Fogszuvasodást gyógyító gélt fejlesztettek ki

A Dél-Kaliforniai Egyetem kettős felfedezése olyan ígéretes eljárással kecsegtet, mellyel újranöveszthetjük az egyébként élettelen kemény szöveteket, ezzel csökkentve vagy épp teljesen megszüntetve a fogszuvasodással összefüggő fogfájást. A fogszuvasodás jelenleg a leggyakoribb krónikus megbetegedés a világon.

fogzomanc ujrakepzodes
Amelogenin-kitozán hidrogél hatására újonnan képződött fogzománc képe elektronmikroszkóp alatt. /Kép: Dél-Kaliforniai Egyetem/

 

Janet Moradian-Oldak professzor, a Dél-Kaliforniai Egyetem Fogászati Karának munkatársa az elmúlt két évtizedben a fogzománc újranövesztésének kérdésével foglalkozott. Ez a terület azért nagyon ingoványos, mert a csonttal ellentétben a kifejlett fogzománc élettelen, azaz nem képes megújulni sem.

2015. október 22-én azonban a professzor és az egyetem munkatársai olyan tanulmányt tettek közzé a Biomaterials folyóiratban, mely szerint egy kizárólag a fogban megtalálható metalloproteinase-20 (MMP-20) nevű enzim darabolja fel az amelogenin fehérjét, ami lehetővé teszi a rendezett fogzománc kristályképződést.

(X) hirdetés

Moradian-Oldak professzor és csapata a világon az első, akinek sikerült definiálni egy enzim funkcióját, mellyel megakadályozható a fehérje okklúziója egy kristályon belül.

„Az MMP-20 a zománcképződés nagyon korai szakaszában termelődik, s ez az enzim darabolja fel a fehérjéket a fogzománc kristályosodása közben. Más enzimekkel együtt megszabadul a „salaktól”, így a zománcképző sejtek még több ásványi anyagot állítanak elő a fogzománchoz, ami a szervezet legkeményebb biokerámiája.”

SÉRÜLT FOGAK HELYREÁLLÍTÁSA

(X) hirdetés

Moradian-Oldak professzor kutatási eredményeit összevetette egy másik, november 2-án a Journal of Biomedical Engineering and Informatics szaklapban publikált tanulmánnyal, mely arra a következtetésre jutott, hogy az amelognenin-kitozán hidrogél képes lehet a korai fogszuvasodás visszafordításában. Zománcszerű bevonatot képezve akár 70%-kal csökkentheti a szuvas területeket (léziókat).

„Az MMP-20 biomineralizációs tulajdonságának felfedezése volt az egyik első lépés a természetes zománcképződés megértésében” – mondja Qichao Ruan, a fentebb említett hidrogéles tanulmány szerzője. „A felfedezések szerint az MMP-20 nem csak segíthet a zománcképződés mechanizmusának jobb megértésében, de felhasználható az olyan új bioanyagok tervezésében is, melyekkel a jövőben a fogak gyógyítása vihető véghez.”

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) egyelőre nem hagyta jóvá egyetlen zománc újraképző gél gyártását sem. A Dél-Kaliforniai Egyetemen folyamatos elő-klinikai vizsgálatok folynak.

Moradian-Oldak professzor szerint egy nap az emberek talán képesek lehetnek olyan éjszakai síneket vagy tapaszokat használni, melyek a fentebb említett hidrogéllel átitatva csökkenthetik például a fogérzékenységet.

A fluoridot és kalcium-foszfátot tartalmazó fogkrémek és szájvizek hozzájárulnak a fogzománc ásványi anyag vesztett területeinek (lézióinak) remineralizációjához; habár rendszeres használatra van szükség, így nem jelentenek valódi megoldást.

Mivel azonban elfedik a problémát, az emberek nem éreznek fájdalmat, így nem tartják szükségesnek a fogászati kezelést sem. A gél ezzel szemben egy fogzománc-szerű anyaggal töltené ki a repedéseket és lyukakat.

Az Egyesült Államokban a 20-64 év közötti felnőtt lakosság 92%-ának van fogszuvasodása maradó fogaiban. Az éjszakai fogcsikorgatás, az ínyvisszahúzódás és a savas ételek, italok hatására elkopó fogzománc az emberek leggyakoribb panaszai közé sorolhatók.

Ráadásul a gél a fogpótlásoknál is kiemelt szerephez juthat: az emberi szájüreghez hasonló biokémiai környezetben tesztelve a gél erős tapadást hozott létre, megakadályozva a másodlagos fogszuvasodás kialakulását ugyanazon területen. Valószínűleg a gél hatékonyabb lehet, mint a hagyományos koronák, melyek ragasztása idővel meggyengül és a baktériumok bejutva a korona alá újbóli panaszokat okoznak.

Item added to cart.
0 items - Ft