Forradalmi újítás: nyálkahártya tapasz az afták kezelésére

A Sheffield Egyetem Fogászati Kara a dán Dermtreat vállalattal kiegészülve olyan újszerű nyálkahártya tapaszt fejlesztett ki, ami nedves felületeken, így a száj belső nyálkahártyáján is képes hosszú időn keresztül megtapadni. 

Az újonnan kifejlesztett, szteroidokkal átitatott tapasz közvetlenül az afták, léziók felületére juttatja a gyógyszereket, miközben olyan védőréteget hoz létre a sérült terület körül, ami felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. 

A lakosság kb. 1-2 százalékát érintik a fájdalmas szájüregi léziók megjelenését előidéző betegségek, így a kiújuló afta (RAS) vagy az orális lichen planus (OLP) – utóbbi a szájnyálkahártya krónikus gyulladásos lézióit előidéző megbetegedés. 

(X) hirdetés

Mostanáig a szájüreg belső felületén kialakuló aftákat és fekélyeket szájöblítőkkel, gélekkel, spray-kkel kezelték, azonban ezek a terméktípusok a célzott terápia helyett a szájüreg egészébe bekerültek és onnan rövid időn belül lemosódtak, ezzel hátráltatva a kezelés hatékonyságát. 

Ezzel szemben az újonnan kifejlesztett, biológiailag lebomló anyagból készülő Rivelin tapasz hosszú időn keresztül képes megtapadni a szájüreg nyálkahártyáján, flexibilis tulajdonságának köszönhetően pedig nem mozdul el a helyéről. 

Dr. Craig Murdoch, a tanulmány vezető szerzője így nyilatkozott: “A krónikus gyulladásos betegségek, mint az OLP vagy a RAS, melyek erozív és fájdalmas szájüregi léziók kialakulásához vezetnek, jelentős hatással vannak a páciensek életminőségére.”

(X) hirdetés

“A jelenleg rendelkezésre álló terápiás formák szájöblítők, krémek és balzsamok formájában juttatják a szteroidokat a sérült területre, de ezek az eljárások gyakran nem elég hatékonyak, mivel a gyógyszer nem érintkezik kellő ideig a nyálkahártyával.”

Rivelin nyálkahártya tapasz a krónikus léziók és afták kezeléséhez. /Kép: Sheffield Egyetem/

“A tapasz a hagyományos sebtapaszokhoz hasonló elven működik a szájüregben, közvetlen kapcsolatba lépve a léziókkal valamint védőréteget hozva létre a sérült terület körül.”

“Azok a páciensek, akik kipróbálták a tapaszt, nagyon kényelmes viseletről számoltak be és elégedettek voltak a tapasz fentmaradási idejével, ami különösen hatékonnyá és eredményessé tette a kezelést.” 

Jens Hansen, a koppenhágai székhelyű Dermtreat vállalat ügyvezető igazgatója hozzátette: “A Sheffield Egyettemmel való együttműködés kétségtelenül felgyorsítja az ismeretanyagunk klinikai gyakorlattá való átformálódását. Cégünk biztos benne, hogy hamarosan megkapjuk a szükséges engedélyeket az első adhezív gyógyszeres technológia forgalomba hozatalához, melyre a szájüregi betegségek klinikumában már oly régóta szükség van.”

A Dermtreat cég nemrégiben 17,7 millió dolláros támogatásban részesült a Sofinnova beruházási vállalattól. A finanszírozás lehetővé teszi a tapaszok kétlépcsős klinikai vizsgálatát, melyeket mind az Egyesült Államokban, mind pedig az Egyesült Királyságban el kívánnak végezni – többek között a sheffield-i Charles Clifford Fogászati Klinikán. A Dermtreat emelett tovább finanszírozza az Egyetem kutatásait, hogy újgenerációs nyálkhártya tapaszokat fejlesszenek ki. 

Item added to cart.
0 items - Ft