A fogzás nem okoz lázat

A csecsemők tejfogainak áttörése kapcsán számos tünet figyelhető meg, melyet a szülők és a szakértők is felfedezni vélnek a fogzásban lévő gyermekeken. Egy új kutatási anyag azonban egyértelműen alátámasztja, hogy a láz nem szerepel az egyébként igen sok tünet között.

fogzas-laz

A fogzás leggyakoribb tünetei a csecsemőknél:

– fokozott nyáltermelés,
– duzzadt, vörös vagy kifehéredett fogíny,
– alvási problémák,
– nyűgösség,
– fájdalom.

(X) hirdetés

A brazil Santa Catarina Állami Egyetem kutatócsoportja szerint habár a fogzás egy teljesen természetes fejlődési folyamat, hatása a gyermekek egészségére még mindig vitatott. A tisztánlátás érdekében a szakértők már meglévő tanulmányok eredményeit összesítették.

Összesen 1179 kutatási anyag közül a szakemberek 16 olyan tanulmányt választottak ki, melyek 0-36 hónapos gyerekeknél vizsgálták a fogzás helyi, illetve a szervezetre gyakorolt, közvetett tüneteit.

A vizsgálatba így összesen 3506 gyermek adatai kerültek, akik közül 70,5%-nál jelentkezett valamilyen fogzáshoz kapcsolódó tünet. Ezek közül a leggyakoribb jelenség az irritált fogíny (87%), a nyűgösség (68%) és a fokozott nyáltermelés (56%).

(X) hirdetés

Testhőmérséklet-változás tekintetében a szakértők arra a megfigyelésre jutottak, hogy bár némi testhőmérséklet emelkedéssel járhat a fogzás, azonban ez a szint a láz határértékét nem éri el.

Következésképpen azok a szülők, akik lázat tapasztalnak gyermekeiknél, ne fogják rá a fogzásra, annak hátterében ugyanis egészen más betegségek is meghúzódhatnak.

Az első tejfogak megjelenése általában 6 hónapos korban indul és teljesen a gyermek 3 éves korára fejeződik be.

Ha szeretnénk enyhíteni gyermekünk fogzáshoz kapcsolódó tüneteit, a szakértők szerint enyhe ínymasszázzsal, hideg borogatással és rágókákkal sokat segíthetünk gyermekünk komfortérzetén. Utóbbi azért is kifejezetten hasznos, mert a rágás közben fellépő nyomás megszünteti az agy fájdalomérzetét az érintett területen.

Item added to cart.
0 items - Ft