Gond van a fogszabályzóval? 15 gyakori probléma megoldása

A fogszabályozás egy hosszú, ám igen kifizetődő folyamat, hiszen általa nyerhetjük vissza rendezetlen fogsorunk esztétikáját. Egy jól végrehajtott fogszabályozás képes megváltoztatni az arc teljes képét, vonzóbbá téve mosolyunkat. Vannak azonban helyzetek, amikor a fogszabályzó körül gondok adódnak, a nyálkahártya sérüléseitől kezdve egészen a kilazuló, széteső darabokig.

fogszabalyzo problema

1.) A FOGSZABÁLYZÓ FELHELYEZÉSE UTÁNI ELSŐ TEENDŐK

Miután felhelyezték fogsorunkra a rögzített fogszabályzó készüléket, máris egy sor jó tanácsot kell betartanunk, hogy kíméljük a fogszabályzót és szöveteink épségét is.

Természetesen a fogszabályzó felhelyezését követően néhány napig érezhetünk feszítést vagy fájdalmat az érintett területen, mindez teljesen normális és mindössze pár napig tartó kellemetlenségről van szó.

(X) hirdetés

Ebben az időszakban érdemes puha állagú ételeket fogyasztani, melyek nem akadnak a fogszabályzó drótjaiba és elfogyasztásukhoz nem szükséges túl erős rágás.

A fogak, a nyelv, az arc vagy az ajkak általában 2-4 napig jelezhetik fájdalommal a fogszabályzó felhelyezését, ez idő alatt nyugodtan alkalmazhatunk vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszereket a tünetek enyhítése érdekében.

Amennyiben 2-4 nap után sem enyhülnek a tüneteink, érdemes kapcsolatba lépni fogszabályzó szakorvosunkkal.

(X) hirdetés

Amennyiben a drótok, brekettek vagy más alkatrészek irritálják arcunk belső felének lágyszöveteit, helyezzünk viaszt a problémát okozó részre, ami segít enyhíteni a kellemetlenséget.

2.) FÁJDALOM, ÉRZÉKENYSÉG A FOGAKBAN

A fogszabályzó felhelyezése utáni néhány napban természetes, ha fájdalmat érzünk fogainkban. Ezért a kellemetlen érzésért az a feszítő erőhatás felelős, ami a fogak újrapozícionálásában vesz részt.

A későbbiekben a fogszabályzó rutin állítása után is jelentkezhet ez a feszítő érzés, ami általában néhány nap után elmúlik. A tünetek enyhüléséig vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerekkel kezelhetjük problémánkat. Ezekben az időszakokban fokozottan érdemes kerülni a kemény, nehezen rágható ételeket, melyek csak fokozhatják panaszainkat.

3.) ALLERGIÁS REAKCIÓK

Bár elég ritka jelenségről van szó, fogszabályozás során előfordulhat allergiás reakció is a fém, gumi vagy latex anyagokra. Ha látszólag ok nélküli gyulladásra, vörösségre, bőrkiütésre leszünk figyelmesek, azonnal keressük fel fogorvosunkat.

4.) HÁMSÉRÜLÉSEK AZ ARC BELSŐ FELÉN

Gyakori panasz az arc belső felének irritációja, kisebb hámsérülések, afták kialakulása. Ez jellemzően a fogszabályzó felhelyezését követő első napokban okoz problémát, később a lágy szövetek hozzászoknak a fogszabályzó jelenlétéhez.

Irritált területek kialakulhatnak a brekettek, drótok, tubusok (a fogszabályzó végpontja, drót ebben végződik) körül.

A szövetek irritációjának csökkentése érdekében használjunk speciálisan fogszabályzóhoz kifejlesztett viaszt, a már meglévő sérülések kezeléséhez pedig magas hialuronsav tartalmú géleket, öblögetőket. A hialuronsav felgyorsítja a szövetek regenerációját.

Amennyiben az otthoni kezelések ellenére a fekélyek egyre rosszabbodnak, keressük fel kezelőorvosunkat.

5.) HÁMSÉRÜLÉSEK AZ AJKAKON

A fogszabályozó készülék felhelyezését követő héten nem csak az arc, de az ajkak is érzékennyé válhatnak és ezeken a területeken is hámsérülések jelentkezhetnek.

Az ajkak belső feléhez érő drótot és breketteket vonjuk be viasszal, kívülről pedig kenjünk ajkainkra vazelint vagy hidratáló ajakírt.

A szájüreg fertőtlenítéséhez használhatunk klórhexidin tartalmú öblögetőket, míg a sebgyógyulás elősegítéséhez hialuronsav tartalmú szájápolási szerek ajánlottak.

6.) A NYELV SÉRÜLÉSEI

Belső rögzítésű fogszabályzókra fokozottan jellemző, hogy a nyelven is kialakulhatnak apró hámsérülések a fém alkatrészek miatt. A gyógyulás érdekében használjunk viaszt és öblögessünk speciális szájöblítőkkel.

7.) MEGLAZUT GYŰRŰ, RAGASZTOTT ALKATRÉSZ

Amennyiben a fogszabályzó fém gyűrűje lazul meg vagy egy ragasztott alkatrész válik le a fogainkról, akkor az adott területen megnő az irritáció kialakulásának esélye. Ebben az esetben azonnal fel kell keresni fogorvosunkat, aki megigazítja, vagy újra ragasztja a problémás alkatrészt.  A már kialakult sebek enyhítéséhez használjunk ecsetelőket.

A törött, kiálló drótok nem csak kényelmetlenek, de negatívan befolyásolják a fogszabályozás eredményességét is.
A törött, kiálló drótok nem csak kényelmetlenek, de negatívan befolyásolják a fogszabályozás eredményességét is.

8.) MEGLAZULT, SZÚRÓ DRÓTOK, BREKETTEK

A meglazult brekettek az esetek többségében rajta maradnak a dróton, néha azonban teljesen kilazulnak, elcsúsznak a helyükről. Az ilyen mozgó, meglazult alkatrészek könnyen okozhatnak irritációt, sebeket az arc belső felén.

Az ilyen elmozdult, meglazult részeket fogorvosunk rakja a helyére, de amíg nem jutunk el a rendelőbe, bevonhatjuk viasszal, csökkentve a nyálkahártya irritációját.

Ha a fogszabályzónk egy része letörik, próbáljuk megőrizni az alkatrészt és keressük fel szakorvosunkat. Ugyanígy szakmai segítségre lesz szükségünk, ha a drót a hátsó részen kilazul vagy már egyáltalán nem csatlakozik a tubusba, tegyünk egy darab viaszt a drótra és keressük fel kezelőorvosunkat.

9.) HIÁNYZÓ SZEPARÁCIÓS GUMIK

Fogszabályozás során két fog közé ún. szeparációs gumit is behelyezhetnek, ami kissé eltávolítja egymástól a két fogat. Amennyiben a szeparációs gumi kiesik a helyéről, de megtaláltuk, akkor visszamehetünk fogorvosunkhoz, vagy ha egészen biztosak vagyunk benne, hogy honnan esett ki, megpróbálhatjuk magunk visszahelyezni.

A művelethez szükségünk lesz két darab fogselyemre. Fogjuk meg a gumit és jobb oldalra is fűzzünk bele egy kb. 20 cm hosszú fogselymet és bal oldalra is. A két fogselymet meghúzva ilyen módon összelapíthatjuk és kiengedhetjük a gumigyűrűt.

Mindvégig tükörben nézve a folyamatot, a kifeszített, lapossá vált gumigyűrűt oldalazó mozdulatokkal visszahelyezhetjük a két fog közé. Ha teljesen visszatalált a gumi a helyére, nem lóg ki egyik irányba sem, akkor kihúzhatjuk a fogselymeket.

Feszítsük meg a gumigyűrűbe helyezett két fogselymet, hogy a gumi eléggé kilapuljon.
Feszítsük meg a gumigyűrűbe helyezett két fogselymet, hogy a gumi eléggé kilapuljon.

A kifeszített gumit oldalazó, "fűrészelő" mozdulatokkal próbáljuk a helyére illeszteni.
A kifeszített gumit oldalazó, „fűrészelő” mozdulatokkal próbáljuk a helyére illeszteni.

FONTOS! Ha úgy érezzük, hogy nincs jól a helyén a gumi, inkább keressük fel újból a fogorvosunkat vagy legalább tájékoztassuk a fejleményekről, előfordulhat, hogy a biztonság kedvéért behív minket egy kontrollra.

10.) DEFORMÁLÓDOTT, TÖRÖTT HELYBENTARTÓ KÉSZÜLÉK VAGY KIVEHETŐ ALKATRÉSZ

A helybentartó készülékek vagy más, kivehető alkatrészek fém- és műanyag részei eltörhetnek, meggörbülhetnek, melynek következtében nem illeszkednek megfelelően a fogsorra.

Ha a kiegészítők nem illeszkednek jól a fogazatra, akkor nem érdemes viselni őket, mert nem hatékonyak. Keressük fel mielőbb szakorvosunkat a deformálódott, törött alkatrésszel.

11.) LENYELT ALKATRÉSZEK

A meglazult, sérült alkatrészekkel az a legnagyobb baj, hogy könnyen lenyelhetők. Amennyiben arra gyanakszunk, hogy lenyeltünk egy brekettet, gyűrűt vagy szeparációs gumit, akkor olyan nagy aggodalomra nincs okunk, ezek ugyanis általában könnyen áthaladnak az emésztőrendszeren.

Ha azonban olyan alkatrészt nyeltünk le ami éles, akadályozza a nyelést, beszédet, légzést, azonnal forduljunk orvosunkhoz mielőbbi sürgősségi ellátásért, hogy elkerüljük a fulladásveszélyt.

12.) GYULLADT FOGÍNY

A fogszabályozás alatt jelentkező ínygyulladásnak számos oka lehet. Fontos, hogy ebben az időszakban kiemelt hangsúlyt fektessünk szájhigiéniánkra, a plakk minél alaposabb eltávolítására.

Használjunk speciális fogkefét, fogszabályzós  szájápolási termékeket, egycsomós fogkefét, fogköztisztítókat vagy ha pénztárcánk engedi, szájzuhanyt. Az antibakteriális öblögetők használata mindenképp javasolt fogszabályozás ideje alatt.

Szájzuhannyal nem csak a drótok és brekettek környéke, hanem az íny menti és íny alatti területek is tisztán tarthatók.

13.) A FOGAK RENDELLENES MOZGÁSA

Fogszabályozás során teljesen normális, sőt, kötelező, hogy fogaink elmozduljanak rendellenes pozíciójukból. Ha azonban fogszabályzó készülékünk hiányos, törött vagy sérült, akkor nem megfelelő erőhatások érik a fogakat, így a fogszabályozás ideje meghosszabbodik. Amennyiben tehát bármilyen rendellenességet észlelünk fogszabályzónkkal, minél előbb keressük fel fogorvosunkat!

14.) VÉRZÉS

Fogszabályozás során okozhat vérzést ínygyulladás vagy valamilyen sérülés is. Az íngyulladás miatti ínyvérzés kezelésében segítségünkre lehet a szájzuhany és klórhexidines öblögetők használata.

Ha valamelyik alkatrész, drót vágta vagy szúrta meg lágyszöveteinket, akkor néhány percig nyomjuk erősen az adott területet, ezzel csillapítva a vérzést, majd a legközelebbi fogmosáskor használjunk antibakteriális öblögetőt is a fertőtlenítés érdekében. Ha az ilyen sérülés miatti vérzés nem akar csillapodni, mielőbb keressük fel fogorvosunkat!

15.) ÁLLCSONT FÁJDALOM

Az állcsont fájdalma alapvetően nem a fogszabályzó miatt kialakuló jelenség, azonban a fogszabályozás során felerősödhetnek a tünetek.

Állkapocs ízületünkben általában stressz, ízületi betegség, fogcsikorgatás, fogszorítás, traumák miatt alakul ki fájdalom. Ilyenkor nem csak az állcsont fájhat, a kellemetlenség átsugározhat más területekre is, fejfájást, fülfájást, szájzárat okozva.

Ilyen esetben mielőbb értesítsük kezelőorvosunkat, hogy semmiképp ne kerüljön veszélybe a fogszabályzás minősége és kimenetele.

Item added to cart.
0 items - Ft