A sütőben sült zöldségek ártanak a fogzománcnak

Egy skót egyetem tanulmányai szerint a padlizsán, a zöldpaprika és a cukkini savasabbá válnak, ha sütőben sülnek, míg a pirospaprika pont akkor válik ártalmasabbá, ha pároljuk. A hagymával és a paradicsommal szerencsénk van, ezek nem savasodnak el egyik főzési módszertől sem.

Dr. Graham Chadwick skót orvos egy nap fejébe vette, hogy kideríti, vajon milyen fogászati kockázatokkal jár az, ha valaki vegetáriánus étrend szerint táplálkozik. Az eredmény sajnos az, hogy mivel a vegák sok savas zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, így fogaik is jobban ki vannak téve a fogszuvasodás veszélyének, mint a hagyományos táplálkozás hívei.

De vajon mi van akkor, ha a fent említett alapanyagokat megfőzi vagy megsüti az ember? Például ott a lecsó. Nos, ha magyar hagyományok szerint serpenyőben olajon sütjük-pároljuk össze a lecsó hozzávalóit, akkor nem történik lényeges változás a zöldségek kémhatásában, ám ha sütőben készítjük el, akkor azok jóval savasabbá válnak, megközelítve a szénsavas üdítők pH értékét.

(X) hirdetés

Természetesen nem kell zöldségek és gyümölcsök nélkül élnünk, a vegetáriánusoknak pedig nem szükséges máról holnapra áttérniük a húsfogyasztásra, elég, ha egy kicsit jobban odafigyelünk a szájhigiéniánkra. Legyen szó bármilyen savas ételről vagy italról, elfogyasztásuk után 1-2 óráig a fürdőszoba közelébe se menjünk, ezzel ugyanis még többet ártunk a savaktól meggyengült fogzománcunknak. Ilyenkor jobb, ha kiöblítjük a szánkat tiszta vízzel vagy bekapunk egy rágót, ami serkentve nyáltermelésünket segít lemosni fogainkról a fogszuvasodást okozó ételmaradékokat.

Item added to cart.
0 items - Ft