paradontózis és fogpótlás

4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #31250 Reply
  Valéria
  Vendég

  52 éves vagyok, 3-4 éve, egyébként fogszabályozás kapcsán, jelezte a fogorvos, hogy nem lehet fogimplantátummal pótolni a hiányzó fogaimat, mert nincs elég csont ahova betegyék. A fogaim lötyögnek, 6 hónapja veszítettem el egy teljesen egészséges fogamat, és most is érzékeny egy. Eleinte elektromos fogkefét használtam, ma már lágy fogkefét, paradontax, lacalut fogkrémeket, foghézagfogkefét, és perio-aid szájvizet. Ennek ellenére jobb felső fogsoromból már csak a jobb négyig van fogam. Roppant kellemetlen, mivel pszichológusként mondhatjuk a „szám” a munkaeszközöm. Szeretném pótolni, szeretnék a fájdalmaktól, az örökös aggódástól megszabadulni, de nem fog hozzá eddig egyetlen fogorvos sem. Van esélyem hogy végre legyen fogam?

  #31262 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Valéria
  Azt gondolom problémájára létezik megoldás. Javasolnék egy konzultációt, és egy daignosztikai (CBCT) vizsgálatot. Önmagában a csont mennyisége nem kizáró ok az implantátumok behelyezésének tekintetében, hisz építhető. Sok esetben ahol nem elegendő a csontállomány, csontpótlással együttesen végezhetőek el az implantátum beültetések.
  Ha gondolja örömmel állunk rendelkezésére, szívesen segítünk Önnek fogpótlása megtervezésében és kivitelezésében is.
  Üdvözlettel:

  #49188 Reply
  Bizonytalan
  Vendég

  Tisztelt Fogorvos!

  42 éves nő vagyok, elhanyagolt fogaimmal nemrég elmentem fogorvoshoz, ahol panoráma röntgen és fizikai vizsgálat után azt a diagnózist kaptam, hogy hosszú távon a legjobb megoldás az összes fog eltávolítása lenne, majd alul várhatóan azonnali implantátum beültetés a húzással egy időben, fent gyógyulási idő után csontpótlás (arcüreg feltöltés?), és annak gyógyulása után implantátumok, majd nagyjából egy évvel a húzás után lenne lehetőség az implantátumokra rögzített teljes műfogsort felhelyezni. Addig ideiglenes, kivehető műfogsor. A doktornő azt mondta, minden fog mozog (változó mértékben, egy van, ami számomra is zavaróan, ijesztően), és nagyon kevés a csont, így bár ha ragaszkodom hozzá, megpróbálhatjuk tisztítani, és remélni a legjobbakat, de nem gondolja, hogy hosszan megtarthatóak lennének a fogak, így inkább addig lépne, amíg még van némi csont. Hogy a számomra legnehezebbnek ígérkező, teljesen fog és fogpótlás nélkül töltendő időt a lehető legjobban lerövidítsük, abban maradtunk, hogy 2-án kihúzza minden felső fogamat, 4-én minden alsót, mivel szerinte annyira sorvadt a csont, hogy nem lesz túl nagy trauma a fogak eltávolítása.
  Alapvetően nem megkérdőjelezni akarom diagnózisát. Egyszerűen számos súlyosan negatív tapasztalatom van személyesen és családi körben az orvosi hivatás több képviselőjével, sok esetben csak utólag nyert megerősítést félrekezelés, szándékos félrevezetés, szükségtelen műtét stb. E miatt rettentő nehéz minden bizalmamat egy orvosba helyezni, még úgy is, hogy a doktornő roppant szimpatikus, empatikus és professzionális benyomást keltett, minden kérdésemre, ami a sokk mellett eszembe jutott, türelmesen válaszolt. A fogak elvesztésénél is jobban nyomaszt a döntés maga, hogy tényleg ezt kéne-e vállalni, vagy lehetséges más megoldás.
  A kérdésem tehát az, hogy a mellékelt fogröntgen alapján meg tudná-e erősíteni, hogy a fentiek tűnnek a legcélravezetőbb kezelésnek? Kísért a gondolat, hogy mi van, ha óriási hibát követek el? Rettentő ideges vagyok, nincs étvágyam, egyfolytában sírnék, sokszor émelygek az idegességtől. Kiváló családi támogatói hátteremmel tudom, hogy túl tudnék jutni ezen a nagyon nehéznek ígérkező éven, ha biztos lehetnék benne, hogy ez a megfelelő választás, hogy nem érdemes ezekért a fogakért küzdeni, és jobban járok a rögzített műfogsorral.
  Természetesen megértem, hogy egyetlen röntgen alapján, személyes vizsgálat nélkül nehéz 100%-os diagnózis felállítani, mégis remélem, tud tanáccsal szolgálni.

  Válaszát előte is köszönöm!

  Röntgen:
  https://www.dropbox.com/s/69b7ylrkuegmbp8/PX20230404_171744_8225_31120040.jpg?dl=0

  #49220 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Kérdező!

  Sajnos egy röntgenfelvétel alapján nem lehet pontosan meghatározni, hogy valóban menthetetlenek a fogai vagy sem. Amennyiben bizonytalan a kapott szakvéleménnyel kapcsolatban, úgy javasoljuk, hogy mindenképp látogasson el egy másik fogászatra is, és kérjen másodvéleményt! Egy ilyen jelentős beavatkozást valóban érdemes jól átgondolni, Ön is nyugodtabb lesz, hogy ha más helyen is alátámasztják a korábbi szakvéleményt.

  Minden rendben lesz, sikeres kezelést kívánunk! 🙂

4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4
Hozzászólás: paradontózis és fogpótlás
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft