Gyermekünk fogainak egészségéért – előrelátás, táplálkozás, szájhigiénia

Mivel minden területen a szülő mutat példát a gyermekének, nincs ez másképp a fogászattal és a szájápolással sem. A szájhigiéniájával nem törődő felnőtt nem várhatja, hogy a gyermeke szorgosan eljár majd félévente a fogászatra és lelkiismeretesen elvégzi a reggeli és esti fogmosásokat. Ráadásul a Brit Fogászati Szövetség álláspontja szerint nem lehet elég korán elkezdeni gyermekünk fogászati nevelését.

fogak megorzese gyermekkorban

 

Eltérő apai és anyai szerepek

Korábbi megfigyelések szerint más mintát tanul el a gyermek az édesanyától és az édesapától. Fogászati szempontból az anya a táplálkozással, a megfelelő szűrővizsgálatok elvégzésével, illetve érzelmi kiegyensúlyozottságával tehet gyermekéért, míg az apa szerepe a fogorvosi rendelőben értékelődik fel: ott ugyanis a gyermek az édesapát figyeli, az ő reakciói szerint alakítja ki saját hozzáállását – bizalmát vagy félelmét a fogorvos iránt.

(X) hirdetés

 

Korai gondoskodás

[stextbox id=”info” defcaption=”true” mode=”js” float=”true” align=”right” width=”250″]Várandósság idején a fogínygyulladás az egyik legkomolyabb probléma, hiszen kezeletlenül hagyva akár koraszülést is eredményezhet.[/stextbox]

Ha gyermekünk fogainak megóvásáról van szó, az odafigyelés már magzati korban elkezdődik. Kiegyensúlyozott, kalciumban és D-vitaminban gazdag táplálkozással sokat tehetünk születendő csemeténk tejfogainak fejlődéséért, egészségéért.
Terhesség alatt a hormonális változások miatt gyakrabban alakul ki az édesanyáknál ínybetegség, melyet rendszeres fogorvosi szűrővizsgálatokkal és alapos szájhigiéniával megelőzhetünk, illetve kezelhetünk.

(X) hirdetés

 

Hármas alapszabály

A Brit Fogászati Szövetség álláspontja szerint három kulcsfontosságú szempontot kell figyelembe vennünk, ha szeretnénk, hogy gyermekünk egy életre megőrizhesse fogait. Először is már csecsemőkortól kiemelt hangsúlyt kell fektetnünk a megfelelő szájápolási szokások kialakítására, másodszor rendszeresítenünk kell saját és gyermekünk életében a féléves fogászati ellenőrzéseket, harmadrészt pedig csökkentenünk kell a túlzottan cukros üdítők és ételek fogyasztását. Ennyi tudatosság és következetesség azonban mindenkinek megéri, aki szeretné egészséges fogazattal látni a gyermekeit.

Item added to cart.
0 items - Ft