Gyermekkori fogszuvasodás – Naponta 160 tejfogat távolítanak el Angliában

2017-01-24T11:06:17+00:00 2017. január 24.|Fogszuvasodás|

Az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) 2016-os kimutatása szerint Angliában az adott évben több mint 40 000 fogeltávolítást végeztek kisgyermekeken és tinédzsereken. Látva az elképesztően magas számokat, az egészségügyi szervezet a cukorfogyasztás drasztikus visszaszorítását szorgalmazza, ezzel szabva gátat a fogszuvasodás ilyen mértékű elhatalmasodásának.

gyermekkori-fogszuvasodas

A gyermekkori fogszuvasodás gyakran olyan előrehaladott, hogy csak a fogeltávolítás segíthet. /Kép: Dental Tribune/

Az NHS legújabb jelentése szerint a vizsgált 2015/16-os időszakban összesen 40 800 esetben végeztek fogeltávolítást 18 éven aluliakon, ami az államnak több mint 35,6 millió fontjába került.

Mindez 10,7 százalékos emelkedést jelent a 2012/13-as adatokhoz képest. 2012-től 2016-ig az NHS összesen 129 millió fontot költött ezekre a beavatkozásokra.

Napra lebontva átlagosan 161 fogeltávolítást hajtottak végre Angliában a 2015/16-os időszakban. Erre a rengeteg foghúzásra azért van szükség, mert sok esetben olyan súlyos mértékű a fogszuvasodás, hogy a fogtömés már nem kivitelezhető.

hirdetés (X)

A gyermekkori fogszuvasodás ilyen mértékű elhatalmasodása nem véletlen jelenség: egy friss felmérés szerint az angol gyerekek már az iskolaidő kezdete előtt, reggelire elfogyasztják a napi ajánlott cukorbevitel felét, ami nagyjából három kockacukornyi mennyiségnek felel meg.

Ráadásul amellett, hogy a gyerekek rengeteg cukrot fogyasztanak a szájhigiéniájuk sem megfelelő, így a cukorral táplálkozó, fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktérium zavartalanul burjánzhat a szájüregben.

A közegészségügyi szervezetek régóta próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra, hogy az konkrét intézkedésekkel lépjen fel az ilyen magas mértékű cukorfogyasztás ellen, például az üdítőitalok cukortartalmának csökkentésével vagy a cukortartalom látható feliratozásával az élelmiszerek frontján (pl. kiskanál grafikával jelezni, hogy hány kiskanálnyi cukrot tartalmaz a termék).

A kora gyermekkori fogszuvasodás megelőzésének fontos lépése a cumisüvegről való leszoktatás, a cukros teák, üdítőitalok fogyasztásának mellőzése, a szénhidrátokban gazdag édességek és rágcsálnivalók kerülése.

Gyermekünket ajánlott már az első tejfog megjelenésétől rendszeres fogászati kontrollra hordani, így a fogorvos idejében elláthatja a szülőket tanácsokkal valamint megelőző fogászati kezelésekkel támogathatja a tejfogak, később pedig a maradófogak épségét.

Summary
Gyermekkori fogszuvasodás - Naponta 160 tejfogat távolítanak el Angliában
Article Name
Gyermekkori fogszuvasodás - Naponta 160 tejfogat távolítanak el Angliában
Description
Fogszuvasodás következtében naponta 160 tejfogat távolítanak el 18 éven aluliaknál Angliában. A gyermekkori fogszuvasodás legfőbb oka a magas cukorfogyasztás.
Author

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!