Letört fog megentése , visszatérő gyulladás. Érdemes fogorvost váltani?

6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #21341 Reply
  Mátyás
  Vendég

  Tisztelet Klinika!

  Van egy fogam a jobb oldalon amiből egy sarok letört vagyis belül kb a fele van meg. A fogorvos úgy oldotta meg még a télen hogy hozzácsiszolta a tömést. Viszont van egy pont ahol a tömés az ínnyel érintkezik lent és a tömés alatti résszel. Nehéz így elmondani de időnként evéskor ez érzékeny gondolom azért mert a foggal belül érintkezik ami hozzá ér.
  Viszont a magánrendelésen ahova járok azt mondta az orvos hogy ő már nem tömi meg semmi hanem kihúzza. Szerintem viszont ez még menthető lenne mert konkrétan fájni nem fáj.
  Érdemes lenne elmenni oda is ahova tartozom hogy ők mit kezdenének vele? Szerintem egy új tömés ami illeszkedne a letört részhez segíthetne vagy ha más nem felőlem gyökér kezelhetné is de szerintem kár lenne kihúzni még. Bár tény hogy egy kis tömés van a nem törött oldalon is.

  A másik oldalt pedig van egy fogam ami hol begyullad hol nem, (harapásra érzékeny lesz és az állkapcsomban érzek gyulladás szerű fájdalmat) Aztán ez kb egy hét után elmúlik majd eltelik 4-5 nap és újra fáj. A fogorvos visszamentem már egy párszor de ő csak csiszolt rajta hátha a tömés volt magas. Igaz szerintem a fogból is csiszolt és elkezdtem aggódni hogy nem e lesz káros hogy a fogam tetején ahol csiszolt a fogból ilyen zománc nélküli rész van gondolom ön tudja hogy miért csinálhatta így. Na de emiatt is felmerült bennem hogy másik orvoshoz kellene elmenni mivel engem már az sem érdekel ha gyökér kezelik csak oldódjon már meg a probléma mert így nehéz a sulira és a tanulásra koncentrálni. Ön szerint csak gyökérkezeléssel lehet a problémát megoldani?

  Valamint a körzeti fogorvosokról mi a vélemény? Nálunk a kórházban van és elvileg nem lepukkadt de annyi mindent lehet hallani hogy nem foglalkoznak a beteggel meg hogy fájdalmasan dolgoznak. Viszont valamit lépnem kell mert itt már hetek óta nem oldódott meg a probléma és egyre jobban idegesít már ez is meg a fájdalom is.

  Köszönettel:
  Mátyás

  #21342 Reply
  Mátyás
  Vendég

  Azt még hozzátenném hogy a bölcsesség fogam még nő. Na de ha az nő csak nem a 2 vel azelőtti fog gyulladna be.

  #21348 Reply
  Mátyás
  Vendég

  Azt még megkérdezhetem hogy ha a fog alapból nem fáj csak harapásra és kopogtatásra az minek a jele?

  #21370 Reply
  Merj mosolyogni!
  Adminisztrátor

  KEdves Mátyás!

  A letört foggal kapcsolatban: a fog megmenthetősége attól függ, hogy tényleg milyen mélyen tört az íny alatt, illetve emellett milyen esélyekkel lehet gyökérkezelni. Ha a koronából már nagyon sok hiányzik, akkor stabil koronát csak gyökércsapos megerősítéssel lehet készíteni rá, ehhez szükséges a gyökérkezelés. Ezt fel kell mérni, és kell egy tervezetet készíteni, hogy mennyibe is kerülne a fog megmentése, és az nagyjából hány évre szólhat (jelen esetben lenne fogtechnikai költség). Ezek alapján lehet mérlegelni, hogy megéri-e megtartani a fogat, vagy a húzás a biztosabb megoldás(a következő kérdés, hogy a húzás helyét pótolni hogyan és mennyiből lehet).

  A másik oldali foggal kapcsolatban: meg kell vizsgálni, hogy az a fog él-e még. Ezek a tünetek (ráharapási kopogtatási érzékenység, esetleges melegre való érzékenység) jelenthetik a fog elhalását, de valóban, a magas tömést is (itt egy akut harapási túlterhelés okozza a tüneteket). Ha a tömés régebb óta van bent, és eddig nem volt vele probléma, ellenben elég nagy kiterjedésű, akkor én a fog elhalására tippelnék. Ha friss a tömés, akkor inkább a magasság beállításával lehet rajta korrigálni. Ha elhalt (ezt röntgen és érzékenységvizsgálattal el lehet dönteni), azt gyökérkezelni kell, és nagy eséllyel megoldódik a probléma.

  Ezeket a problémákat egy előtörőben lévő bölcsességfog is elindíthatja, de mindenképp utána kell járni, hogy a fog egyébként rendben van-e. Lehet, hgoy később a bölcsességfogat is el kell távolítani, de az már más.

  Nincs baj a körzeti fogorvosokkal, csak kevesebb idejük van, ezért gyakran nincs idő megvárni, hogy a páciens biztosan ne érezzen semmit, vagy nincs idő olyan aprólékosan kidolgozni egy-egy tömést.

  Üdvözlettel Sanoral Klinika

  #21377 Reply
  Mátyás
  Vendég

  Tisztelt Doktor úr!
  Valóban pozitív tapasztalat ért valahogy más volt mint 7-8 éve volt még. Igaz gyökér kezelni kell csak tudnám miért nem vette észre a másik orvos aki még röntgent sem csinált volna.
  A letört fog egyik oldala rendben van a másiknak kb a fele nincs meg és ott ér el az ínyig vagyis nagyon kicsit van az íny alatt pár mm. Viszont nekem az is elég lenne ha 3-4 évig még működő képes lenne.

  #21378 Reply
  Merj mosolyogni!
  Adminisztrátor

  Örülök, hogy segítségére lehettünk.
  Minden jót, ha szüksége van bármire, szeretettel várjuk.

  Üdvözlettel Sanoral Klinika

6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
Hozzászólás: Letört fog megentése , visszatérő gyulladás. Érdemes fogorvost váltani?
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft