Szájsebészet

7 bejegyzés megtekintése - 1-7 / 7
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #24749 Reply
  Lina
  Vendég

  Kedves Fogorvos!
  A gyökérkezelés utáni fogamat rezekálni kell,szűk és görbe gyökér miatt álút keletkezett benne.A szájsebész szakorvos azt mondta nem műtené azonnal,kell még mennem kontrollra előtte és ha minden rendben megbeszéljük a műtét időpontját ami kb.2hónap múlva lenne esedékes.Kérte,hogy addig kerüljön rá a fedőtömés és a legközelebbi kontrollra ami még e hónapban lesz,már fedőtöméssel menjek és használjam is addig azt a fogamat-valószinüleg nem alaptalanul kérte.Most az a gondom,hogy a fedőtömés két hete van rajta és egy hét után éreztem,hogy olykor tompán belenyillal,bizsereg a fog egyik oldala,nem fáj,meg néha mintha a hidegvizre minimálisan érzékeny lenne.Harapásnál érzek még feszitést-azt már éreztem közvetelnül a gyökérkezelés után is, nem mindig de gyakran jelentkezik.Ezek a tünetek indokolttá tehetik a mútét elvégzését vagy lehet vele várni néhány hónapig?Az emlitett tünetek alapján jelentkezhet idővel akár erős fájdalom vagy egyéb komplikáció is?
  Válaszát nagyon szépen köszönöm!

  #24753 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  A rezekcio az utolsó mentőöv a fog megtartásának érdekében. Akkor kerül rá sor, ha a gyökértömés a gyökércsatorna valamilyen anatómiai rendellenessége miatt nem végezhető el megfelelően, vagy ha a gyökércsúcson gyulladás található.
  Érdemes lenne vizsgálni, mikor érzi a fájdalmat, feszített. A tünetek fokozódása esetén azonnali beavatkozás szükséges. Javaslom jelezze kezelőorvosának panaszát, készítsenek röntgen felvételt és átgondolható a beavatkozás a javasoltnál korábbi elvégzése is. Ezen tünetek nem befolyásolják a beavatkozás lefolytatását, de felmerülhet a fog eltávolításának lehetősége is.
  A fizikai és diagnosztikai vizsgálat után konkrét információkkal tud kezelőorvosa szolgálni.
  Üdvözlettel

  #24760 Reply
  Lina
  Vendég

  Köszönöm a választ!A fesztést harapásnál érzem nem mindegyik harapásnál,de napi szinten jelentkezik.Az enyhe bizsergő érzés spontán jelentkezik és rövid ideig tart.
  Ilyen esetekben amikor a rezekciót elkell végezni mi miatt lehet indokolt a fog eltávoliátsa? A fizikai vizsgálat mit foglal magába?

  #24761 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Lina,
  Elképzelhető, hogy vizsgálni kellene a harapási magasságot. A fizikai vizsgálat konkretan a fog és környezetének vizsgálatát jelenti.
  A rezekcio nem mindig sikeres. A beavatkozást követő 4-6 hónapban ha a fog érzékenysége megszűnt tekinthető eredményesnek.
  Vannak esetek, amikor a konzervatív terápiás kezelések és a rezekcio közötti időben a fog állapota oly mértékben romlik, hogy a további állapot romlás elkerülésének érdekében a fog eltávolítása mellett dönt a kezelőorvos.
  Éppen ezért fontos a folyamatos kontroll, és ellenőrzés mindaddig, míg a rezekalasra sor nem kerülhet.
  Üdvözlettel

  #24814 Reply
  Lina
  Vendég

  Igy már értem miért kéri az ellenőrzéseket a doktornő.A rezekció az esetek többségében sikeres szokott lenni vagy inkább sikertelen?(felső rágófogról van szó,ahol az egyik orca felőli gyökerete kell műteni).

  #24873 Reply
  Kiss Szófia
  Vendég

  Kedves Specialista, – írtam az előbb egy kérdést, de az e-mail címemet rosszul adtam meg.

  #24882 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Lina,
  Ennek megítélése igen nehéz feladat. Érdemes megpróbálni, ha a szakorvos a beavatkozás alkalmával az Ön esetében jobbnak ítéli meg változtat a kezelésen. Többnyire lehet vele éveket nyerni, de vannak esetek amikor a Cysta viszonylag hamar újra kialakul.
  Üdvözlettel

7 bejegyzés megtekintése - 1-7 / 7
Hozzászólás: Szájsebészet
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft