Tömés

4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #22566 Reply
  Lina
  Vendég

  Kedves Doktor Úr/Doktornő!
  A bal alsó hatos fogamat nem régiben csinálták.Előzőleg középiskolában csináltattam igy kb. tiz évig nyitottabb állapotban volt,mivel sajnos félbehagytam a kezelést…néhányszor kértem bele ideiglenes tömést azokban az években.Csináltattam röntgent,szerencsére a gyökerek rendben voltak,a fogbél se volt gyulladásban, a fog egyik oldaláról kellett eltávolitani egy kis részt,meg kitisztitotta a fogorvos a többi részét a fognak.Azt mondta nem sok munka van vele.Mivel elég nagy üreg hiányzott,feltöltötte kalcium alapú anyaggal,úgy mondta a doktornő,hogy hasonló összetétele van mint a fognak a tetejét meg cementtel lefedte,mondta egy jó ideig hagyni fogja azt a fogamat,hogy meglássa,hogy fog reagálni,szükség lesz-e további kezelésre,mivel sokáig nyitva volt,ha nem lesz gondom akkor a cementet kifurja a kalciumot hagyni fogja,és véglegesen betömi.Most az utóbbi alkalommal meg is csinálta(1hónap után),bár eredetileg nem az volt a terv,ugy volt tovább marad benne az ideiglenes tömés és mást fog csinálni,de meggondolta.Kompozit tömést rakott rá.Ez nem egész két hete volt.A fogam jól funkcionál már az ideiglenes tömés alatt is jól funkcionált,néha éreztem és érzek benne kisebb feszitő érzést,nem fájdalmat,pár pillanatig,nem is érzem napi szinten.Evés,ivás közben nem érzek zavaró érzést.Ez elviselhetőbb mint amikor nyitott állapotban volt,mert akkor állandó feszitést éreztem evés közben.A kérdésem az lenne,lehet-e a kompozit töméstől ez az érzés?Úgy hallottam tömés után lehetnek ilyen tünetek kb. 1hónapig,nem tudom ez igaz-e.Gond-e ha ezt észlelem?Aggódom kicsit, bár ez ami érzek ne, fájdalmas, mert sokat ráköltöttem a fogaimra mostanában és szeretném ha végre rendben lennének.Még egy rágófogamat kell javittatni és kettőben tömést cserélni? Jó megoldás-e azokba a fogakba is kompozit tömést kérni?
  Válaszát előre is köszönöm!

  #22572 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Lina,
  Lehetséges, de ez leginkább a fog állapotától függ. Amint azt olvasom, kb 10 évig üreg volt a szájban, amit néha ideiglenes töméssel korrigáltak.. Ez nem jó megoldás. Kezelőorvosa is kiváncsi volt a fog állapotára, ugyanis, ha egy ilyen fogat „megbolygatunk” valóban lehet kényelmetlen érzés a tömést követően, pláne akkor ha a tömés mérete nagy. Figyleje, a fájdalomnak meg kell szűnnie, amennyiben teljesen megszűnik, akkor a probléma megoldódott, ha esetleg állandósul, és már nem csak „kellemetlenséget” érez időnként, akkor a kezelést a fogon folytatni kell, ami már gyökérkezelés is lehet. Minden esetre tájékoztassa kezelőorvosát, aki biztosan talál megoldást a tüneteire. Ne féljen a kompozittól, semmi oka rá 🙂

  #22818 Reply
  Lina
  Vendég

  Kedves Fogorvos!
  A bal alsó fogam amiről korábban irtam jól funkcionál,fájdalmat nem érzek.Amit tapsztalok,hogy ebben a fogamban a kompozit tömés mintha más hatást keltene mint a többi fogamban.Olyan érzésem van mikor eszek vagy csak egyszerüen hozzáérek a nyelvemmel mintha puha lenne a tömés vagy mintha rágógumi lenne a fogamban,az étel is jobban ragad bele,de mikor megkopogtatom, megtapogatom a tömést kemény.Az oldala kicsit érdes,nem feltünően pedig simára volt polirozva és ugyanugy készült mint a többi tömés, a másik fogaimban amiben fehér tömés van nem tapasztalom ezeket az érzéseket.Elképzelhető hogy amiatt,hogy kb.10 évig nyitott állapotban volt ez a fogam nem úgy fogadja a tömést mint a többi fog?Mit tanácsolna ezzel kapcsolatban? Egyenlőre gondoltam hagyni ezt a fogat,mert vár rám másik fogorvosnál egy bonyolultabb kezelés és csak emiatt most nem szeretnék visszamenni a saját fogorvosomhoz,ha nem feltétlenül szükséges,mivel nincs egyéb gondom a fogammal.
  Válaszát előre is köszönöm!

  #22821 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Lina,
  Nehéz így látatlanban erre válaszolni Önnek. Az ideiglenes tömés állaga lehet más, a végleges kompozit tömésé nem szokott.
  De javaslom, mutassa meg orvosának,- aki most a bonyolultabb kezelést végre fogja hajtani, – aki nyitott lesz a kérdések megválaszolására.
  Üdvözlettel:

4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4
Hozzászólás: Tömés
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft