A fogszuvasodás megnövelheti az agyvérzés esélyét

Korábbi tanulmányoknak sikerült igazolniuk valamiféle kapcsolatot a fogszuvasodás kialakulásáért felelős Streptococcus mutans baktérium jelenléte és az agyi mikrovérzések kialakulása között. Mivel az agyi mikrovérzések az agyvérzés gyakori előjelei, a Kyoto Egyetem kutatói új megközelítésben próbálták megvizsgálni a baktériumok és a kognitív károsodások közötti összefüggéseket.

agyverzes-szajuregi-bakterium

Az agyi mikrovérzések kialakulásának pontos tisztázásához a Kyoto Egyetem Orvosi Karának munkatársai összesen 279, 70 éves átlagéletkorú pácienst vizsgáltak meg.

Vizsgálataik során a kollagénkötő centronukleáris miopátia (CNM) nevű fehérje jelenlétét keresték, melyet a CNM-pozitív Streptococcus mutans baktériumok termelnek a nyálban. Ugyanez a baktérium tehető felelőssé a fogszuvasodás kialakulásáért, ráadásul korábbi tanulmányok már igazoltak összefüggést a CNM fehérjét kibocsátó S.mutans baktérium és az agyi mikrovérzések között.

(X) hirdetés

A kutatási anyagba feljegyezték a páciensek kognitív funkcióit, szájüregi státuszukat és a lehetséges agyi mikrovérzések jelenlétét. Szájüregi vizsgálatuk során szemrevételezték a meglévő fogak számát, a fogszuvasodás jelenlétét illetve a résztvevők fogágyának minőségét (periodontális státusz).

Eredményeik szerint a páciensek 94 százaléka lett pozitív a fogszuvasodást okozó S.mutans baktériumra, 33 százalék a CNM-pozitív S.mutans baktériumra. A betegek 25 százalékánál az S.mutans baktériummal összefüggő kollagénkötő tulajdonság is igazolható volt.

Mágneses rezonanciavizsgálat (MR) során 26 százaléknál (73 fő) találtak agyi mikrovérzéseket.

(X) hirdetés

A szájüreg vizsgálatakor a résztvevők 31 százalékánál diagnosztizáltak fogszuvasodást, 28 százaléknál pedig a fogágy igen rossz állapotban volt (3-as kód). A meglévő fogak száma átlagosan 22.7 db volt a páciensek körében.

Az elemzésekből kiderült, hogy a CNM-pozitív S.mutans baktérium jelenléte jóval gyakoribb azoknál, akiknél agyi mikrovérzések figyelhetők meg, ráadásul a fogszuvasodás is többször fordul elő a kollagénkötő aktivitást mutató csoportnál.

A Scientific Report szakfolyóiratban publikált eredmények szerint bizonyos molekuláris mechanizmus feltételezhető a krónikus szájüregi betegségek és az időskori betegségek között (pl. agyvérzés, kognitív hanyatlás).

Az okozati tényezők feltárásához további vizsgálatokra van szükség, az mindenesetre valószínűsíthető, hogy a szájüreg mikroorganizmusainak összessége hatással van neurológiai állapotunkra.

Item added to cart.
0 items - Ft