A fogorvosok nem kapják meg a háziorvosoknak adott többlettámogatást

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) kifogásolja, hogy a körzetekben dolgozó csaknem háromezer fogorvos kimarad az alapellátásban dolgozóknak juttatott többlettámogatásból, amely praxisonként 130 ezer forintot jelent havonta.

Kép: illusztráció. /Forrás: Yahoo.com/
Kép: illusztráció. /Forrás: Yahoo.com/

A MOK az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: bár a törvény szerint a fogorvoslás az alapellátás szerves része, a körzetekben dolgozó csaknem háromezer fogorvos „ismét rosszul járt”. Tevékenységük a háziorvosi praxisokénál rosszabbul finanszírozott, viszont lényegesen anyag- és eszközigényesebb, az alapellátó fogorvosok mégsem részesülnek az emelésből – tették hozzá.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a fogorvosi alapellátás nélkülözhetetlen az egészségügyi kormányprogram végrehajtásához. Kiemelték: a fogászati ellátáson túl más betegségek – például gyomor-bélrendszeri megbetegedések és a daganatos betegségek – megelőzésében és felderítésében játszik jelentős szerepet, mégis „mellőzöttként kezelik”.

(X) hirdetés

Ezért – mint írták – érdemi rendezést kérve levéllel fordulnak az egészségügyért felelős államtitkársághoz.

Február 2-től utalja az alapellátásban dolgozóknak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azt a többlettámogatást, amely praxisonként 130 ezer forintot jelent havonta.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy az összeg tartalmazza a januári finanszírozási többletet is a háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak, akik márciustól már havonta kapják az emelt összegű támogatást.

(X) hirdetés

Forrás: MTI

Item added to cart.
0 items - Ft