A fogzás enyhítése 15 otthoni módszerrel

A gyermekek első tejfogai 6-12 hónapos kor körül jelennek meg a szájüregben. Vannak babák, akik könnyedén veszik a fogzás időszakát, míg mások addigi legnyűgösebb hónapjaikat élik meg. Ezt a természetes, ám olykor fájdalmas fogzási időszakot meggyorsítani sajnos nem tudjuk, azonban néhány otthoni praktikával enyhíthetjük gyermekünk panaszait.

Számos otthoni praktikával enyhíthetjük a babák fogzási panaszait. /Kép: Pavla Zakova/
Számos otthoni praktikával enyhíthetjük a babák fogzási panaszait. /Kép: Pavla Zakova/

Ínymasszázs

Ehhez az igen egyszerű, fogzást segítő módszerhez csak tiszta kezekre van szükségünk. Elég egyetlen ujjunkat használni: finoman dörzsöljük, masszírozzuk gyermekünk fájó ínyét. Az ínymasszázs kiváló fájdalomcsillapító hatással bír.

Hideg kanál

Tegyük be egy kis időre a bébi kanalat a hűtőbe (semmiképp ne a fagyasztóba). Miután lehűlt, a kanál fonákát nyomjuk oda a baba ínyéhez. Ez a módszer a fogak áttörése előtt hasznos, utána már nem annyira ajánlott, nehogy megsértsük a frissen előbújt fogacskákat.

(X) hirdetés

Hűvös törölköző

Ha egy apró méretű törölközőt vagy mosdató kesztyűt hideg vízbe, esetleg gyógyteába mártva lehűtünk, majd odaadjuk gyermekünknek, hogy rágcsálja, akkor a kicsi saját magának képes enyhíteni a fogzást kísérő fájdalmakat.

Hideg ételek

Amennyiben gyermekünk már ehet szilárd ételeket is, úgy adjunk neki hideg püréket vagy joghurtokat, ami segít csökkenteni fájdalomérzetét.

Szoptatás

Minden gyermek másképp viselkedik a fogzás ideje alatt. Van olyan baba, akinél a szoptatás csak súlyosbítja a fogzással járó kellemetlen érzetet, míg más babákat megnyugtat a szoptatással töltött hosszabb-rövidebb időszak.
Ha gyermekünk csak játszik a szoptatás alatt, esetleg sokat harapdál, akkor a szoptatás előtt és után a tiszta ujjunkkal dörzsöljük végig a baba ínyét. Fontos, hogy csak addig tartson a szoptatás, amíg a gyermek jóllakott, de még nem unatkozik.

(X) hirdetés

Plüss rágóka

A puha plüss rágókákkal a babák önállóan képesek a fájdalomérzet csökkentésére, ráadásul biztosak lehetünk benne, hogy nem sértik meg az ínyüket vagy a már előbújt fogaikat.

Fájdalomcsillapítók

Mindenképp egyeztessünk gyermekorvosunkkal, mielőtt fájdalomcsillapítót vásárolnánk, főleg ha még korábban nem kapott a baba gyógyszereket. A fájdalomcsillapítók főként éjszaka hatásosak, így a gyermek is ki tudja magát pihenni.

Fogzást segítő gélek

Az amerikai FDA fogászati szövetség ajánlása szerint lehetőleg benzokain-, alkohol- és színezékmentes fogzást segítő gélek közül válasszunk. Az antibakteriális, fájdalomcsillapító zselék sokat segíthetnek a fogzás időszakának átvészelésében.

Homeopátiás gyógyszerek

A homeopátiás szerek gyógynövényekből készülnek, így semmilyen mellékhatástól nem kell tartanunk. A megfelelő szer kiválasztásához kérjük ki orvosunk, gyógyszerészünk véleményét.

Gumi, szilikon rágókák

A hagyományos szilikon vagy gumi rágókák is kiválóan működhetnek. Érdemes BPA-, és PVC mentes, bababarát anyagokból készült rágókákat választani, melyeket egészségre ártalmatlan festékekkel gyártanak.

Hűvös gyümölcsök

Mivel a fogzás miatti fájdalom enyhítésére a hideg dolgok mindig jól beválnak, ha gyermekünk életkora megengedi, adjunk neki hideg alma- vagy banánszeleteket, vagy ha még nem képes megrágni azokat, turmixoljuk le neki.

Elterelés

A szokásos napi rutin helyett dobjuk fel valami újjal gyermekünk napját, így – ha csak átmenetileg is – de elterelhetjük figyelmét a fájdalomról. Menjünk el vele úszni vagy otthon a kádban pancsoljunk vele – a meleg víz amúgy is segíti az ellazulást.

Hűthető rágókák

A hűtőben hűthető rágókák azért jelentenek kiváló választást, mert az íny dörzsölése mellett a hideg érzettel is segítik a fogzás miatti panaszok enyhítését. A többi rágókához hasonlóan ebből is igyekezzünk minőségi, BPA-mentes, bababarát típust választani.

Rezgő rágókák

A rezgő rágókák finom vibrálással segítik az ínyszövetek ellazítását, ami csökkenti a baba fájdalomérzetét. Többféle típus létezik a piacon, ebből is beszerezhetünk hűthető kivitelt.

Hideg víz

A hideg vízzel megtöltött csőrös pohár vagy cumisüveg hűsít, ráadásul a gyermek maga masszírozhatja vele az ínyét, ott ahol éppen szükségét érzi. Figyeljünk oda, hogy mind a cumisüvegből mind pedig a csőrös pohárból megfelelő minőséget válasszunk, ami hosszú távon is ellenáll a baba rágcsálásának.

Item added to cart.
0 items - Ft