Terhesség alatti fogfájás

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #24270 Reply
  Eszter
  Vendég

  Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

  A problémám elég hosszú és kimerítő, megpróbálom röviden, vázlatszerűen leírni.
  Január – megfájdult friss tömés után a jobb felső 4-es fog. Elmentem fogorvoshoz, aki azt mondta, ez normális jelenség lehet még 2 hónapig. Majd kis ideig elmúlt a fájdalom.
  Február – újra megjelent a fogban a fájdalom. Elmentem egy másik orvoshoz, hogy mit mond rá, de ugyanazt a választ kaptam.
  Március – párommal terveink szerint elkezdtünk próbálkozni a családalapítás céljából.
  Április – a 4-es fog megint elkezdett fájni. Ekkor már elviselhetetlenül. Csak a Flector Rapid gyógyszer mulasztotta el a fájdalmat. Még nem derült ki, sikeres volt-e a baba projekt. Ezért röntgent csinált a fogorvosom, majd megkezdtük a gyökérkezelést.

  A gyökérkezelés első alkalma után fenn állt a fájdalom, így Curam Duo antibiotikumot kaptam. Ez a gyógyszer szépen levitte a gyulladást. Közben kiderült, hogy sikeresen teherbe estem.

  A gyökérkezelés harmadik alkalmával végleges tömésre került sor, amely előtt is említettem a fogorvosomnak, hogy a gyökérnél nyomásra elég érzékeny, kellemetlen érzés van. Ezt ő az injekciónak tulajdonította, és betömte.

  4 napig tünetmentesen éltem az életem.

  Majd ezután következett a kálvária.

  Az állkapcsomban erős fájdalom kezdett fellépni. Odáig fajult, hogy az arcom is begyulladt, azonban feldagadva nem volt. A 4-es fog felett az ínyen elváltozás nem volt. Csak nyomásra volt érzékeny a gyökércsúcsnál. A fájdalom viszont csak erősödött, és a gyulladás elfajzott.
  Április 24-e óta tart ez a folyamat.

  A fogorvosom arra gyanakodott, hogy éjszakai szorítás miatt, mert régebben magas tömés miatt az alsó és felső 7-es fog érzékeny lett, esténként fel is keltem arra, hogy szorítom össze a fogsorom, azonban jeleztem, hogy ez a jelenség úgy érzem elmúlott, miután korrigálta a fogorvosom. Ettől függetlenül levettünk egy mintát éjszakai harapásemelő sín készítése céljából, illetve kaptam receptet Augmentin antibiotikumra ismét, hogy levigye az arcomról a gyulladást, mely nem akart szűnni. Esténként emiatt fájdalomcsillapítóra is szükségem volt.

  E héten (05.11.) vettem át az elkészült sínt. A 4-es fog fájdalma miatt ekkora már kétszer bejelentkeztem húzásra, de mindegyik alkalommal meggyőzött, hogy ne, és próbáljuk meg a sínt.

  A sínt felhelyeztem, és rossz beállítása miatt (mivel csak a hátsó 7-es fognál ért össze az alsó fogsorral), iszonyatosan megfájdult a leghátsó fog. Egész este egy szemhunyásnyit sem aludtam. Rá következő nap elmentem egy szájsebészhez, hátha tud valamit mondani a 4-es fog gyulladásáról, a gyökércsúcsban fennálló folyamatos nyomásérzékenységről, illetve az éjszaka fennálló fájdalmakról (az antibiotikum hatására az állkapcsomról és az arcomról lement a gyulladás és a fájdalom, azonban a fogban megmaradt az időszakosan fellépő szúró, éles fájdalom). Ő azt mondta, hogy sajnos gyökérkezelés után előfordulhat, hogy akár egy hónapig is fennáll az a probléma, próbáljak várni egy hetet. Ha nem múlik, eltávolítjuk. Mivel röntgent nem csinál senki 8 hetes kismamának, ezért csak a sötétben tapogatózunk.

  Azonban estére soha nem érzett módon fájdult meg a 4-es. Megint nem aludtam egy szemhunyásnyit sem. 3 Algopyrin is szükséges volt, de semmit nem hatott. Szombaton napközben egész nap fájdogált, kisebb nagyobb megszakításokkal. Azonban estére elmúlott a fájdalom, és tudtam aludni is. Egyszer kellett csak felkelnem fájdalomcsillapításra, azt is szépen lehúzta az Algopyrin. Jelenleg, így vasárnap délelőtt, sem fáj, azonban a gyökércsúcsnál még mindig fennáll az a nyomásérzékenység. Az antibiotikum a tegnapi napon elfogyott. Többet nem is szedhetek már be, nem is akarnék, sajnos így sem tudom, hogy mi kárt okozhattunk a magzatnak a fájdalommal, a gyulladással, és a rengeteg gyógyszerrel.

  Tehát summa summarum: a fog jelenleg tünetmentes, gyökérnél nyomásérzékenység fennáll, kopogtatásra kissé érzékeny, nem mindig. Gyulladásra utaló jelek nincsenek, „csak” maga a fájdalom, melyet én érzek.

  Ön mit javasol, eltávolíttatná a fogat?

  Nagyon félek, hogy újra ki fog alakulni a gyulladás, és hogy hogyan fogjuk tudni kezelni. Ha nem volnék állapotos, nem érdekelne ennyire, azonban itt már nem csak rólam van szó, és egy fog nem ér meg annyit, hogy esély nyíljon egy beteg gyermek születésére.

  Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát!

  #24286 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Eszter,
  A kismamák kezelése sajnos sosem egyszerű, leginkább azért nem, mert ahogy Ön is írta röntgen vagy CT diagnosztika nélkül az orvos nehezebben diagnosztizál. A gyökércsúcsi érzékenység lehet egy cysta, melyre tünetei utalhatnak. Ennek kezeléséhez nagy szükség lenne a rtg felvételre. Javasolnék egy szájsebészeti konzultációt, ugyanis ezek a tünetek újra és újra elő fognak jönni, melyet nem célszerű a várandósság ideje alatt végigszenvedni.
  Üdvözlettel:

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: Terhesség alatti fogfájás
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft