A gyógyszerek mellékhatása elsőként a szájüregben észlelhető

Legyen szó természetes vagy szintetikus gyógyszerekről, ma már egyre kevesebben tehetik meg, hogy ne szedjenek valamilyen orvosságot vagy vitamint. Egy-egy betegtájékoztatón aztán mellékhatások egész sorát olvashatjuk, melyek az ártalmatlantól a súlyos károsodást okozókig egészen változatosak. Ezek a kemikáliák vagy gyógynövények azonban elsőként a szájüregünkben okoznak elváltozásokat, épp csak észre sem vesszük őket. Nem is feltétlen a mi dolgunk ez, ha ugyanis rendszeresen járunk fogszakorvoshoz, ő észre fogja venni, ha valamilyen nem kívánt mellékhatás áldozatai vagyunk.

A legtöbb gyógyszernek nem is egy, hanem egyből egy rakás mellékhatása van. A hormonrendszerünktől a kiválasztásunkon át a szívműködésünkig számos szervünk funkcióját befolyásolhatják a kemikáliák. A káros reakció mértéke persze függ a gyógyszer fajtájától – a hasmenésre adott bizmut szalicilát túladagolása például elfeketíti a nyelvet, de ez a reakció csak átmeneti és teljesen ártalmatlan. Ezzel szemben a túl sok antibiotikum fogyasztása ugyanezt a tünetet okozza, de erre már érdemes odafigyelni. A savas típusú gyógyszerek, például a C-vitamin rágótabletta gyakran okoz aftát, a menopauza tüneteit enyhítő orvosságok pedig szájszárazságot eredményezhetnek. Egyre közismertebb az is, hogy a fogamzásgátló tabletták illetve injekciók ínygyulladáshoz vezethetnek.

A tünetek diagnosztizálásához a fogorvosnak felkészültnek kell lennie, s habár ezek a mellékhatások nem kerülhetők el, a hamar felismert és megfelelő kezelésben részesült beteg gyorsan megszabadulhat a nem kívánt elváltozásoktól. Legtöbbször a megoldást a gyógyszer elhagyása vagy cseréje jelenti.

(X) hirdetés

Az idősebb korosztály van a legrosszabb helyzetben, hiszen ők állandó jelleggel szednek bizonyos gyógyszereket és nem tehetik meg, hogy elhagyják őket. A fogorvos látva a zavaró tüneteket, javasolhatja az adott kemikália szakorvosi felülvizsgálatát.

Ne felejtsük el azt sem, hogy a vitaminok túladagolása szintén okozhat károsodást a szervezetben, ezért mindig próbáljunk csak annyi gyógyszert szedni, amennyire tényleg szükségünk van.

Item added to cart.
0 items - Ft