felett: 62%

 

AKUT GYÖKÉRHÁRTYAGYULLADÁS

Az akut periodontitis ritkán jelentkezik önállóan, általában a fog belső szöveteinek gyulladásához párosul, ilyenkor a fertőzés a gyökércsatornából a gyökérhártya résbe kerül, ahol gyulladást idéz elő.

KIALAKULÁSA

Fogszuvasodás: az érintett fogon mély fogszuvasodás található, amiből előbb-utóbb fogbélgyulladás alakul ki, kellemetlen, folyamatos fájdalmat idézve elő. A fertőzés először csak a fog belső területeire korlátozódik, majd kilép a gyökérhártya résbe, ahol gyulladást eredményez.

(X) hirdetés

Fogorvosi kezelések: túl magas fogtömés vagy korona miatt harapáskor erős terhelés éri a fogat, ami akár teljesen egészséges fogon is okozhat gyökérhártya gyulladást. Gyökérkezelés után is jelentkezhet periodontitis, ilyenkor általában a kezeléshez használt vegyszerek idézik elő a panaszokat.

Sérülések: valamilyen kemény, merev tárgyra való ráharapás előidézheti a periodontitis kialakulását.

Krónikus periodontitis: amennyiben régóta elhúzódó, ún. krónikus gyökérhártyagyulladástól szenvedünk, ami korábban nem vagy csak alig okozott panaszokat, idővel fellobbanhat és akut panaszokat idézhet elő.

Egyéb gyulladások: gyökérhártyagyulladás kialakulhat fog eredetű csonthártya-, csontvelő- és kötőszövetirés gyulladás részeként is.

Gyökérhártya gyulladás (periodontitis) kialakulása.
Gyökérhártya gyulladás (periodontitis) kialakulása.

TÜNETEI:

– a fog kopogtatásra érzékeny, fájdalmas;

– harapáskor a szemközti (antagonista) foggal való érintkezés fájdalmas, így a fogsor zárása, a rágás nehéz;

– az érintett fogon nagy szuvas terület látható;

– az érintett fog körül az íny vörös és duzzadt;

– arcdagadás;

– láz, kellemetlen közérzet;

– nyirokcsomó duzzanat;

– meleg/hideg hatások fájdalmat okoznak (ez a több gyökerű fogakra jellemző, egy gyökerű metszőfogakra, szemfogakra nem);

– ha a gyulladás spontán alakul ki, akkor enyhe, közepesen erős fájdalom jelentkezik és hosszú órákig tart, míg ha a gyulladás intenzív, akkor a fájdalom egyre fokozódik és elkezd genny képződni, ami arcdagadást, íny duzzanatot vagy akár sipoly kialakulását is eredményezheti.

KEZELÉSE:

Az akut periodontitis kezelésekor először az intenzív gyulladást kell megszüntetni, amihez a gyulladáscsökkentő gyógyszerek mellett a felgyülemlett genny eltávolítása is hozzátartozik. Ha a gyulladás megszűnt, először gyökérkezelés elvégzése javasolt, így a fog még megmenthető. Előfordulhat, hogy több gyökerű fog vagy túlságosan intenzív gyulladás esetében fogorvosunk inkább a fog eltávolítását javasolja.

 

KRÓNIKUS GYÖKÉRHÁRTYAGYULLADÁS

Krónikus periodontitis esetében a spontán gyulladás már lezajlott, azonban a fogat nem vagy rosszul kezelték, ezért egy lassú lefolyású, hosszan tartó, komoly panaszokat okozó gyulladás alakul ki az érintett fog körül.

KIALAKULÁSA:

– Akut periodontitis: meglévő gyökérhártyagyulladás következtében kialakuló panaszok, ilyenkor a fertőzés a gyökércsúcsot körülvevő csontállomány felé halad.

TÜNETEI:

–  gyakran egyáltalán nincsenek tünetek (véletlen röntgenfelvétel által diagnosztizálják);

– a fog erőteljes kopogtatásra érzékeny;

– a gyökércsúcs környéke nyomásra érzékeny;

– a fog elhalása;

– elhúzódó esetben: gyökércsúcs körüli granuloma, ciszta, tályog kialakulása, ami felső fogak esetében akár az arcüregben is jelentkezhet;

– a krónikus gyökérhártyagyulladás a gócfertőzések gyakori forrása.

Krónikus gyökérhártyagyulladás röntgenfelvételen. /Kép: Wikipedia/
Krónikus gyökérhártyagyulladás röntgenfelvételen. /Kép: Wikipedia/

KEZELÉSE:

A krónikus periodontitis kezelése szinte megegyezik az akut gyökérhártyagyulladás ellátásával. Több gyökerű fogak esetében felmerül az eltávolítás lehetősége, míg egy gyökerű fogaknál érdemes gyökérkezelést végezni, gyakran  gyökércsúcs rezekcióval együtt. Mivel kezeletlenül hagyva tályogok, ciszták kialakulását eredményezheti, mindenképp kezelni kell az érintett fogat, így megelőzhetők a fájdalmas panaszok és az egyéb gócbetegségek is.

 

GYÖKÉRHÁRTYAGYULLADÁS MEGELŐZÉSE

A szájüregi betegségek tetemes része megfelelő odafigyeléssel megelőzhető, így a periodontitis is.

Megfelelő szájhigiénia: napi kétszeri fogmosással és mindennapos fogköztisztítással eltávolíthatjuk a fogakra felhalmozódó plakkot, ami először fogszuvasodást, majd fogbélgyulladást eredményezhet.

Rendszeres ellenőrzés: ha félévente rendszeresen felkeressük fogorvosunkat, elkerülhetőek a hirtelen jelentkező, fájdalmas panaszok.

Sérülések megelőzése: kerüljük a kemény tárgyak, jég, stb. rágcsálását, melyek sérüléseket okozhatnak a fogzománcban és a gyökérben egyaránt. Amennyiben sportolunk vagy éjjelente csikorgatjuk a fogainkat, használjunk fogvédőt!

Gyökérkezelés után: amennyiben gyökérkezelésen estünk át, azonban a fog fájdalmas, mindenképp forduljunk újra szakemberhez, mert ez akár a gyökérhártya gyulladását is jelezheti.

Save

Item added to cart.
0 items - Ft