Tévhitek a fogászattal kapcsolatban

Számos tisztázatlan információ kering a köztudatban a fogászattal kapcsolatban, ilyen a röntgenezés kérdése, a rágózás helyessége vagy kisgyermekeknél a cumisüveg használata. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb tévhiteket a fogászatról, melyeket érdemes tisztázni.

1. Röntgen

Sok beteg aggódik a röntgensugarak káros mellékhatásától, pedig ha valaki egy órát eltölt a röntgengép mögött, sokkal több sugárzásnak van kitéve, mint az, aki tízévente pár perce odaül a gép elé. Meg kell értenünk a röntgenfelvétel fontosságát, ezzel ugyanis számos komplikációtól kímélhetjük meg magunkat, arról nem is beszélve, hogy bizonyos fogászati beavatkozásokat (implantáció, rosszul elhelyezkedő bölcsességfog eltávolítása) lehetetlen precízen kivitelezni röntgen nélkül.

(X) hirdetés

2. Az első benyomás

Tanulmányok szerint, amikor valakivel először találkozunk, elsőként a szemébe nézünk, majd a fogára, végül pedig a hajára. Elszomorító, hogy az emberek mégis többet költenek fodrászra, mint fogorvosra.

3. Lehelet

(X) hirdetés

Habár az orvosok általában nem szólnak, ha rossz leheletű pácienssel van dolguk, mégis érdemes megkímélni őket és nem fokhagymás pirítóssal indítani a napot, ha a fogászatra készülünk.

4. Az utánzás nem szerencsés

Ma már egyre gyakoribb, hogy az emberek fényképpel a kezükben mennek a fogorvoshoz és azt mondják, ennek vagy annak a hírességnek a fogait szeretnék „viselni”. Sajnos ez nem ilyen egyszerű, hiszen ha teljesen más az arcformánk, mint a kedvencünké, akkor a „celebfogak” sem fognak az arcunkhoz passzolni. Ilyenkor felesleges tovább gyötörni az orvosunkat, jegyezzük meg, hogy a fogak és az általuk ellátott feladatok sokkal bonyolultabbak annál, mint hogy egyszerűen utánozhatóak legyenek.

5. Cumisüveg

Hiába ismert már régóta, hogy a cumisüveggel való érintkezés ronthatja a gyermek fogát illetve gyorsan terjedő fogszuvasodást okozhat, mégsem figyelnek oda eléggé a szülők, hogy éjszakára ne hagyják a gyermek mellett a cumisüvegét.

6. Rágózás

A xilitol tartalmú rágógumik bizonyítottan csökkentik a káros, fogszuvasodásért felelős baktériumok szintjét a szájban. Egy-két rágó evés után vagy két étkezés között sokat tehet a fogszuvasodás megelőzéséért.

7. Piercing

Legyen szó bármilyen piercingről, ami a szájüregben vagy a szájon helyezkedik el, hasznunkra semmiképp nem lesz, legalábbis ha szájüregünk és fogaink egészségéről van szó. A fertőzés kockázata mellett letört fogakat, ínygyulladást és allergiát okozhatnak. Főleg mert az alanyok imádnak játszani vele, a nyelvpiercing szinte garancia a letört front fogra.

8. Távgyógyítás kizárva

Megannyi egészségügyi területhez hasonlóan a fogorvosokat sem képzik ki jövőbelátásra vagy távgyógyításra. Attól, mert a telefonban megpróbáljuk körülírni a problémánkat, esetleg az interneten próbálunk tanácsot kérni, még nem oldódott meg semmi – ha baj van, úgyis el kell menni a fogorvoshoz, akkor pedig jobb, ha nem képzelünk be előre semmit, majd ott kiderül, hogy mi bajunk van pontosan, s arra mi a legmegfelelőbb gyógyír.

9. Fogínyvérzés

Ha a kezeink véreznének kézmosás közben, biztosan nagyon megijednénk, és hanyatt-homlok rohannánk az orvoshoz. Ezzel szemben a fogínyvérzés olyan normálisnak tekinthető, mint az, hogy a nap reggel felkel, este meg lemegy. Pedig attól, mert nem veszünk róla tudomást, a fogínyvérzés igenis komoly problémát jelez, a figyelmeztetésért pedig inkább hálásnak, semmint közömbösnek kellene lennünk.

Item added to cart.
0 items - Ft